Hakemisto

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Hakemisto (tietotekniikka))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Graafisissa käyttö­liittymissä hakemistoa tyypillisesti edustaa kansio-kuvake.

Hakemisto eli kansio on tiedostojen tallennuspaikka tietokoneen massamuistiin (kuten kiintolevylle) asennetussa tiedostojärjestelmässä. Teknisestä näkökulmasta hakemisto on erityisen tyyppiseen tiedostoon tallentunut luettelo muista tiedostoista, jotka näin hahmottuvat yhtenäiseksi ryhmäksi. Nykyaikaisissa graafisissa käyttöliittymissä hakemistoa tyypillisesti edustaa kansion näköinen kuvake, joka havainnollistaa ajatusta, että tiedostoja voidaan säilyttää ikään kuin hakemiston sisällä.

Tiedostojen lisäksi hakemisto voi sisältää muita hakemistoja eli alihakemistoja. Sisäkkäisistä hakemistoista muodostuu tiedostojärjestelmän hakemistorakenne eli niin sanottu hakemistopuu. Kun sisäkkäisten hakemistojen nimet luetellaan tiedostojärjestelmän perustasolta eli niin sanotusta juurihakemistosta lähtien, saadaan hakemistopolku. Unix-tyyppisissä käyttöjärjestelmissä hakemistotasojen erottimena on vinoviiva (/), mutta MS-DOSissa ja Windowsissa käytetään kenoviivaa (\). Vastaavasti URL-osoitteissa verkkotunnuksen jälkeiset vinoviivat tyypillisesti jäsentävät WWW-palvelimen hakemistopolkua.

Sisäkkäisten hakemistojen määrää rajoittaa hakemistopolun tiedostonimien pituus. Esimerkiksi Windowsin ohjelmointirajapinnassa suurin sallittu tiedoston polun pituus on 260 merkkiä ("D:\<korkeintaan 256 merkkiä><NUL>").[1]

Vanhanaikaisissa tai yksinkertaisissa tietokonejärjestelmissä ei välttämättä ole hakemistoja lainkaan, vaan kaikki tiedostot tallentuvat suoraan juurihakemistoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]