Hackescher Markt

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hackescher Markt ja Rosenthaler Straße vuoden 1900 tienoilla

Hackescher Markt on aukio Mitten kaupunginosassa Berliinissä. Se sijaitsee Spandauer Vorstadtin nimellä tunnetulla alueella. Aukio on huomattava liikenteen solmukohta ja berliiniläinen yöelämän keskus. Siellä sijaitsee Berliinin S-Bahnin samanniminen asema ja kulkee neljä Berliinin raitioliikenteen MetroTram-linjaa. Lisäksi aukiolla on öisin linja-autoliikennettä.

Aukio sijaitsee Rosenthaler Straßen etelälaidalla, joka vielä 1800-luvulla oli osa Berliiniä kiertävää linnoitusta. Aukiolla kohtaavat lisäksi kadut Oranienburger Straße, Große Präsidentenstraße, Neue Promenade ja An der Spandauer Brücke.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hackescher Marktin alue oli alun perin hyvin soista aluetta. Berliinin linnoituksen purkutöiden tultua päätepisteeseen kaupunginkomendantti Hans Christoph Friedrich von Hacke rakennutti alueelle aukion kuningas Fredrik II Suuren pyynnöstä. Aukio sai nopeasti nimen Hackescher Markt. Virallinen nimenanto tapahtui 23. heinäkuuta vuonna 1840.

Myöhäisellä 1800-luvulla ja varhaisella 1900-luvulla aukiosta kehittyi julkisen liikenteen myötä liikenteen solmukohta Berliinin sisäkaupungissa. Toisessa maailmansodassa osa aukiota ympäröivästä rakennuskannasta tuhoutui. Sodan jälkeen se jäi Itä-Berliinin puolelle ja alkoi menettää merkitystään 1960-luvulla jälleenrakennetulle Alexanderplatzin kaupunkikeskustalle. Saksan jälleenyhdistymisen (1990) jälkeen aukion rakennuskantaa kunnostettiin ja aukiosta luotiin suurimmaksi osaksi jalankulkuystävällinen alue.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hackescher Markt.