Hankain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kilpaveneen hankain
Vitsashankain Hankasalmen vaakunassa
Merihankain Hailuodon vaakunassa

Hankain on veneen airon tukipisteenä toimiva tappi, nivel tai nivelletty haarukka, joka kiinnitetään veneen reunalistaan tai asetetaan veneen reunassa olevaan reikään.

Kun metallisia hankaimia ei ollut vielä kehitelty, airon tukipisteenä käytettiin veneen parraslistaan, kaustaan, kiinnitettyä oksanhankaa ja airoa paikallaan pitävää vitsaslenkkiä. Airo tukeutuu soutaessa oksanhankaan, ja vitsaslenkki pitää airoa paikoillaan paluuliikkeen aikana. Kuivuessaan vitsaslenkillä on ikävä tapa ruveta häiritsevästi kitisemään, mutta siitä kiusasta soutaja selviää pitkäksi aikaa kastelemalla lenkin. Hyvin toimivana ja yksinkertaisena hankaimena voitiin käyttää myös veneen laitaan sakarat ylöspäin naulattua hevosen kenkää.

Kapeassa kilpaveneessä hankain kiinnitetään usein veneen laidan ulkopuolelle tuettuun kiinnityskohtaan, jotta pyyryn (airon kahva) ja hankaimen välinen etäisyys olisi riittävän suuri. Tämä mahdollistaa pitkien airojen käytön sekä soutajan jalkavoimien tehokkaan hyödyntämisen pitkän soutuliikkeen aikana.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.