Halukkaiden koalitio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alkuperäiset koalition jäsenet valkoisen talon mukaan

Halukkaiden koalitio oli Yhdysvaltain kokoama liitto, joka tuki Irakin sotaa 2003 Irakin väitettyjen joukkotuhoaseiden riisumiseksi ja YK:n turvallisuusneuvoston ehdollisina antamien päätösten toimeenpanemiseksi. Koalitiolle annettava tuki vaihteli sotilasoperaatioihin osallistumisesta ylilento-oikeuteen ja poliittiseen tukeen.

Julkisesti liittoumaan liittyi 48 maata. Yhdysvaltain silloisen ulkoministerin Colin Powellin mukaan liittoumaan kuului myös monia muita maita, jotka eivät kuitenkaan julkisesti tahtoneet sitä tunnustaa. Liittoumaan epävirallisesti liittyneitä maita saattoivat olla muun muassa Kanada ja Suomi. Suomessa syntyi vuoden 2003 eduskuntavaalien loppusuoralla niin sanottu Irak-skandaali, kun Keskustan silloinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki syytti silloista pääministeri Paavo Lipposta Suomen liittämisestä Yhdysvaltain liittoumaan. Kohun käänteistä seurasi oikeudenkäynti ja Jäätteenmäen hallitus joutui eroamaan, koska ei enää nauttinut Eduskunnan luottamusta.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäsenet Valkoisen talon lehdistötiedotteen mukaan 21. maaliskuuta 2003. Lista on kuitenkin kiistanalainen, sillä osa siihen kuuluvista maista on ilmoittanut ettei tue sotatoimia, kun taas jotkin sotatoimia tukevat maat ovat vaatineet pääsyä listallelähde?. Hämmennystä on myös herättänyt se, että listan maista vain kolme osallistuu sotatoimiin, ja monilla siihen kuuluvista maista ei ole edes omaa armeijaa[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Turun Sanomat, Ulkomaat 29.3.2003, Yhdysvaltain lista sotakoalition maista hämmentää