Hamed Abdel-Samad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hamed Abdel-Samad

Hamed Abdel-Samad (s. 1. helmikuuta 1972 Kairo) on saksalais-egyptiläinen politiikan tutkija ja kirjailija.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abdel-Samad syntyi egyptiläisille vanhemmille 1. helmikuuta 1975 Kairossa. Hän oli perheen viidestä lapsesta kolmas. Abdel-Samadin isä oli sunnimuslimi ja imaami.

Vuonna 1995 Abdel-Samad muutti Saksaan ollessaan 23-vuotias. Pian saapumisensa jälkeen hän meni naimisiin itseään 18 vuotta vanhemman opettajan kanssa.

Julkisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abdel-Samad nousi Saksassa julkisuuteen vuonna 2009 kirjoitettuaan teoksen Mein Abschied vom Himmel (engl. My Farewell from Heaven). Abdel-Samadin mukaan hän kirjoitti kirjan oppiakseen ymmärtämään omaa elämäänsä liittyvät ristiriitaisuudet. Kirjan tarkoituksena ei ole tarjota ratkaisua islamilaiseen kulttuuriin, mutta ei myöskään kehottaa ketään hylkäämään islaminuskoa. Kirjan julkaisu aiheutti Egyptissä vastustusta ja erimielisyyksiä. Abdul-Samadia vastaan esitettiin fatwa eli islamilaiseen kulttuuriin kuuluva uskonoppineen antama uskonnollinen lausuma tai tulkinta ja Abdel-Samad otettiin poliisin suojelukseen.

Abdel-Samad vaatii, että Euroopassa asuvat muslimit harjoittaisivat uskontoaan ilman sharia-lakia, jihadismia, sukupuoleen perustuvaa erottelua, käännytystyötä ja "oikeutusmentaliteettia". Hän kritisoi saksalaista poliittista järjestelmää islamiin kohdistuvien pelkojen huomiotta jättämisestä suvaitsevaisuuden nimissä. Abdel-Samadin mukaan tämä pelkojen sivuuttaminen on aiheittanut paheksunnan kantaväestön keskuudessa.

Abdel-Samad osallistui saksalaiseen islaminuskoa käsittelevään konferenssiin, joka pidettiin Saksan liittovaltion sisäasiainministerin Thomas de Maiziéren pyynnöstä.

Syksyllä 2010 Abdel-Samad osallistui toimittaja Henryk M. Broderin kanssa 30 000 kilometrin mittaiselle ajomatkalle Saksan läpi viisiosaisessa televisiosarjassa.

Egyptiläisen salafi-islamistisen kanavan Al-Hafezin 7. heinäkuuta 2013 lähettämässä haastattelussa egyptiläinen tiukanlinjan pappi ja Al-Azharin yliopiston professori Mahmoud Shaaban syytti Abdel-Samadia harhaoppisuudesta ja ilmoitti, että "hänet on tapettava vääräuskoisuudesta... ellei hän peru puheitaan." Shaaban totesi myös, että "sen jälkeen, kun hän on kohdannut todisteet, hänen tappamisensa on sallittua, jos Egyptin hallitus ei sitä tee."

Vuonna 2015 Abdel-Samad käynnisti virallisella arabiankielisellä Youtube-kanavallaan ohjelman Ṣundūq al-Islām (eng. Box of Islam). Syyskuussa 2017 kanavalla oli yli 52 000 suosittelijaa ja yli 12,4 miljoonaa katselukertaa.

Berliinin poliisi kuulusteli Abdel-Samadia väitetystä kapinanlietsomisesta vuonna 2016. Abdel-Samad ja saksalainen sanomalehti Die Welt kritisoivat tätä hyökkäyksenä sananvapautta vastaan.

Väitetty sieppaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Egyptiläiset uutissivustot kertoivat sunnuntaina 24. marraskuuta 2013 Abdel-Samadin sieppauksesta, jonka takana olivat tuntemattomat henkilöt. Tämän jälkeen keskiviikkona 27. marraskuuta 2013 kuitenkin ilmoitettiin Abdel-Samadin tulleen uudestaan esiin. Abdel-Samadin äiti kielsi huhut sieppauksesta.