Hamilton Fish III

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hamilton Fish III.

Hamilton Fish III (s. Hamilton Stuyvesant Fish, 7. joulukuuta 188818. tammikuuta 1991) oli yhdysvaltalainen republikaanisen puolueen poliitikko.[1]

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fish syntyi Garrisonin kylässä New Yorkissa merkittävään poliitikkosukuun. Hänen isänsä oli kansanedustaja Hamilton Fish II ja äitinsä Emily os. Mann. Hänen isänsä isä oli Hamilton Fish, joka oli toiminut ulkoministerinä sekä kuvernöörinä ja istunut kuusi vuotta Yhdysvaltain senaatissa.

Fish kävi lapsuudessaan sveitsiläistä Chateau de Lancyn koulua Genevessä, jossa hän oppi puhumaan ranskaa ja pelaamaan jalkapalloa. Kesät hän vietti perheensä kanssa Baijerissa. Myöhemmin hän kävi St. Mark's Schoolia Massachusettsissa. Hän kuvasi itseään "B-luokan oppilaaksi", mutta oli huomattavan lahjakas eri urheilulajeissa.

Fish valmistui St. Mark'sissa vuonna 1906 ja lähti Harvardin yliopistoon. Hän jatkoi jalkapalloharrastustaan menestyksellä; nämä ansiot toivat kaksinkertaisen College Football All-America Team -maininnan ja vuonna 1954 paikan College Football Hall of Famessa. Hän oli mukana organisoimassa Harvardin lakikoulun jalkapallojoukkuetta.

Fish valmistui Harvardin yliopistosta vuonna 1909 cum laude -arvosanoin historiasta ja valtio-opista. Hän sai myöhemmin sotilaspalveluksestaan Kunnialegioonan merkin.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fish oli aktiivinen politiikassa 1910-luvun alusta saakka. Hän tuli valituksi New Yorkin edustajainhuoneeseen vuonna 1914.

Fish täytti vuonna 1920 Edmund Plattilta vapautuneen paikan Yhdysvaltain edustajainhuoneessa. Lopulta hän istui edustajainhuoneessa yhtämittaisesti vuoteen 1945; hän oli menettänyt pitkäaikaisen paikkansa edellisen vuoden vaaleissa. Hänen seuraajansa oli Peter A. Quinn.

Fish tuli kongressivuosinaan tunnetuksi kommunisminvastaisuudestaan. Hänet muistetaan myös Franklin D. Rooseveltin ja tämän New Dealin vastustajana.

Fishiä syytettiin isolationismista ja natsisuhteista.[2] Hänen väitettiin muun muassa saaneen noin 41 000 nykydollaria "natsimyönteisistä lähteistä". Sittemmin Fish syytti Robert F. Cutleria kunnianloukkauksesta ja vaati tältä 250 000 dollarin korvauksia natsisympatiahuhujen levittämisestä.

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fish julkaisi lyhyen ensimmäisen maailmansodan historian ja omaelämäkerran Memoir of an American Patriot. Hän perusti Order of Lafayetten vuonna 1958.

Myös Fishin poika Hamilton Fish IV (tunnetaan myös nimellä Hamilton Fish, Jr.) nousi tunnetuksi poliitikoksi.[1]

Hamilton Fish III eli 102-vuotiaaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hamilton Fish. Biographical Dictionary of U.S. Congress. Viitattu 21.7.2017.
  2. America, American Jews, and the Holocaust: American Jewish History. Jeffrey Gurock. Sivu 72, 211. Google Books.