Hakata-ku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakata-ku
(博多区)
Hakatan rautatieaseman edustaa
Hakatan rautatieaseman edustaa
Hakata-kun sijainti Fukuokassa
Hakata-kun sijainti Fukuokassa

Hakata-ku

Koordinaatit: 33°35′29.1″N, 130°24′53.3″E

Valtio Japani
Alue Kyūshū
Prefektuuri Fukuoka
Kaupunki Fukuoka
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 31,63[1] km²
Väkiluku (2017) 234 400[1]
 – Väestötiheys 7 411 as./km²
Aikavyöhyke UTC+9










Hakata-ku (jap. 博多区) on yksi Japanin Kyūshūn saarella Fukuokan prefektuurissa sijaitsevan Fukuokan kaupungin seitsemästä suuralueesta. Se sijaitsee Fukuokan itäosassa ja siihen kuuluu osa kaupungin keskusta-alueesta. Hakata-kun pinta-ala on 31,63 neliökilometriä ja siellä on 234 400 asukasta (vuonna 2017).[1]

Hakatassa sijaitsevat Fukuokan prefektuurin toimistot, Fukuokan lentoasema, autolauttaterminaali ja Hakatan satama.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vuotta 1889 Hakata oli itsenäinen kaupunki Fukuokan itäpuolella. Meren rannassa sijainnut Hakata oli kauppiaiden ja työläisten kaupunki, kun taas Fukuokassa asuivat samurait. Kun nämä kaksi kaupunkia yhdistyivät, samurait pakottivat kauppiaat hyväksymään yhteisen kaupungin nimeksi Fukuoka. Hakata oli tärkeässä osassa mongolien hyökkäyksissä Japaniin 1200-luvulla.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakatan suuraluetta palvelee kokonaisuudessaan sen alueella sijaitseva Fukuokan lentoasema. Rautatieliikenteen merkittävin solmukohta on Hakatan rautatieasema, jonka kautta kulkevat muun muassa San’yō Shinkansen ja Kyūshū Shinkansen -suurnopeusjunalinjat.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakata on perinteinen japanilaisten nukkien valmistusalue. Ainoastaan Hakatassa valmistettavia nukkeja kutsutaan nimellä Hakata-ningyō, Hakatan nukke. Hakata on myös mentai rockin kotipaikka, joka on nimetty suositun paikallisen ruoan, mentaikon mukaan. Mentai rock oli voimissaan 1980-luvun alussa, ja kaupungissa nykyisin vaikuttavat artistit kutsuvat tyyliään nimellä ”neo mentai rock”. Hakata-ben on paikallinen japanin kielen murre, jota puhutaan Fukuokan alueella.

Suuralueella sijaitsevia kulttuuri-, kongressi- ja urheilulaitoksia ovat Hakata no mori -stadion, Marine Messe Fukuoka, Fukuokan kansainvälinen kongressikeskus ja Fukuoka kokusai Center.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c 推計人口・登録人口 平成29年 4月 福岡市役所. Arkistoitu 11.6.2017. Viitattu 13.08.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]