Hamiltonin operaattori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hamiltonin operaattori, lyhyesti hamiltoni,[1] vastaa kvanttimekaniikassa systeemin kokonaisenergiaoperaattoria. Hamiltonin operaattori siirtää myös tilavektoria ajassa eteenpäin Schrödingerin yhtälön mukaisesti.

Klassisessa mekaniikassa Hamiltonin operaattoria vastaa Hamiltonin funktio, joka kuvaa mekaanista systeemiä paikka- ja liikemäärä­muuttujilla. Ne muodostavat perustan Hamiltonin mekaniikkana tunnetun klassisen mekaniikan uudelleen muotoilulle. Hamiltonin funktion arvo on konservatiivisen systeemin tapauksessa (eli yleensä) systeemin kokonaisenergia.

Hamiltonin operaattori

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kvanttimekaaninen Hamiltonin operaattori muodostetaan klassisen mekaniikan Hamiltonin funktiosta korvaamalla paikka- ja liikemäärämuuttujat vastaavilla operaattoreilla. Paikkaesityksessä ne ovat (paikkaoperaattori) ja (liikemääräoperaattori). Hiukkaselle, jonka massa on m, Hamiltonin operaattori voidaan kirjoittaa muodossa [2]

,

missä on redusoitu Planckin vakio, Laplacen operaattori ja potentiaalienergia.

Schrödingerin yhtälö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamiltonin operaattori hallitsee aaltofunktion ajanmuunnosta operoidessaan Schrödingerin yhtälössä [3] [4]

,

missä on imaginaariyksikkö ja aika. Näin ollen Schrödingerin yhtälö hiukkaselle, jonka massa on m, voidaan potentiaalissa esittää muodossa

.
  1. hamiltonian operator | TEPA-hakutulos erikoisalojen sanastoista ja sanakirjoista termipankki.fi. Viitattu 1.4.2022.
  2. Griffths, David J.: ”2.1”, Introduction to Quantum Mechanics, 2. painos. Pearson, 2005. ISBN 0-13-191175-9. (englanniksi)
  3. Phillips, A. C.: ”4.1”, Introduction to Quantum Mechanics. Wiley, 2003. ISBN 0-470-85323-9. (englanniksi)
  4. The Hamiltonian (html) hyperphysics.phy-astr.gsu.edu. (englanniksi)