Hallituskatu (Helsinki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingin Hallituskatua. Muista Suomen Hallituskaduista kertovat artikkelit on koottu täsmennyssivulle.
Hallituskatu Mariankadulta länteen päin katsottuna. Vasemmalla Ritarihuone ja kauempana Valtioneuvoston linna, oikealla Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran talo. Taustalla Tuomiokirkon kupoli ja kadun suoran osuuden päässä kirkkoon liittyvä seurakuntasali, jonka ohitse katu jatkuu hieman etelämpänä Senaatintorin reunaa pitkin.
Hallituskatu Snellmaninkadulta itään päin katsottuna. Vasemmalla Arppeanum, oikealla Valtioneuvoston linna.

Hallituskatu (ruots. Regeringsgatan), on itä–länsisuuntainen katu Helsingin keskustassa, Kruununhaan kaupunginosassa. Se johtaa Mariankadulta Unioninkadulle Senaatintorin nurkalle. Aikaisemmin se ulottui Mikonkadulle saakka, mutta Unioninkadun länsipuolinen osa Hallituskatua nimettiin Yliopistonkaduksi vuonna 1995.[1][2]

Mariankadun jälkeen ensimmäinen poikkikatu on Ritarikatu. Seuraavana tulee Snellmaninkatu, jonka kohdalla Hallituskatu tekee pienen mutkan etelään. Sen jälkeen Hallituskatu jatkuu vielä Senaatintorin pohjoisreunaa pitkin Tuomiokirkon portaikon editse, ennen kuin se päättyy Unioninkatuun. Senaatintorin kohdalla oleva osa Hallituskatua on hieman etelämpänä kuin muut osat Hallituskatua ja sen jatkeena olevaa Yliopistonkatua.

Hallituskatu Senaatintorin reunassa Unioninkadulta nähtynä. Vasemmalla Tuomiokirkko sivurakennuksineen ja portaikkoineen, taustalla Valtioneuvoston linna.

Hallituskadun itäpäässä sijaitsevat Ritarihuone ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura tilat.[3][4] Hallituskatu-niminen raitiovaunupysäkki sijaitsee Snellmaninkadun varrella hiukan katujen risteyksestä pohjoiseen.[5]

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katu on saanut nimensä vuonna 1836 sen eteläpuolella sijaitsevan Senaatin rakennuksen, nykyisen Valtioneuvoston linnan mukaan. Sen nimi oli Ruotsin vallan aikana Skolgatan (”Koulukatu”, Helsingin triviaalikoulun mukaan), vuosina 1820–1836 Slottsgatan (”Linnakatu”, Kruununhakaan suunnitellun keisarillisen linnan mukaan). Suomenkielistä nimeä käytettiin jo 1866, mutta siitä tuli virallinen 1909.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hallituskadusta tuli Yliopistonkatu 7.9.1995. Ylioppilaslehti. Viitattu 27.8.2014.
  2. Oksanen, Kimmo: Matti Klinge jätti sivistyksensä jäljen Helsingin nimistöön Helsingin Sanomat. 19.3.2023. Viitattu 20.3.2023.
  3. Ritarihuone, Hallituskatu 2, julkisivu. Finna. Viitattu 25.1.2020.
  4. Yhteystiedot: Päärakennus.: Hallituskatu 1, Helsinki Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 25.1.2020.
  5. Hallituskatu HSL Reittiopas. Viitattu 25.1.2020.
  6. Helsingin kadunnimet. 2., korjattu p., s. 98. Helsingin kaupunki, 1981. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]