Hans Arp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hans Arp
Hans Arp noin vuonna 1925
Hans Arp noin vuonna 1925
Henkilötiedot
Syntynyt16. syyskuuta 1886
Strassburg
Kuollut7. kesäkuuta 1966 (79 vuotta)
Basel
Kansalaisuus  Saksa
Taiteilija
Ala kuvanveisto
Taidesuuntaus Modernismi, Dadaismi, Abstrakti

Hans Arp eli Jean Arp (16. syyskuuta 1886 Strassburg, Saksa7. kesäkuuta 1966 Basel, Sveitsi) oli saksalais-ranskalainen kuvanveistäjä, taidemaalari, runoilija ja abstrakti taiteilija, joka käytti muun muassa revittyä ja liisteröityä paperia.

Arpin äiti oli ranskalainen, Marie-Joséphine Koeberle, isä saksalainen, Jürgen Wilhelm Arp, kotoisin Wendtorfista Schleswig-Holsteinista[1]. Arp syntyi Ranskan-Preussin sodan jälkeen, jolloin Ranskan palautettua alueen Saksalle sen nimi oli Elsass-Lothringen. Kun alue jälleen ensimmäisen maailmansodan päättyessä siirtyi Ranskalle, asukkaiden oli muutettava nimensä ranskalaisiksi ja Arpista tuli Jean.

Valmistuttuaan Strasbourgin École des Arts et Métiersista Arp lähti 1904 Pariisiin, jossa hän julkaisi ensimmäiset runonsa. Vuosina 1905–1907 hän opiskeli Saksassa weimarilaisessa taidekoulussa Ludwig Hoffmannin ateljeessa[1], mutta palasi 1908 Pariisiin, jossa hän aloitti opinnot Académie Julianissa. Hän muutti 1915 Sveitsiin maan puolueettomuuden vuoksi. Myöhemmin Arp kertoi tarinaa siitä, kuinka hän vältti kutsunnat. Hän kirjoitti Saksan lähetystöstä saamiinsa kutsuntapapereihin ensimmäiseen tyhjään väliin päivämäärän. Sitten hän lisäsi päivämäärän joka toiseen väliin, veti viivan niiden alle ja laski ne yhteen. Sitten hän riisuutui ja ojensi paperit. Hänen käskettiin mennä kotiin.

Arp oli Zürichissä 1916 perustetun dadan perustajajäsen. 1920 hän nimellä Hans Arp perusti Max Ernstin ja aktivisti Alfred Grünwaldin kanssa Kölniin dadaryhmän. Hänen töitään oli kuitenkin 1925 esillä surrealismin ensimmäisessä näyttelyssä[1] Galerie Pierressä Pariisissa.[2]

Arp muutti 1926 Pariisin esikaupunkiin Meudoniin. Hän irrottautui 1931 surrealismista perustaakseen Abstraction-Créationin ja työskenteli Pariisissa toimineen Abstraction-Création-ryhmän kanssa sekä kirjoitti artikkeleita aikakauskirja Transitioniin. Koko 1930-luvun ja aina elämänsä loppuun asti hän kirjoitti ja julkaisi esseitä ja runoja. Vuonna 1942 hän pakeni kotoaan Meudonista saksalaisten miehityksen alta ja asui Zürichissä sodan päättymiseen saakka.

Arp piti 1949 yksityisnäyttelyn New Yorkissa Buchholz Galleryssa. Vuonna 1950 häneltä pyydettiin reliefiä Harvardin yliopiston Graduate Centeriin Cambridgeen, ja häneltä tilattiin muraali Unescon toimistorakennukseen Pariisiin. Arp sai 1954 Venetsian biennaalissa kuvanveiston suuren palkinnon.

Hänen teostensa retrospektiivinen näyttely oli 1958 Museum of Modern Artissa New Yorkissa ja sen jälkeen Musée National d'Art Modernessa Pariisissa 1962. Strasbourgin Musée d'art moderne et contemporainissa on useita hänen maalauksiaan ja veistoksiaan.

Arpin ensimmäinen vaimo, taiteilija Sophie Taeuber-Arp, kuoli Zürichissä 13.1.1943. Vuonna 1959 hän avioitui taiteenkerääjä Marguerite Hagenbachin kanssa.[1]

(Kun Arp puhui saksaa, hän käytti itsestään nimeä "Hans", ranskaa puhuessaan "Jean". Moni luulee, että hän oli alkujaan Hans ja muutti myöhemmin nimensä Jeaniksi, mutta se ei pidä paikkaansa.)

Arp Museum Bahnhof Rolandseck avattiin syyskuussa 2007. Museossa on Hans Arpin teosten ohella Sophie Taeuber-Arpin tuotantoa.[3]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hans Arp.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Juri Steiner: Jen Arp 1998. Sikart. Viitattu 26.6.2009. (saksaksi)
  2. Paris and the Surrealists Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Viitattu 26.6.2009. (englanniksi)
  3. Thomas Wagner: Den Spuk beenden. In: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 1. Oktober 2007.