Hans Oster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hans Oster
Hans Oster
Hans Oster
Henkilötiedot
Syntynyt9. elokuuta 1888
Saksan keisarikunta Dresden, Saksa
Kuollut9. huhtikuuta 1945 (56 vuotta)
Saksa Flossenbürgin keskitysleiri, Saksa
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Saksan keisarikunta Saksan keisarikunta
Saksa Weimarin tasavalta
Saksa Natsi-Saksa
Palvelusvuodet 1907–1932, 1935–1945
Taistelut ja sodat
Sotilasarvo kenraali

Hans Oster (9. elokuuta 1888 Dresden, Saksa9. huhtikuuta 1945 Flossenbürgin keskitysleiri, Saksa) oli saksalainen kenraali ja tiedustelupalvelu Abwehrin apulaispäällikkö toisen maailmansodan aikana.

Oster oli Adolf Hitlerin ja kansallissosialismin vastustaja. Hänellä oli syvät uskonnolliset periaatteet ja hän piti kansallissosialisteja antikristittyinä. Oster oli mukana natsihallintoa vastustavassa vastarintaliikkeessä jo ennen toisen maailmansodan alkua. Sodan sytyttyä Oster ei epäröinyt varoittaa hollantilaisia ja norjalaisia ystäviään saatuaan tietää Hitlerin suunnitelmista hyökätä kyseisiin maihin. Oster pyrki myös auttamaan vainottuja juutalaisia.

Oster myös suunnitteli niin kutsutun Oster-salaliiton mahdollisen sodan varalta Saksan ja Tšekkoslovakian välillä. Hänen aktiviteettinsa alkoivat herättää epäilystä natsien keskuudessa ja hänet erotettiin huhtikuussa 1943. Hitleriin suunnatun epäonnistuneen murhayrityksen jälkeen Oster pidätettiin ja lähetettiin Flossenbürgin keskitysleirille, jossa hänet teloitettiin pastori Dietrich Bonhoefferin ja entisen Abwehrin johtajan Wilhelm Canariksen kanssa.[1]

  1. Louis L. Snyder: Encyclopedia of the Third Reich. Wordsworth Editions, 1998. ISBN 1-85326-684-1.