Hans-Hermann Hoppe

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hans-Hermann Hoppe

Hans-Hermann Hoppe (2. syyskuuta 1949) on saksalainen libertaari anarkokapitalisti ja itävaltalaiseen koulukuntaan kuuluva taloustieteilijä. Hän asuu Yhdysvalloissa ja johtaa paleolibertaarista thinktankia Ludwig von Mises-instituuttia yhdessä ystävänsä Lew Rockwellin kanssa. Hoppe oli taloustieteiden professori Nevadan yliopistossa vuoteen 2008 asti ja on Journal of Libertarian Studies -lehden toimittaja.

Aiemmin urallaan Hoppe opetti useissa eurooppalaisissa yliopistoissa. Hän muutti Saksasta Yhdysvaltoihin vuonna 1986 ja opiskeli siellä Murray Rothbardin alaisuudessa. Hän pysyi Rothbardin läheisenä ystävänä ja yhteistyökumppanina Rothbardin kuolemaan tammikuuhun 1995 asti.

Hoppen tunnetuimpia teoksia ovat mm. Democracy: The God That Failed ja The Myth of Public Defense.

Kiistat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoppe on herättänyt huomiota demokratian vastaisilla ja maahanmuuttoa arvostelevilla mielipiteillään, joita hän on perustellut monien kyseenalaistamilla libertaarisilla argumenteilla. Hoppen mukaan sosiaaliturva, yleinen äänioikeus ja vapaa maahanmuutto ovat kestämätön yhdistelmä.

Viime aikoina Hoppe on ollut ajojahdin kohteena esitettyään luennoillaan käsityksiään homoseksuaalien korkeasta aikapreferenssistä. Hoppen mukaan homot arvostavat nykyhetkeä tulevaisuuteen verrattuna paljon voimakkaammin kuin heterot, koska homoilla ei yleensä ole lapsia. Hoppen mielestä tämä on syy mm. sukupuolitautien yleisyyteen homojen keskuudessa: jos lapsettoman ihmisen ei tarvitse välittää pitkän aikavälin asioista, kuoleminen nelikymppisenä aidsiin ei välttämättä ole mikään ongelma – niinpä homot harrastavat estottomasti promiskuiteettia eli irrallisia seksisuhteita ilman parisuhteita. Eräs opiskelija teki näistä Hoppen teorioista valituksen yliopiston johdolle, joka päätti rangaista Hoppea peruuttamalla hänen seuraavan virkaikään perustuvan palkankorotuksensa. Hoppe on haastanut yliopiston oikeuteen työehtosopimuksen rikkomisesta. Kansalaisjärjestö ACLU toimii Hoppen asianajajana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]