Hallinnollisen agoran kylpylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hallinnollisen agoran kylpylä
Hallinnollisen agoran kylpylän rauniot.
Hallinnollisen agoran kylpylän rauniot.
Sijainti Efesoksen arkeologinen alue, Selçuk, İzmir, Turkki
Koordinaatit 37°56′11″N, 27°20′44″E
Rakennustyyppi kylpylä
Valmistumisvuosi 100-luku jaa.
Osa Unescon maailmanperintökohdetta
Efesos
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Hallinnollisen agoran kylpylä on tutkimuksessa käytetty nimitys eräästä antiikin aikaisesta kylpylästä Efesoksen kaupungissa Vähässä-Aasiassa, nykyisessä Turkissa. Sen rauniot ovat osa Efesoksen arkeologista aluetta, joka on Unescon maailmanperintökohde.[1][2]

Hallinnollisen agoran kylpylän raunioita.

Niin kutsuttu Hallinnollisen agoran kylpylä rakennettiin Rooman keisarikaudella 100-luvulla jaa. Rakennus tulkittiin aiemmin[2] virheellisesti Variuksen kylpyläksi, joka oli kuitenkin nykytutkimuksen valossa sama rakennus kuin Skholastikian kylpylä ja sijaitsi Kuretes-kadun varrella.[1] Siksi rakennus esiintyy edelleen useissa vanhemmissa teoksissa ja opasteissa[2][3] nimellä ”Variuksen kylpylä”.

Kylpylä sijaitsi agoran koilliskulmassa itään Basilika-stoasta. Se muistuttaa monin tavoin Miletoksen Faustinan kylpylää. Rakennuksesta on säilynyt erityisesti sen länsiosan caldariumia, jossa on ollut syvennyksissä seitsemän lämmintä allasta. Pohjoissivulta rakennus oli osaksi louhittu kukkulan kalliorinteeseen. Kylpylän etelä- ja länsisivulla oli halleja, joiden lattiat oli koristeltu mosaiikeilla, jotka on ajoitettu 400-luvulle.[1][2][3]

Kylpylään on todennäköisesti liittynyt palaistra. Lähellä on sijainnut myös gymnasion.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Scherrer, Peter (toim.): Ephesus. New Guide, s. 74. Authorised by Österreiches Archäologisches Institut and Efes Müzesi Selçuk. Graphis Ltd, 2000. ISBN 975-807-036-3.
  2. a b c d Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”EPHESOS Turkey”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  3. a b Bath of Varius Ephesus. Arkistoitu 27.11.2019. Viitattu 4.11.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]