Haidong Gumdo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Haidong Gumdo (kor. 해동검도) on moderni eteläkorealainen taistelulaji, jonka kehittämisessä on hyödynnetty perinteisiä korealaisia miekoin sotimisen taitoja. Harjoittelijoille painotetaan oikeanlaisten asenteiden omaksumista ja tasapainoisen mielen saavuttamista miekan kelvollista käyttöä varten.

Haidong Gumdossa painottuvat ensisijaisesti taistelukentillä käytettävät toimintaperiaatteet, jolloin on huomioitava niin maasto kuin useamman vastustajan läsnäolokin. Kevyesti tai ei laisinkaan panssaroidut taistelijat vaihtavat useita miekaniskuja jokaista vastustajan hyökkäystä kohden pysyen samalla jatkuvasti liikkeessä.lähde? Esimerkiksi japanilaiseen kendoon verrattuna selvä ero on havaittavissa jo vastustajien määrässä. Kendo keskittyy pääasiassa yksi yhtä vastaan kaksintaisteluun, jolloin periaatteena on usein "yksi isku, yksi tappo". Haidong Gumdo taas keskittyy yksi useampaa vastaan taisteluun, jolloin joustavan liikkumisen ja nopeiden lyöntiyhdistelmien hallinta korostuu. Kuten kaikissa kamppailulajeissa, jatkuva valppaus ja ympäristön havainnointi on erityisen tärkeää.

Lajin olemusta luonnehtiva termi shimgum tarkoittaa mielen, kehon ja hengen yhtenäistymistä ja ilmaisua miekkaa käytettäessä. Se viittaa miekan teknisen hallinnan lisäksi myös henkiseen tietoisuuteen, johon harrastajan tulisi pyrkiä. Haidong Gumdoa ei harjoitella vain taistelutaitojen oppimiseksi, se tarjoaa mahdollisuuden myös itsetutkiskeluun ja kasvuun. Lisäksi tunnollinen harrastaja kehittää vastuunalaisuutta ja oikeudentajuaan.

Haidong Gumdon / Haedong Kumdon historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kim Jeong-Ho

Lajin nimi juontaa juurensa Hae Dong Seong Guk Bal Hae:sta, eli Balhaen muinaisesta kuningaskunnasta, joka sijaitsi nykyisten Pohjois-Korean, Kiinan ja Siperian alueilla. Gum do tarkoittaa miekan tietä. Lajin kehitti Gumdo mestarit Kim Jeong-Ho, World Haidong Gumdo Federation puheenjohtaja, sekä Na Han-il, Hanguk Haedong Gumdo Federation päämies. Mestarit olivat opiskelleet korealaisia miekkalajeja, Simgumdo ja Gicheonmun, ennen Haidong Gumdon opettamisen aloittamista v. 1982. Sittemmin laji on levinnyt nopeasti ja sillä on jo arviolta miljoona harrastajaa yli 50 maassa maailmanlaajuisesti. Euroopassa Haidong Gumdolla on aktiivisia harrastajia 18 maassa.

Laji on hajonnut useaan liittoon ja tyylisuuntaan. Lajin kolme suurinta liittoa ovat The World Haidong Gumdo Federation, Hanguk Haedong Gumdo Federation ja The United World Haedong Kumdo Federation. Näistä suurin, The World Haidong Gumdo Federation, sai 11.3.2010 virallisen tunnustuksen Korean hallitukselta, joka tukee The World Haidong Gumdo Federationin toimintaa ja esimerkiksi Haidong Gumdon arvokisoja.

Vuonna 2001 mestari Kim Jeong Seong perusti oman liittonsa, The United World Haedong Kumdo Federationin (UWHKF). Hän lisäsi lajiin kahden miekan tekniikat ja miekkatanssin – tavoitteenaan edelleen kehittää lajia. UWHKF on levinnyt koko maailmaan, tällä hetkellä liitolla on edustajia n.40 maassa.lähde?

Haidong Gumdo/Haedong Kumdo Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeen Haidong Gumdon (The World Haidong Gumdo Federation) on tuonut Suomessa toimiva Phoenix-Martial Art ry, joka on myös Kudokwan Hapkidon kotiseura. Seuran perustaja ja päävalmentaja Mestari Cheol Yong Park aloitti yhteistyön Nordic Haidong Gumdo yhdistyksen kanssa vuonna 2005. Kesäkuussa 2009 Haidong Gumdo eriytettiin Phoenix-Martial Art ry:stä. Uusi syntynyt Suomen Haidong Gumdo yhdistys liitettiin samalla Euroopan Haidong Gumdo liiton alajärjestöksi. Suomen Haidong Gumdo yhdistyksen puheenjohtajana on sen perustamisesta saakka toiminut Kauko Metsähovi, ja kansainvälinen liitto nimitti hänet virallisesti lajin Suomen pääopettajaksi (Chong Kwanjang) marraskuussa 2012.

Suomen Haidong Gumdo yhdistyksen valmentajat ovat opettaneet lajia Helsingissä vuodesta 2006 lähtien ja syksyllä 2010 yhdistys perusti Helsingin yliopiston Haidong Gumdo seuran, joka toimii Helsingin Yliopiston liikuntaseura Unisportin alasuudessa. Vuodesta 2010 lajia on voinut harrastaa myös Mikkelissä, jolloin laji aloitti toiminnan Mikkelin Taekwondo Ryn alajaostona. Mikkelin seuran toiminta eriytettiin omaksi Haidong Gumdo Mikkeli ry -yhdistykseksi tammikuussa 2012.

The United World Haedong Kumdo Federationin (UWHKF) alainen harjoittelu alkoi Suomessa 2007. Suurmestari Kim Jeong Seongin (9.dan) perustamaa liittoa edustaa Suomessa Helsingin Haedong Kumdo. UWHKF:n Euroopan maanosajärjestönä toimii European Haedong Kumdo Union.

Tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haidong Gumdon perustekniikka eli gibon dongjak koostuu suorista, viisto- sekä vaakaleikkauksista miekalla, joita tehdään niin korkeista kuin matalistakin asennoista. Lisäksi harjoitellaan syvemmin viiltoihin, asentoihin ja liikkumiseen keskittyviä ns. Fokusharjoitteita ((esim. Tsase-tsibjoong, Usung-begi ja Hwetson-begi), yksilö- ja ryhmä liikesarjoja (gumbup), paritaistelutekniikkaa (kyokgum), Miekan veto-tupetus harjoituksia (Baldo-Chakgum), vapaaottelua (gyeorugi), energiaharjoituksia (kigong) ja mm. bambun leikkausta (denamu begi). Vaikka harjoittelu on vaativaa, siinä kuitenkin otetaan harrastajan perusvalmiudet huomioon, eikä vaativampia harjoitteita tehdä ennen kuin harjoittelija on niihin varmasti valmis. Tarkoituksena on, että lajia voi turvallisesti harrastaa niin nuoret kuin jo ikääntyneemmätkin henkilöt.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harjoitteluasussa (Dobok) on lyhythihainen takki ja leveälahkeiset housut. Värivöillä harjoitusasu on musta, 1.dan mustilla vöillä tummansininen. Tämän jälkeen yläosa ja alaosa ovat erivärisiä ja niissä on maaosakohtaisia tulkintoja. Euroopassa ohjaajan asussa on tummansininen takki, opettajan/mestarin takki on sininen ja ylemmän mestarin takki valkoinen. Housujen väri on kaikilla harmaa/ruutukuviollinen. Opettajien takeissa on myös sydämen kohdalla tunnuksena tiikeri tai lohikäärme. Näistä lohikäärme kuvastaa suurempaa arvoa ja kansainväliseltä liitolta saatua luottamustehtävää.

Perusharjoittelu suoritetaan pääasiassa puumiekalla (Mokgum), hieman edistyneemmät oppilaat harjoittelevat myös oikeaa miekkaa muistuttavalla harjoitusmiekalla (Kagum) ja 1.Dan arvon suorittamisen jälkeen tekniikoika voidaan harjoitella terävällä miekkaa (Jingum). Lisäksi leikkausharjoituksissa käytetään ns. ohutta Mokgumia, puumiekkaa, jossa terä on muotoiltu paremmin terävää miekkaa muistuttamaan. Paritaisteluharjoituksissa käytetään sekä kovempaa muovipinnoitettua miekkaa (Kyuktugum) että ottelussa enemmän käytettyä pehmeää ottelumiekkaa (Anjeongum)

United World Haedong Kumdo Federationissa (UWHKF) kahden miekan tekniikkaa opetetaan alusta alkaen. UWHKF:ssa saavutettuaan 2.dan vyöarvon harjoittelija käyttää harjoitellessaan jingum:ia (oikeaa, terävää miekkaa – pois lukien muodolliset pariharjoitukset jotka tehdään puumiekalla). 3.dan vyöarvosta alkaen harjoitellaan kaikkia leikkauksia kahdella terävällä miekalla.

Lajiin kuuluu lisäksi aseettoman kamppailun perusteet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Haidong Gumdo Yhdistys, (FIHGA), kotisivut ja arkistomateriaali

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]