Haluatko miljonääriksi?

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Haluatko miljonääriksi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haluatko miljonääriksi?
Who Wants to Be a Millionaire?
Tyyli visailuohjelma
Kestoaika 30 min (1999–2001)
60 min (2001–2007, 2016–2020, 2022, 2023)
Luoja(t) David Briggs
Mike Whitehill
Steven Knight
Perustuu Sony Pictures Televisionin formaattiin
Pääosissa Lasse Lehtinen
(1999–2005)
Ville Klinga
(2005–2007)
Jaajo Linnonmaa
(2016–2020)
Antti Holma
(2022, 2023) [1]
Alkuperämaa Suomi
Iso-Britannia (alkuperäisformaatti)
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Nelonen
1999–2005, 2016–2020, 2022, 2023
MTV3
2005–2007
Esitetty Alkuperäinen versio:
12. marraskuuta 1999 –
15. toukokuuta 2005
Toinen versio:
3. syyskuuta 2005 –
4. maaliskuuta 2007
Kolmas versio:
23. tammikuuta 2016 –
uudet jaksot syksyllä 2022
Tuotantokausia 19
Tunnuskappale Who Wants to Be a Millionaire Theme Song
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Jarowskij Suomi Oy
1999–2007
Rabbit Films Oy
2016–2020, 2022, 2023

Haluatko miljonääriksi? (alkuperäiseltä nimeltä Who Wants to Be a Millionaire?) on television tietokilpailuformaatti. Ohjelma perustuu Sony Pictures Entertainmentin formaattiin Who Wants to Be a Millionaire?. Sen ensimmäinen osa televisioitiin Isossa-Britanniassa 4. syyskuuta 1998. Formaattia ovat tuottaneet Celador-tuotantoyhtiö vuosina 1998–2007, 2waytraffic vuodesta 2007 lähtien ja vuodesta 2008 lähtien Sony Pictures Entertaiment. Kilpailun ovat luoneet David Briggs, Mike Whitehill ja Steve Knight.

Samalla nimellä on julkaistu myös televisio-ohjelman ideaa mukailevia video- ja mobiilipelejä, kirjoja sekä lautapelejä.

Alkuperäinen formaatti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formaatin perusidea on, että ohjelmassa kilpailija voi voittaa suuren summan rahaa vastaamalla oikein asteittain vaikeutuviin monivalintakysymyksiin, joihin annetaan neljä vaihtoehtoa. Pääpalkinto on yleensä miljoona yksikköä paikallista valuuttaa, esimerkiksi Suomessa miljoona euroa.

Ennen varsinaisen pelin alkua on esikarsintakierros (kutsutaan myös nimillä nopein sormi voittaa ja alkukarsintakierros, aiemmin suomessa myös viisas ja vikkelä engl. fastest finger first), jossa kilpailijoita pyydetään valitsemaan oikea järjestys neljälle vastausvaihtoehdolle. Nopeimmin tässä suoriutunut kilpailija pääsee varsinaiselle pelikierrokselle vastaamaan kysymyksiin pääpalkinnon voittamiseksi. Esikarsintakierroksen pelaajamäärä vaihtelee maaversioittain: Suomessa on aina ollut kuusi pelaajaa (erikoisjaksoissa 4 lukuun ottamatta vuotta 2005), kun taas esimerkiksi alkuperäisversiossa Britanniassa pelaajia on ollut kymmenen.  Jos kaksi pelaajaa vastaa oikein täsmälleen samassa ajassa, pelataan heidän välillään uusi kierros. Jos taas kukaan ei osaa asettaa vaihtoehtoja oikeaan järjestykseen, kilpailijoille esitetään uusi kysymys. Jos kilpailijoiden joukossa on näkövammaisia, juontaja lukee kaikki vaihtoehdot ääneen ennen vastauslaitteiden aktivoimista.

Varsinaisessa pelissä juontaja esittää pelaajalle kolmessa portaassa asteittain vaikenevia kysymyksiä, joita on yhteensä 15. Kysymyksiin on aina neljä vaihtoehtoa A−D, joista kilpailijan on valittava oikea ilman uuden yrityksen mahdollisuutta. Ensimmäisen kysymyksen vastausvaihtoehto D on erityisesti ensimmäisissä tuotannoissa ollut täysin virheellinen, absurdi vastaus. Jokaisella kysymyksellä on rahallinen arvo, jonka kilpailija voittaa vastaamalla kysymykseen oikein. Juontaja lukee kysymyksen pelaajalle ääneen, minkä lisäksi pelaaja näkee kysymyksen vaihtoehtoineen koko ajan omalta näytöltään. Missään Suomessa esitetyissä jaksoissa ja suurimmassa osassa ulkomaalaisiakaan kilpailijan vastausaikaa ei ole rajoitettu, ja pelin edetessä kilpailijat usein pohtivatkin vaativia kysymyksiä pitkään. Kun kilpailija on esittänyt vastauksensa, juontaja kysyy tältä, haluaako hän lukita vastauksen. Kilpailija voi myös todeta lukitsevansa vastauksen jo itse, jolloin juontaja ei enää vahvista asiaa kilpailijalta. Kun kilpailija ilmoittaa vastauksen olevan lopullinen, juontaja lukitsee sen eikä sitä voi enää sen jälkeen muuttaa. Ensimmäiset viisi kysymystä ovat yleensä niin helppoja, että vastauksen erillistä lukitsemista ei tehdä. Formaatin mukaan tietokone arpoo kysymykset ja vastausvaihtoehtojen järjestyksen täysin sattumanvaraisesti.

Alkuperäisessä formaatissa palkintosumma karkeasti kaksinkertaistui kysymys kerrallaan, mutta Suomen formaatissa palkintosumma on kasvanut alkupäässä hitaammin ja loppua kohden taas isommin harppauksin. Suomessa viides ja kymmenes kysymys ovat vaikeustasonsa viimeisiä, joihin vastaamalla takaa itselleen vähintään kyseisen rahasumman, vaikka vastaisikin myöhemmin väärin.

Pelaaja voi lopettaa pelin milloin tahansa - myös kysymyksen jo kuultuaan - ja pitää voittamansa rahasumman. Vastaamalla kysymykseen väärin menettää kaikki kyseisellä vaikeustasolla voittamansa rahat: ensimmäisellä vaikeustasolla (kysymykset 1−5) tämä tarkoittaa lähtemistä tyhjin käsin, toisella vaikeustasolla ensimmäistä takuusummaa ja viimeisellä vaikeustasolla toista takuusummaa.

Peli päättyy pelaajan vastatessa kysymykseen väärin, päätettyään lopettaa pelin tai vastaamalla viimeiseen kysymykseen oikein.

Sääntömukaelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain version siirryttyä toiselle kanavalle vuonna 2002 jaksojen pituus puolitettiin alkuperäisestä ollen vain puoli tuntia. Tämän johdosta esikarsintakierrosta ei ollut lainkaan, vaan kilpailijat kutsuttiin peräkkäin varsinaiselle pelikierrokselle, uuden pelaajan tullessa aina edellisen hävittyä pelinsä. Ennen lähetyksiä tehtävä kilpailijaseulonta oli tavanomaista vaativampi. Myös esimerkiksi Australiassa, Italiassa, Turkissa, Britanniassa, Alankomaissa ja Ranskassa on poistettu esikarsintakierros, ja joissakin versioissa esikarsintakierrosta ei ole käytetty hyväntekeväisyys- tai muissa erityisjaksoissa. Yhdysvalloissa esikarsintakierros palautettiin Who Wants to Be a Super Millionaire -ohjelmaan, jossa voittosumma oli kymmenen miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Elokuussa 2007 alkuperäisessä eli Britannian versiossa kysymysten määrä pudotettiin viidestätoista kahteentoista. Samalla grafiikka, tunnus ja osa musiikeista uudistettiin. Muutos johti loppupään palkintosummien pienenemiseen: esimerkiksi toinen takuusumma nousi 32 000 Englannin punnasta viiteenkymmeneentuhanteen. Kahdentoista kysymyksen säännöt otettiin myöhemmin käyttöön myös arabiankielisessä, Bulgarian, Alankomaiden, Ranskan, Puolan, Espanjan ja Turkin versioissa.

Saksan versiossa otettiin vuonna 2007 käyttöön pelaajalle vapaavalintainen "riskipeli" (engl. risk format). Pelaaja saa käyttöönsä tällöin neljännen oljenkorren, jonka voi muiden oljenkorsien tapaan käyttää vain kerran. Tätä oljenkortta käyttäessään hän saa valita yleisöstä henkilön ja keskustella tämän kanssaan vastauksesta. Toisaalta pelaaja joutuu luopumaan toisesta takuusummasta kymmenennen kysymyksen kohdalla eli vastattuaan väärin kysymyksiin 11−15 hän saa vain ensimmäisen takuusumman. Vaihtoehtoisesti pelaaja voi valita myös peruspelin; valinnan hän tekee pelin alussa ennen ensimmäistä kysymystä. Tämä pelimuoto on ollut sittemmin käytössä myös ainakin Itävallassa, Unkarissa, Filippiineillä, Puolassa, Venäjällä, Sveitsissä ja Venezuelassa.

Vuosina 2008−2010 Yhdysvaltain versiossa oli käytössä perustavanlaatuinen sääntömuutos, sillä pelaajan vastausaika on rajoitettu. Ensimmäisellä vaikeustasolla kysymyksissä 1−5 vastausaikaa on 15 sekuntia, kysymyksissä 6-10 toisella vaikeustasolla 30 sekuntia ja kysymyksissä 11−14 45 sekuntia. Näistä kysymyksistä ylijäänyt vastausaika siirretään viimeiseen, viidenteentoista kysymykseen, jos pelaaja pääsee sinne asti. Pelaajalle näytetään kysymys ja juontaja lukee sen ääneen, jonka jälkeen kaikki vastausvaihtoehdot paljastetaan samanaikaisesti ja vastausaika alkaa. Jos kilpailija ei lukitse mitään vastausta ennen ajan loppumista, peli päättyy vastaavasti kuin vastaamalla kysymykseen väärin. Oljenkorsien käytön aikana kello ei käy. Myös Britannian ja Intian tuotannoissa on käytetty kellopeliä (engl. clock format).

Joulukuusta 2008 lähtien Italian versiossa varsinaista peliä on pelannut kuusi pelaajaa kerrallaan, jotka vastaavat kysymyksiin vuorotellen. Jokaisella kilpailijalla on mahdollisuus siirtää kysymys seuraavana vastausvuorossa olevalle, jonka on vastattava kysymykseen. Myös tässä ryhmäpelissä (engl. hot seat) on käytössä Yhdysvaltain version kellopelin aikarajat. Peliä ei voi myöskään lopettaa kesken, joten palkintosumma voi olla vain takuusumma tai päävoitto. Jos yksi pelaaja vastaa kysymykseen väärin, hän jättää pelin ja rahapuun korkein palkintosumma poistetaan. Peli päättyy, kun kaikki pelaajat ovat joutuneet jättämään sen tai jonkun pelaajan vastattua oikein viimeiseen kysymykseen. Viimeiseen kysymykseen oikein vastannut pelaaja voittaa sen kokonaan itselleen. Jos viimeinen jäljellä oleva kilpailija vastaa kysymykseensä väärin, hän voittaa joukkueensa keräämän takuusumman. Vuosina 2009−2012 ryhmäpeli on ollut käytössä myös Norjassa, Espanjassa, Australiassa, Unkarissa, Vietnamissa, Indonesiassa ja Chilessä.

Toinen iso Yhdysvaltain version uudistus tapahtui syyskuussa 2010, kun käyttöön otettiin kaksoiseräpeli (engl. shuffle format). Ensimmäisellä kierroksella pelaajalle esitetään kymmenen kysymystä, joilla jokaisella on tietty rahallinen arvo, mutta ne eivät ole välttämättä suuruusjärjestyksessä: rahasummien järjestys arvotaan pelin alussa. Myös kysymysten vaikeusjärjestys arvotaan, mutta pelaaja ei tiedä kysymykseen vaikeusjärjestystä tai rahallista arvoa ennen kysymykseen vastaamista. Sen sijaan hän tietää edessä olevien kysymysten kategoriat. Ensimmäisellä kierroksella oikein vastatut kysymykset kerryttävät pelaajan voittosummaa, joka voi olla enintään 68 000 Yhdysvaltain dollaria. Ensimmäisen kierroksen jälkeen pelaaja voi poistua keräämänsä rahasumma mukanaan, mutta kesken ensimmäisen kierroksen poistuessaan hän saa pitää vain puolet keräämistään rahoista. Vastaamalla väärin ensimmäisen kierroksen aikana hän saa takuupotin, joka on tuhat Yhdysvaltain dollaria. Toinen erä on perinteisen formaatin mukainen, ja se koostuu neljästä kysymyksestä. Voittosummat ovat pelaajan tiedossa ja etenevät suuruusjärjestyksessä. Jokainen oikea vastaus kerryttää edelleen pelaajan voittopottia. Kilpailija voi lopettaa pelin milloin tahansa ja pitää voittamansa rahat kokonaisuudessaan. Vastaamalla väärin voittosumma putoaa aina 25 000 Yhdysvaltain dollariin. Yhdysvaltain versiossa siirryttiin pelimuotokokeilujen jälkeen takaisin alkuperäisformaattiin vuonna 2015.

Oljenkorsien määrä ja muoto vaihtelee käytettävästä formaatista riippuen. Oljenkorren käyttämisen jälkeen pelaaja voi vastata kysymykseen, käyttää toisen oljenkorren tai lopettaa pelin voittamansa rahat mukanaan (tosin jotkut erikoisoljenkorret erityisesti Yhdysvalloissa voivat asettaa rajoitteita). Joitakin erittäin harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta jokaisen oljenkorren voi käyttää vain kerran.

Alkuperäisformaattiin kuuluu kolme oljenkortta: 50:50 (Fifty-Fifty), kilauta kaverille ja kysy katsomolta. Ensimmäisessä tietokone poistaa sattumanvaraisesti kaksi varmasti väärää vastausta. Keskimmäisessä kilpailija saa soittaa etukäteen valitsemalleen ystävälle ja keskustella tämän kanssa 30 sekunnin ajan kysymyksestä. Kaverille kilauttaminen poistettiin vuonna 2010 Yhdysvaltain versiosta kokonaan, sillä se ei vastannut enää alkuperäistä tarkoitustaan: se ei mitannut avustavan henkilön tietoa vaan tämän Internetin käyttötaitojaan, sillä kysymyksiin on kohtalaisen helppoa löytää nykyisin vastaus verkosta. Jälkimmäisimmässä jokainen yleisössä istuva voi vastata kysymykseen erityisellä vastauslaitteella, ja äänestyksen tulos näytetään kilpailijalle. Vuonna 2016 suomalaisessa versiossa kilpailija saa valita katsomosta kolme henkilöä vastaamaan kysymykseen ja he saavat antaa perustelunsa.

Vuosina 2004−2008 Yhdysvaltain versiossa oli neljäskin oljenkorsi, jolla kilpailija saattoi vaihtaa minkä tahansa kysymyksistä 11−15 uuteen, arvoltaan vastaavaan kysymykseen. Kilpailija menetti alkuperäiseen kysymykseen käytetyt oljenkorret. Yhdysvaltain Who Wants to Be a Super Millionaire? -ohjelmassa oli käytössä perinteisten oljenkorsien lisäksi kaksi uutta oljenkortta: uusi yritys (engl. Double-Dip) ja asiantuntijaraati (engl. Three Wise Man) Valittuaan uusi yritys -oljenkorren kilpailija saattaa vastata kysymykseen väärin menettämättä rahojaan; toisella yrityksellä vastauksen on oltava oikein, sillä tämän oljenkorren valittuaan peliä ei voi keskeyttää. Asiantuntijaraadissa kolme tuotannon valitsemaa henkilöä antoi perustellen vastauksensa kysymykseen. Yhdysvaltain kellopelissä 50:50-oljenkorsi korvattiin uusi yritys -oljenkorrella, ja neljänneksi oljenkorreksi otettiin käyttöön kysy asiantuntijalta; asiantuntija oli tyypillisesti entinen pelaaja tai julkisuuden henkilö. Tätä oljenkortta sai käyttää vasta viidennen kysymyksen jälkeen vuosina 2008−2010, mutta kaverille kilauttamisen jälkeen asiantuntijaoljenkortta saattoi käyttää myös ensimmäisissä kysymyksissä.

Muun muassa Italiassa käytetyssä ryhmäpelissä oljenkorsia ei ollut lainkaan, sillä kilpailijoilla oli mahdollisuus ohjata kysymyksensä seuraavalle kilpailijalle.

Saksan versiossa käytössä olleessa riskipelissä kilpailija sai neljännen oljenkorren, jolla hän sai valita yleisön joukosta henkilön ja keskustella vapaasti tämän kanssa. Juontaja esitti kysymyksen uudelleen yleisölle, ja yleisössä olevat, jotka uskovat tietävänsä oikean vastauksen kysymykseen, voivat nousta seisomaan. Kilpailija valitsee keskustelukumppaninsa näiden henkilöiden joukosta. Jos kilpailija valitsee yleisön jäsenen ehdottaman vastauksen, myös tämä voittaa 500 euroa. Yhdysvaltain versiossa on ollut käytössä lähes vastaava oljenkorsi, mutta kilpailija on saanut valita henkilön etukäteen ja tuoda tämän mukanaan studioon entuudestaan vieraan henkilön valitsemisen sijasta.

Yhdysvaltain kaksoiseräpelissä oli käytössä kolme oljenkortta: kysy yleisöltä ja kysymyksen ohittaminen, jota saattoi käyttää kaksi kertaa (vuosina 2014-2015 yhden kerran, koska se korvattiin +1 -oljenkorrella). Tällä oljenkorrella kysymyksen saattoi hypätä yli kokonaan, ja täten vähentää myös kokonaiskysymysten määrää. Pelaaja ei kuitenkaan kaksoiseräpelissä tiedä kysymyksen voittosummaa, joten hän saattaa menettää isonkin summan jättämättä vastaamatta (esimerkiksi 68 100 Yhdysvaltain dollarin arvoisen voittosumman kerännyt kilpailija saattaa hypätä 100 000 Yhdysvaltain dollarin kysymyksen yli, jolloin hän joutuu vastaamaan edelleen samalla voittamallaan rahasummalla 250 000 dollarin kysymykseen). Tätä oljenkortta ei luonnollisestikaan voi käyttää viimeiseen kysymykseen. Se poistettiin kokonaan Yhdysvaltain version palatessa perinteiseen formaattiin ja korvattiin Fifty-Fifty -oljenkorrella.

Ohjelmaformaatti ympäri maailmaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maa Nimi Juontaja Esitetty Pääpalkinto Kanava
 Australia Who Wants to Be a Millionaire? Eddie McGuire 18. huhtikuuta 1999 - 3. huhtikuuta 2006 AU$1,000,000 Nine Network
22. lokakuuta 2007 - 26. marraskuuta 2007 AU$5,000,000
27. helmikuuta 2010 - 6. maaliskuuta 2010 AU$1,000,000
25. tammikuuta 2020 - nykyinen
Who Wants to Be a Millionaire? Hot Seat 20. huhtikuuta 2009 - nykyinen
 Bulgaria Стани богат Niki Kanchev 12. toukokuuta 2001 - 23. helmakuuta 2008 100 000 leva Nova TV
7. tammikuuta 2008 - 3. heinäkuuta 2008 200 000 leva
12. tammikuuta 2009 - 30. toukokuuta 2014 100 000 leva
Mihail Bilalov 1. huhtikuuta 2018 - 26. tammikuuta 2020 BNT
2021 - nykyinen ? BTV
 Kroatia Tko želi biti milijunaš? Tarik Filipović 24. maaliskuuta 2002 - 3. kesäkuuta 2010 1 000 000 Kn HRT1
19. syyskuuta 2019 - nykyinen
 Alankomaat Weekend Miljonairs Robert ten Brink 6. helmikuuta 1999 - 29. joulukuuta 2001 ƒ1,000,000 RTL 4
Lotto Weekend Miljonairs 5. tammikuuta 2002 - 24. toukokuuta 2008 €1,000,000
Jeroen van der Boom 12. maaliskuuta 2011 - 15. marraskuuta 2011 SBS 6
Bankgiro Miljonairs Robert ten Brink 25. toukokuuta 2019 - 6. maalaiskuuta 2021 RTL 4
VriendenLoterij Miljonairs 28. elokuuta 2021 - nykyinen
 Saksa Wer Wird Millionär? Günther Jauch 3. syyskuuta 1999 - 22. joulokuuta 2001 1.000.000 DM RTL
4. tammikuuta 2002 - nykyinen €1.000.000
 Suomi Lasse Lehtinen 12. maaraskuuta 1999 - 9. joulukuuta 2001 1,000,000 mk Nelonen
24. helmikuuta 2002 - 15. toukokuuta 2005 €200.000
Ville Klinga 3. syyskuuta 2005 - 4. maaliskuuta 2007 1.000.000 MTV3
Jaajo Linnonmaa 23. tammikuuta 2016 - 17. lokakuuta 2020 Nelonen
Antti Holma 27. elokuuta 2022 -
 Ranska Qui Veut Gagner Des Millions? Jean-Pierre Foucault 3. heinäkuuta 2000 - 21. heinäkuuta 2000 3 000 000 F TF1
30. syyskuuta 2000 - 7. heinäkuuta 2001 4 000 000 F
15. syyskuuta 2001 - 19. tammikuuta 2020 €1,000,000
Camille Combal 26. tammikuuta 2020 - nykyinen
 Ruotsi Vem vill bli miljonär Bengt Magnusson 21. tammikuuta 2000 - 2001 10 000 000 Kr TV4
2001 - 13. kesäkuuta 2003 3 000 000 Kr
Postkodmiljonären Rickard Sjöberg 26. elokuuta 2005 - nykyinen 1 000 000 Kr
16. syyskuuta 2011 5 000 000 Kr
Postkodmiljonären: Heta Stolen 20. joulukuuta 2011 - 31. lokakuuta 2020 1 000 000 Kr
 Uusi-Seelanti Who Wants to Be a Millionaire? New Zealand Mike Hosking 9. syyskuuta 2008 - 11. marraskuuta 2008 NZ$1,000,000 TV ONE
 Uruguay ¿Quién quiere ser millonario? Andrés Tulipano 2001 - 2002 $40,000 Teledoce
Orlando Petinatti 29. huhtikuuta 2021 - nykyinen $1.500.000 Canal 10
 Intia (hindi) Kaun Banega Crorepati? Amitabh Bachchan 3. heinäkuuta 2000 - 31. joulukuuta 2001 Rs. 10,000,000 Star TV
5. elokuuta 2005 - 24. joulukuuta 2005 Rs. 20,000,000
Shah Rukh Khan 22. helmikuuta 2007 - 19. huhtikuu 2007
Amitabh Bachchan 11. lokakuuta 2010 - 9. joulukuuta 2010 Rs. 50,000,000 Sony TV
6. syyskuuta 2013 - nykyinen Rs. 70,000,000
Kaun Banega Crorepati? Hot Seat 1. marraskuuta 2010 - 4. marraskuuta 2010 Rs. 10,000,000
 Intia (malajalam) നിങ്ങൾക്കും ആകാം കോടീശ്വരൻ

Ningalkkum Aakaam Kodeeshwaran

Suresh Gopi 9. huhtikuuta 2012 - 2017 Asianet
11. marraskuuta 2019 - nykyinen Mazhavil Manorama
 Intia (tamili) நீங்களும் வெல்லலாம் ஒரு கோடி

Neengalum Vellalam Oru Kodi

Suriya 27. helmikuuta 2012 - 12. heinäkuu 2012 STAR Vijay
Prakash Raj 11. maaliskuuta 2013 - 12. heinäkuu 2013
Arvind Swamy 30. toukokuuta 2016 - 19. marraskuuta 2016
கோடீஸ்வரி

Kodeeswari

Raadhika Sarathkumar 23. joulukuuta 2019 - 14. helmikuuta 2020 Colors Tamil
 Intia (telugu) మీలో ఎవరు కోటీశ్వరుడు

Meelo Evaru Koteeswarudu

Akkineni Nagarjuna 9. kesäkuuta 2014 - 22. toukokuuta 2016 Star Maa
Chiranjeevi 13. helmikuuta 2017 - 24. toukokuuta 2017
ఎవరు మీలో కోటీశ్వరుడు

Evaru Meelo Koteeswarudu

N. T. Rama Rao Jr. 2021 - nykyinen Gemini TV
 Intia (kannada) ಕನ್ನಡದ ಕೋಟ್ಯಾಧಿಪತಿ

Kannadada Kotyadhipati

Puneeth Rajkumar 12. maaliskuuta 2012 - 27. heinäkuu 2013 Asianet Suvarna
Ramesh Aravind 25. kesäkuuta 2018 - 21. syyskuuta 2018 Star Suvarna
Puneeth Rajkumar 22. kesäkuuta 2019 - 17. marraskuuta 2019 Colors Suvarna
 Intia (marathi) कोण होईल मराठी करोडपती

Kon Hoeel Marathi Crorepati

Sachin Khedekar 8. toukokuuta 2013 - 29. elokuuta 2013 ETV Marathi
13. tammikuuta 2014 - 13. toukokuuta 2014 Rs. 20,000,000
Swapnil Joshi 3. lokakuuta 2016 - 4. tammikuu 2017 Rs. 30,000,000
कोन होनार कोटीपती

Kon Honaar Crorepati

Nagraj Manjule 27. toukokuuta 2019 - 15. elokuuta 2019 ? Sony Marathi
Sachin Khedekar 2021 - nykyinen Rs. 10,000,000
 Intia (bengali) কে হবে বাংলার কোটিপতি

Ke Hobe Banglar Kotipoti

Sourav Ganguly 4. kesäkuuta 2011 - 12. elokuuta 2011 Mahuaa Bangla
Prosenjit Chatterjee 16. heinäkuuta 2018 - 31. elokuuta 2018 Colors Bangla
 Intia (bhodžpuri) के बनी क्रोरेपती

Ke Bani Crorepati

Shatrughan Sinha 6. kesäkuuta 2011 - 12. elokuuta 2011 Mahuaa TV
 Italia Chi vuol essere miliardario? Gerry Scotti 24. toukokuuta 2000 - 1. joulukuuta 2001 1,000,000,000 Canale 5
Chi vuol essere milionario? 13. tammikuuta 2002 - nykyinen €1,000,000
Chi vuol essere milionario? Edizione Straordinaria 15. joulukuuta 2008 - 29. maaliskuuta 2009
 Israel ?מי רוצה להיות מיליונר

Mi Rotseh Lehyot Milyoner?

Yoram Arbel 18. marraskuuta 1999 - 31. lokakuuta 2003 1,000,000 Channel 2
3. toukokuuta 2006 - 30. huhtikuu 2007 Channel 10
Erez Tal 16. heinäkuuta 2020 - nykyinen Channel 12
 Norja Vil du bli millionær? Arve Junitzen 10. tammikuuta 2000 - 2000 KR 2.000.000 TV2
Frithjof Wilborn 2000 - 2006
Sarah Natasha Melbye Tammikuu 2008 - 2009 KR 1.000.000
Vil du bli millionær?: Hot Seat 2008 - 2008
4. tammikuuta 2010 - 21. lokakuuta 2011
 Nigeria Who Wants to Be a Millionaire? Frank Edoho 8. lokakuuta 2004 - 25. kesäkuuta 2017 10,000,000 NTA
 Espanja Cincuenta por quince Carlos Sobera 17. huhtikuuta 1999 - 1999 50,000,000 Telecinco
50 por 15: ¿Quiere ser millonario? 1999 - joulukuu 2001
¿Quién quiere ser millonario? 25. heinäkuuta 2005 - toukokuu 2008 €1,000,000 Antena 3
Antonio Garrido Toukokuu 2008 - heinäkuu 2008
¿Quién quiere ser el millonario? Núria Roca 15. helmikuuta 2012 - 25. toukokuu 2012 €1,000,000 La Sexta
¿Quién quiere ser millonario? Juanra Bonet 22. tammikuuta 2020 - nykyinen €1,000,000 Antena 3
 Venäjä О, счастливчик! Dmitry Dibrov 1. lokakuuta 1999 - 28. tammikuuta 2001 1.000.000 NTV
Кто хочет стать миллионером? Maxim Galkin 19. helmikuuta 2001 - 13. elokuuta 2005 Pervyi kanal
17. syyskuuta 2005 - 13. syyskuuta 2008 3.000.000 ₽
Dmitry Dibrov 28. joulukuu 2008 - nykyinen
 Pakistan Kya Aap Banaingay Crorepati? Moin Akhtar 2002 - 2004 Rs. 10,000,000 ARY Digital
 Puola Milionerzy Hubert Ubański 3. syyskuuta 1999 - nykyinen 1.000.000 TVN
 Filippiinit Who Wants to Be a Millionaire? Christopher de Leon 13. marraskuuta 2000 - 2000 1,000,000 IBC
2001 - 14. joulukuuta 2002 ₱2,000,000
Vic Sotto 23. toukokuuta 2009 - 11. tammikuuta 2015 TV5
 Viro Kes tahab saada miljonäriks? Hannes Võrno 8. syyskuuta 2002 - 3. joulukuuta 2008 1 000 000 kr TV3
 Yhdistynyt kuningaskunta Who Wants to Be a Millionaire? Chris Tarrant 4. syyskuuta 1998 - 11. helmikuuta 2014 £1,000,000 ITV
Jeremy Clarkson 5. toukokuuta 2018 - nykyinen
 Yhdysvallat Who Wants to Be a Millionaire? Regis Philbin 16. elokuuta 1999 - 27. kesäkuuta 2002 $1,000,000 ABC
Meredith Vieira 16. syyskuuta 2002 - 31. toukokuuta 2013 Syndikaatio
Cedric the Entertainer 2. syyskuuta 2013 - 23. toukokuuta 2014
Terry Crews 8. syyskuuta 2014 - 29. toukokuuta 2015
Chris Harrison 14. syyskuuta 2015 - 31. toukokuuta 2019
Jimmy Kimmel 8. huhtikuuta 2020 - nykyinen ABC
Who Wants to Be a Super Millionaire? Regis Philbin 22. helmikuuta 2004 - 25. toukokuuta 2004 $10,000,000
Who Wants to Be a Millionaire?: Tenth Anniversary Celebration 9. elokuuta 2004 - 23. elokuuta 2004 $1,000,000
 Turkki Kim 500 Milyar İster? Kenan Işik 7. maaliskuuta 2000 - 2004 500 000 000 000 TL Show TV
Canal D
Kim 500 Bin İster? Haluk Bilginer 2005 - 2006 500 000 TL Show TV
Kenan Işik 2006 - 2007
Kim Bir Milyon İster? Kenan Işik 1. helmikuuta 2008 - 2009 1 000 000 TL Star TV
Kim Milyoner Olmak İster? 2. elokuuta 2011 - 7. toukokuuta 2014 ATV
Selçuk Yöntem 15. syyskuuta 2014 - 21. heinäkuuta 2017
Murat Yıldırım 23. syyskuuta 2017 - 29. kesäkuuta 2019
Kenan İmirzalıoğlu 5. lokakuuta 2019 - 13. helmikuuta 2021
 Tanska Hvem vil være millionær? Peter Kær 9. syyskuuta 1999 - 9. huhtikuuta 2001 1,000,000 Kr TV2
Jes Dorph Petersen 3. syyskuuta 2001 - 26. toukokuuta 2003
Peter Kær 1. syyskuuta 2003 - 12. lokakuuta 2006
Hans Pilgaard 15. helmikuuta 2007 - 11. helmikuuta 2018
Christian Degn 13. lokakuuta 2019 - nykyinen
 Islanti Viltu vinna milljón? Þorsteinn J 26. joulukuuta 2000 - 2001 KR 1.000.000 Stöð 2
30. syyskuuta 2001 - 2002 KR 5.000.000
Jónasar R. Jónssonar 2002 - 17. maaliskuuta 2005
 Itävalta Alles ist möglich - Die 10-Millionen Show Rainhard Fenrich 24. tammikuuta 2000 - 31. tammikuuta 2000 ATS 10.000.000 ORF
Die Millionenshow Barbara Stöckl 29. loukokuuta 2000 - joulukuu 2001
11. tammikuuta 2002 - 2002 €1,000,000
Armin Assinger 7. syyskuuta 2002 - nykyinen
 Costa Rica ¿Quién quiere ser millonario? Ignacio Santos Pasamontes 3. helmikuuta 2008 - 28. helmikuuta 2012 25,000,000 Teletica
19. helmikuuta 2013 - 3. syyskuuta 2013 ₡30,000,000
27. huhtikuuta 2021 - nykyinen
 Kreikka Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος Spiros Papadopoulos 4. lokakuuta 1999 - 29. kesäkuuta 2001 50.000.000 MEGA
17. syyskuuta 2001 - 28. toukokuuta 2004 €150,000 NET
Thodoris Atheridis 10. huhtikuuta 2006 - 28. heinäkuuta 2006 €250,000 Alpha TV
Millionaire Hot Seat Ioannis Zouganelis 29. lokakuuta 2014 - 16. kesäkuuta 2016 €100,000 Skai TV
? Griogris Arnatoglou 2022 ? ANT1

Haluatko miljonääriksi? Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haluatko miljonääriksi? -visailua esitettiin Suomessa aluksi Nelosella vuosina 1999–2005, jolloin juontajana toimi Lasse Lehtinen. Alun perin suomalaisversion pääpalkinto oli miljoona markkaa, sittemmin 200 000 euroa. Vuosina 2005–2007 ohjelmaa esitettiin MTV3-kanavalla Ville Klingan juontamana, 3. syyskuuta 2005 alkaen. Pääpalkinto kasvatettiin tuolloin miljoonaan euroon. Ohjelman sadas jakso esitettiin 15. marraskuuta 2002.[2]

Ohjelma palasi televisioon kanava Neloselle 23. tammikuuta 2016, juontajanaan Jaajo Linnonmaa ja pääpotti on miljoona euroa, kuten Klingankin aikana.[3] Vuoden 2016 ensimmäinen jakso tavoitti parhaimmillaan 1,2 miljoonaa ja keräsi keskimäärin 914 000 katsojaa.[4] Kauden viimeinen jakso esitettiin 9. huhtikuuta 2016. Kauden jälkeen Nelonen ilmoitti, että ohjelma saa jatkoa syksyllä.[5] Toinen Linnonmaan juontama kausi alkoi Nelosella 3. syyskuuta 2016. Marraskuussa 2016 Nelonen ilmoitti ohjelman saavan jatkoa keväällä 2017. Kevään 2017 viimeisessä jaksossa tiedotettiin, että ohjelma jatkuu jälleen syksyllä 2017. [6] Jaajo Linnonmaa juonsi ohjelmaa viisi kautta syksyyn 2020 asti. Joulukuussa 2021 Nelonen ilmoitti että ohjelman uusi juontaja on Antti Holma.[7]

Ohjelman suurin voitettu summa toistaiseksi on 70 000 euroa, joka saavutettiin lokakuussa 2002.[8] Suomessa voittajan tulee maksaa voitostaan veroa, jonka suuruus riippuu verokortista ja on jopa 60 prosenttia.[9]

Kilpailuun osallistumisen ikäraja oli 18 vuotta. Kuitenkin vuodesta 2019 oli varsinaisen Haluatko miljonääriksi? -kilpailun ohella järjestetty lasten Haluatko miljonääriksi? Junior -kilpailu, jossa voitetut rahat lahjoitettiin esimerkiksi hyväntekeväisyyteen tai luokkaretkeä varten.

Haluatko miljonääriksi -ohjelmasta on normaalien jaksojen lisäksi esitetty erikoisjaksoja joissa on kilpaillut julkisuuden henkilöitä. 15. lokakuuta 2000 esitetyssä jaksossa kilpailivat Sauli Niinistö, Marcus Grönholm, Kirsi Piha ja Mattiesko Hytönen. 22. lokakuuta 2000 kilpailivat Risto Kaskilahti, Ruben Stiller, Taina Kokkonen ja Teresa De Rita-Cavlek. 29. lokakuuta 2000 kilpailivat Piia-Noora Kauppi, Sari Havas, Petteri Summanen ja Jani Sievinen. 4. helmikuuta 2001 kilpailivat Jari Sillanpää, Irina Krohn, Henkka Hyppönen ja Anitra Ahtola. 7. lokakuuta 2001 kilpailivat A. W. Yrjänä, Jukka Hildén, Saana ja Sulo Aittoniemi. 29. elokuuta 2003 kilpailivat Peter Nyman, Janne Virtanen, Petteri Ahomaa ja Jussi Halli sekä 17. joulukuuta 2005 kilpailivat Axl Smith, Iiro Rantala, Ile Kallio, Jyrki 69, Bettina Sågbom ja Katja Ståhl. Kilpailijoiden saamat voittosummat lahjoitettiin huumeiden vastaiseen työhön.

Keväällä 10. helmikuuta 2018 esitettiin julkkisjakso, jossa kilpailijoina nähtiin Jannika B, Aku Hirviniemi, Noora Karma, Riku Rantala, Veronica Verho ja Lenni-Kalle Taipale. Syksyllä 1. syyskuuta 2018 kilpailijoina oli tutut radiotähdet Jone Nikula, Tinni Wikström, Kimmo Vehviläinen, Harri Moisio, Jekku Berglund ja Sami Kuronen. 16. helmikuuta 2019 jaksossa kilpailivat tunnetut sisarukset: Roni Back + Miklu, Sauli Koskinen + Saana Koskinen sekä Venla Saartamo + Joonas Saartamo ja 14. syyskuuta 2019 kilpailijoina olivat jääkiekkoilijat Jere Sallinen & Veli-Matti Savinainen, näyttelijät Leena Pöysti & Riku Nieminen sekä tubettajat Roni & Miklu Bäck. He kilpailivat pareittain ja heidän voittamansa rahasummat lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.

1999–2001 2002–2005 2005–2007 2016–2020, 2022–
Kysymys Rahasumma Kysymys Rahasumma Kysymys Rahasumma Kysymys Rahasumma
15 1 000 000 mk 15 200 000 € 15 1 000 000 € 15 1 000 000 €
14 500 000 mk 14 100 000 € 14 200 000 € 14 200 000 €
13 350 000 mk 13 70 000 € 13 60 000 € 13 60 000 €
12 250 000 mk 12 45 000 € 12 30 000 € 12 30 000 €
11 150 000 mk 11 30 000 € 11 20 000 € 11 15 000 €
10 100 000 mk 10 20 000 € 10 15 000 € 10 10 000 €
9 75 000 mk 9 12 000 € 9 10 000 € 9 7 000 €
8 50 000 mk 8 8 000 € 8 5 000 € 8 5 000 €
7 30 000 mk 7 5 000 € 7 4 000 € 7 3 000 €
6 15 000 mk 6 3 000 € 6 3 000 € 6 2 000 €
5 10 000 mk 5 2 000 € 5 2 000 € 5 1 000 €
4 5 000 mk 4 1 000 € 4 1 000 € 4 700 €
3 2 500 mk 3 700 € 3 700 € 3 500 €
2 1 000 mk 2 450 € 2 450 € 2 300 €
1 500 mk 1 200 € 1 200 € 1 100 €

Tuotantokaudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kausi Alkamispäivä Päättymispäivä Jaksot
Syksy 1999 12. marraskuuta 1999 31. joulukuuta 1999 21
Kevät 2000 14. huhtikuuta 2000 14. toukokuuta 2000 15
Syksy 2000 15. lokakuuta 2000 3. joulukuuta 2000 18
Kevät 2001 4. helmikuuta 2001 8. huhtikuuta 2001 10
Syksy 2001 7. lokakuuta 2001 9. joulukuuta 2001 10
Kevät 2002 24. helmikuuta 2002 28. huhtikuuta 2002 10
Syksy 2002 11. lokakuuta 2002 15. joulukuuta 2002 30
Kevät 2003 14. helmikuuta 2003 20. huhtikuuta 2003 30
Syksy 2003 24. elokuuta 2003 28. joulukuuta 2003 20
Kevät 2004 25. tammikuuta 2004 23. toukokuuta 2004 18
Syksy 2004 5. syyskuuta 2004 5. joulukuuta 2004 14
Kevät 2005 30. tammikuuta 2005 15. toukokuuta 2005 16
Syksy 2005 3. syyskuuta 2005 17. joulukuuta 2005 16
Kevät 2006 25. helmikuuta 2006 3. kesäkuuta 2006 14
Syksy 2006 7. lokakuuta 2006 23. joulukuuta 2006 12
Kevät 2007 14. tammikuuta 2007 4. maaliskuuta 2007 8
Kevät 2016 23. tammikuuta 2016 9. huhtikuuta 2016 12
Syksy 2016 3. syyskuuta 2016 3. joulukuuta 2016 14
Kevät 2017 11. helmikuuta 2017 27. toukokuuta 2017 16
Syksy 2017 2. syyskuuta 2017 9. joulukuuta 2017 15
Kevät 2018 10. helmikuuta 2018 26. toukokuuta 2018 16
Syksy 2018 1. syyskuuta 2018 1. joulukuuta 2018 15
Kevät 2019 16. helmikuuta 2019 25. toukokuuta 2019 15
Syksy 2019 14. syyskuuta 2019 16. marraskuuta 2019 10
Kevät 2020 4. huhtikuuta 2020 30. toukokuuta 2020 9
Syksy 2020 12. syyskuuta 2020 17. lokakuuta 2020 6
Syksy 2022 27. elokuuta 2022
Yhteensä 12. marraskuuta 1999 17. lokakuuta 2020 390

Ohjelman tunnukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.