Haagan Alppiruusupuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alppiruusupuisto kukinnan aikana.

Haagan Alppiruusupuisto (tunnetaan myös nimellä Rodopuisto; ruots. Alprosparken i Haga) on Helsingin Haagassa sijaitseva yleisölle avoin puisto, joka toimii myös yliopiston kasvinjalostuksen koealueena. Puiston pinta-ala on kahdeksan hehtaaria. Alue tunnetaan myös nimellä Laajasuon puisto. Alueesta vastaa Helsingin kaupungin rakennusvirasto.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puiston vanhimmat alppiruusut on istutettu luonnontilaiselle suolle vuonna 1975, jolloin alueelle on rakennettu myös käytäviä. Puiston pääreitit ovat esteettömät. Alun perin alueelle istutettiin 3 000 alppiruusuristeymää tutkimustarkoituksiin.[1] Tavoitteena oli luoda Suomen ilmastoon sopeutunut, kasvutavaltaan ja kukkien väriltään monipuolinen lajikkeisto. Ikivihreät alppiruusut sijaitsevat puiston eteläosassa ja keltakukkaiset alppiruusut sekä atsaleat pohjoisosassa. Atsalea-alue on jatkoa puiston eteläpäässä sijaitseville alppiruusuistutuksille ja alueella kasvaa noin 1 500 vuonna 1996 istutettua atsalearisteymää, jotka saivat alkunsa atsalean jalostusohjelman käynnistymisestä vuonna 1988. Alppiruusujen ja atsaleojen kukinta ajoittuu kesäkuun alkuun. Kukinta on yleensä ohi jo juhannuksen jälkeen.

Atsalea-alueella aloitettiin metsäpuutarhan rakentaminen vuonna 2010. Metsäpuutarhan pensaiksi on valittu muun muassa atsaleoja, hortensioita ja muita kukkivia varjopensaita. Alppiruusupuiston koealueelta on kaupalliseen tuotantoon valittu kahdeksan alppiruusulajiketta; Haaga, Helsinki University, St. Michel, P.M.A. Tigersted, Axel Tigersted, Pekka, Eino ja Mauritz. Näiden lajikkeiden emopensaita kasvaa puistossa edelleen. Eri puolilla maata sijaitsevista alppiruusuristeymistä on valittu tuotantoon yhteensä toistakymmentä lajiketta, joita on ollut myynnissä vuodesta 1990 lähtien.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alppiruusupuisto-infotaulu. Helsingin kaupungin rakennusvirasto. Alppiruusupuisto.
  • www.vihreatsylit.fi

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]