Halo (videopelisarja)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Halo Triple Pack)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Halo
Kehittäjä Bungie Studios (2001–2010)
Ensemble Studios (2009)
Saber Interactive (2011)
343 Industries (2011–)
Julkaisija Microsoft Studios
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Alusta Xbox, Microsoft Windows, Mac OS X, Xbox 360, Xbox One
Ensijulkaisu Halo: Combat Evolved (2001)
Viimeisin julkaisu Halo Infinite (2021)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Halo on pelitalo Bungie Studiosin luoma ensimmäisen persoonan ammuntapelisarja. Vuonna 2010 alkuperäinen kehittäjä Bungie irtautui Microsoft Game Studiosin omistuksesta itsenäiseksi yhtiöksi. Halo-sarjan oikeudet jäivät Microsoftille ja vuodesta 2011 lähtien sarjan pelejä on kehittänyt 343 Industries. Bungie Studiosin viimeiseksi Halo-peliksi jäi Halo: Reach.

Pelisarjan ensimmäiset kaksi peliä olivat pelattavissa sekä Xboxilla että Windowsilla. Ensimmäinen osa oli pelattavissa myös Macilla. Halo 3:sta lähtien pelejä on julkaistu yksinoikeudella Xbox 360- ja sittemmin Xbox One -konsolille. Halo-sarjasta on tehty kirjoja sekä muita oheistuotteita. Kirjat laajentavat lukijan käsitystä Halon universumista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 100 000 vuotta sitten Linnunrataa hallitsi Forerunner-niminen vanha ja kehittynyt rotu, joka kävi sotaa muinaisia ihmisiä vastaan. Kun muinaiset ihmiset oli tuhottu, Forerunnerit tajusivat ihmisten yrittäneen estää Flood-nimistä loislajia leviämästä ympäri galaksia. Forerunnerit yrittivät tuhota Floodin, mutta he ryhtyivät toimeen liian myöhään. Lopulta he keksivät Halo-renkaat, aseet, jotka pystyisivät tuhoamaan kaiken elämän koko universumista. Renkaat tuhosivat samalla sekä Floodin että itse Forerunnerien rodun.

100 000 vuotta myöhemmin uudelleen kehittynyt ihmiskunta oli asuttanut lukuisia siirtokuntia, kunnes se kohtasi Covenant-liittouman. Covenant aloitti uskonnollisen sodan ihmiskuntaa vastaan ja ihmiskunta kärsi suuria tappioita. Reach-planeetan tuhouduttua Covenantin lasituksessa ihmiskunnan Pillar of Autumn -niminen avaruusalus teki valoa nopeamman hypyn paetakseen Covenantilta. Alus saapui tuntemattoman Halo-renkaan luokse ja siitä alkoi sarjan ensimmäisen pelin Halo: Combat Evolved tapahtumat.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen trilogia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo: Combat Evolved on pelisarjan ensimmäinen osa. Se ilmestyi Xboxille 15. marraskuuta 2001 ja Windowsille sekä Mac OS X:lle vuoden 2003 lopussa. Pelin tarina kertoo Master Chiefiksi kutsutusta supersotilaasta, joka putoaa Halo-rinkulalle. Hän taistelee Covenant-muukalaisliittoumaa ja Flood-loista vastaan.

Halo 2 ilmestyi Xboxille 9. marraskuuta 2004. Siinä Covenant hyökkää Maahan. Samaan aikaan muukalaisliittouma jakautuu kahtia ja ajautuu sisällissotaan. Pelistä julkaistiin versio myös Windows Vistalle vuonna 2007. Uutena peliin tuli kenttäeditori. Peli on saatu toimimaan myös Windows XP:llä DirectX 9:n alaisuudessa. Pelissä oli uutta edelliseen verrattuna mahdollisuus pelata moninpeliä Xbox Liven kautta, ja sitä kehuttiin jopa ensimmäistä osaa paremmaksi.

Halo 3 on trilogian kolmas ja viimeinen osa. Se jatkaa juonellisesti Halo 2:ta. Pelistä ilmestyi ensimmäinen traileri vuoden 2006 E3-messuilla. Halo 3 julkaistiin Xbox 360:lle 26. syyskuuta 2007.

Reclaimer-saaga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo 4 on uuden Halo-saagan alku. Peli esiteltiin E3-messuilla Yhdysvalloissa vuonna 2011 ja se julkaistiin 6. marraskuuta 2012. Sen kehitti 343 Industries, joka perustettiin jatkamaan sarjan pelien kehitystä Bungien irrotauduttua Microsoftista.

Halo 5: Guardians on seuraaja Halo 4:lle, joka julkaistiin 27. lokakuuta 2015. Vuoden 2014 Gamescom-messuilla 343 Industries kertoi Halo 5:n Arena-moninpeliin keskittyvän betan alkavan 29. joulukuuta 2014 ja loppuvan 18. tammikuuta 2015. Beta oli avoinna Halo: The Master Chief Collectionin omistajille.

Halo Infinite on seuraaja Halo 5:lle, joka julkaistiin 8. marraskuuta 2021. Peli monipelitila alkoi toimia 15. marraskuuta.[1]

Muut videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo Wars on Ensemble Studiosin kehittämä strategiapeli, jossa pelaaja ohjaa ihmisten UNSC-joukkoja. Pelin tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen ensimmäisen Halon tapahtumia, jolloin UNSC tapaa Covenantin. Pelaaja johtaa UNSC-joukkoja aluksesta nimeltä ”Spirit of Fire” läpi kamppailuiden ja sotaa Covenantia vastaan.

Halo 3: ODST kertoo Master Chiefin Maasta lähdön ja sinne paluun aikaiset Maan tapahtumat ODST-sotilaiden (Orbital Drop Shock Trooper) näkökulmasta. Pelin päähenkilönä toimii nimettömänä pysyvä ODST-sotilas The Rookie. Peli tarjoaa Halo 3:n moninpeliin lisää tasoja sekä pääsyn osallistua moninpelibetaan Halo: Reach. Peli julkaistiin Xbox 360:lle 22. syyskuuta 2009. Samaan aikaan julkaistiin myös Mythic ODST Map Pack, jossa on kolme uutta karttaa Halo 3:een.

Halo: Reach sijoittuu aikaan ennen Halo: Combat Evolvedin tapahtumia, Reachin taisteluun. Pelissä pelataan Noble Sixillä, yhdellä Noble Teamin jäsenistä.

Halo: Combat Evolved Anniversary on Halo-pelisarjan uusintaversio alkuperäisestä pelistä. Erona alkuperäiseen on uusittu grafiikka ja Halo: Reachin moninpeli. Pelin on kehittänyt muista peleistä poiketen 343 Industries.

Halo: Spartan Assault on Vanguard Gamesin yhdessä 343 Industriesin kanssa kehittämä, ylhäältä kuvattu ammuntapeli. Se julkaistiin vuonna 2013 Windowsille, Steamiin, Xbox 360:lle ja Xbox Onelle.

Halo: Spartan Strike on jatko-osa Halo: Spartan Assaultille. Se julkaistiin Windowsille ja Steamissa.

Halo: The Master Chief Collection on Xbox Onelle julkaistu kokoelma Halo-peleistä, joissa Master Chief on päähenkilö. Kokoelma sisältää Halo: Combat Evolvedin ja Halo 2:n Anniversary-versioineen sekä Halo 3:n ja Halo 4:n. Kokoelma sisältää myös mainittujen pelien omat moninpelitilat ja yli 100 karttaa sekä Halo 2:n Anniversary-moninpeliversion.lähde?

Halo Wars 2 on Creative Assemblyn kehittämä peli.[2]

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat ja sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo: The Fall of Reach on Halo: Combat Evolvedin esiosa. Se kertoo Master Chiefin alkuperästä ja koulutuksesta. Kirjan on kirjoittanut Eric Nylund. Se jouduttiin myöhemmin kirjoittamaan uudestaan ristiriitojen vuoksi Halo: Reachin tarinassa.

Halo: The Flood on novelisaatio Halo: Combat Evolvedin juonesta. Sen on kirjoittanut William Dietz.

Halo: First Strike sijoittuu Halo: Combat Evolvedin ja Halo 2:n tapahtumien välille. Sen on kirjoittanut Halo: The Fall of Reachin tavoin Eric Nylund.

Halo Graphic Novel on ensimmäinen Halo-sarjaan perustuva sarjakuvateos. Kovakantinen kirja sisältää neljä erillistä tarinaa, joita ovat olleet luomassa Lee Hammock, Simon Bisley, Jey Faerber, Ed Lee, Andrew Robinson, Brett Lewis, Jean Giraud ja Tsutomu Nihei. Tarinat käsittelevät muun muassa sitä miten kersantti Johnson pakeni Floodia ja millaista elämä oli Maassa juuri ennen muukalaisten hyökkäystä. Sivuilla nähdään lisäksi ensimmäistä kertaa Spartan-sotilas ilman kypärää. Kirjan on kustantanut Marvel. Yhtiö aikoo ryhtyä julkaisemaan Halosta kuukausittaista sarjakuvaa kesällä 2007.

The Art of Halo kertoo sarjan visuaalisen ilmeen luomisesta kuvin ja tekstein, jonka mukana tulee sekä konseptitaidetta että peleissä käytettyä 3D-grafiikkaa. Kirjan on kirjoittanut Eric S. Trautmann.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halo: Faith sai ensi-iltansa vuonna 2011. Se sijoittuu aikaan ennen Halo: Combat Evolvedia. Elokuvan ensimmäisen käsikirjoituksen teki Alex Garland vuonna 2005.

Halosta julkaistiin vuonna 2010 japanilainen animaatioelokuva nimeltä Halo: Legends. Pelisarjasta on julkaistu myös lukuisia lyhytelokuvia, kuten Halo: Landfall, josta julkaistiin kolme osaa: Halo: Arms Race, Halo: Combat ja Halo: Last One Standing. Se kuvaa ODST-sotilaiden (Orbital Drop Shock Trooper) elämää taistelutantereella. Lyhytelokuva sijoittuu Halo 3:n aikaan.

Osa pelien Halo 3: ODST ja Halo: Reach trailereista on live actionina, kuten esimerkiksi ODST:n traileri We are ODST sekä Reachin trailerit Deliver Hope ja Remember Reach, jotka sijoittuvat aikaan ennen Reachin taistelua. Live action -trailereihin lukeutuu myös Welcome to Noble Team, joka kertoo 16-vuotiaan Carterin (SPARTAN-A259) kehityksestä Spartan-sotilaaksi ja siitä Noble Teamin johtajaksi.

Ennen Halo 4:n julkaisua tuotettiin useista jaksoista koostuva sarja Halo: Forward unto Dawn, joka kertoo joidenkin Halo 4:n hahmojen taustaa. Samalla formaatilla toteutetaan Halo: Nightfall ennen Halo 5:n julkaisua.lähde?

Kritiikkiin johtaneita tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2008 11-vuotias yhdysvaltalaispoika kuoli imitoidessaan Halon pelitilanteita. Poika oli ottanut .22 kaliiberisen kiväärin ja ampunut vahingossa itsensä.[3]

Elokuussa 2011 15-vuotias yhdysvaltalaispoika tappoi miekalla 55-vuotiaan isoisänsä ja 77-vuotiaan isoäitinsä. Poliisien tullessa paikalle poika ampui ikkunasta ilmakiväärillä. Poika pidätettiin 15 minuutin piirityksen jälkeen.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]