Hydra (sarjakuvat)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta HYDRA)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hydran, Marvel-universumin kenties laajimman rikollisjärjestön tunnus.

Hydra on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä salainen terroristijärjestö ja salaseura. Hydra esiintyi ensimmäisen kerran amerikkalaisen Strange Tales -lehden numerossa 135. Huolimatta nimen kirjoitusasusta se ei ole akronyymi, vaan viittaus mytologiseen Hydraan. Organisaation iskulause viittaakin juuri tähän: "Leikkaa yksi pää irti, niin kaksi muuta kasvaa tilalle". Lauseella halutaan tietysti viitata organisaation elinvoimaisuuteen ja kasvavaan voimankäyttöön vastusten lisääntyessä. Hydran agentit tunnistetaan sarjakuvissa useimmiten näiden pitämien vihreiden univormujen avulla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hydran historia Marvel-universumissa alkaa liikemiehestä nimeltään Arnold Brown, joka perusti järjestön johtaakseen mahtavaa rikollisorganisaatiotaan. YPKVV kuitenkin murskasi järjestön ja vasta Paroni Struckerin otettua järjestö johtoonsa saattoi järjestön todellinen voittokulku alkaa. Strucker asetti järjestön tavoitteeksi maailman valloittamisen Hydralle. Suunnitelman toimeenpano ajoi Hydran ja Struckerin törmäyskurssille Charles Xavierin ja Magneton kanssa. Hydra äityi yhä röyhkeämmäksi operaatioissaan ja sen toiminnasta tuli julkisempaa kuin koskaan aiemmin. Tämä johti YPKVV:n perustamiseen, jonka ensimmäisiä primaaritehtäviä oli juuri Hydran muodostaman uhan eliminoiminen. Hydra surmasi YPKVV:n ensimmäisen johtajan, jonka seuraajaksi nousi Nick Fury.

Useiden maailmanvalloitusyritysten jälkeen Nick Fury surmasi eräässä taistelussa paroni Struckerin ja seurauksena, ilman Struckerin vahvaa johtajuutta, Hydra pirstoutui lukuisiksi pienemmiksi paikallisosastoiksi, joista jokaisella oli omat toimintadoktriininsa. Usein tällaiset itsenäiset haaraosastot käyttivät hyödykseen supervoimaisten yksilöiden kykyjä, kuten Hämähäkkinaisen kykyjä. Strucker herätettiin myöhemmin henkiin ja hän yhdisti lukuisia pienempiä osastoja oman valtansa alle suuremmaksi osastoksi.

Huolimatta Hydran uudelleenorganisoimisesta, useat itsenäistyneet osastot jatkoivat toimimistaan omien suunnitelmiensa mukaisesti. Seurauksena Hydran osastojen välille kehkeytyi verinen sisällissota.

Tunnettuja jäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat Marvel-universumin hahmot ovat työskennelleet Hydralle:

Hydra muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hydra tekee ensiesiintymisensä Marvel Cinematic Universeen elokuvassa Captain America: The First Avenger Punakallon johtamana. He olivat alun perin aseteknologian kehityksestä vastaava Natsi-Saksan armeijan tiedejaosto, joka saa käsiinsä Tesseraktin ja tiedemies Arnim Zola kehittää teknologiaa, joka hyödyntää sen energiaa. Punakallo aikoo kuitenkin pettää Natsi-Saksan heti, kun Kapteeni Amerikka ja tämän liittolaiset kukistettaisiin. Lopulta Kapteeni Amerikan joukot tuhoavat Hydran tutkikohdat ja Punakallo yrittää käyttää Tesseraktin voimaa Kapteeni Amerikkaa vastaan paljain käsin, mutta siirtyykin itse toiseen maailmaan sen vaikutuksesta.
  • Elokuvassa The Avengers Hydra ei esiinny, mutta Maailman turvallisuusneuvoston käskystä S.H.I.E.L.D. työstää suunnitelmaa nimeltä "Vaihe 2", jossa nämä pyrkivät Hydran aseiden pohjalta kehittämänä Tesseraktin energiaa hyödyntäviä aseita.
  • Hydra tekee paluun elokuvassa Captain America: The Return of the First Avenger. Siinä paljastuu, että Arnim Zola oli värvätty aikoinaan S.H.I.E.L.D.:iin, mikä oli antanut Hydralle tilaisuuden soluttautua sinne ja kasvaa uudelleen. Järjestön tavoitus oli saada ihmiset tarkoituksella luopumaan vapaudestaan salamurhien ja sisäisten konfliktien ruokkimisella. Kuolemaa tehneen Zolan tallennettua tietoisuutensa tietokoneeseen, Hydran johtajuuden omaksui jo pitkään S.H.I.E.L.D.:iin soluttautuneena ollut ja puolustusministeriksi noussut Alexander Pierce, sekä iskuryhmä S.T.R.I.K.E.:n jäsenet, kuten Brock Rumlow ja Jack Rollins. Maailman turvallisuusneuvosto ja Nick Fury olivat laittamassa käytäntöön Näkemys-projektia, jolla Hydra aikoi todellisuudessa eliminoida kaikki mahdolliset henkilöt, jotka olisivat uhka heille. Kapteeni Amerikka, Musta Leski, Fury ja Haukka paljastavat maailmalle koko Hydran suunnitelman ja tappavat Piercen, tuhoten kuitenkin samalla myös itse S.H.I.E.L.D.:n. Joitakin Hydran osastoja kuitenkin oli vielä aktiivisena, huomattavimpana paroni Wolfgang von Struckerin ja tohtori Listin johtama osasto.
  • Avengers: Age of Ultronissa paroni Strucker oli tehnyt ihmiskokeita liittyen valtikkaan, jonka Loki oli saanut Thanokselta, ja luonut sillä kaksi supervoimaista ihmistä: Elohopean ja Purppuranoidan. Kostajat pidättävät paroni Struckerin, luovuttaen tämän Natolle. Myöhemmin Ultron, Elohopea ja Purppuranoita vierailevat tämän sellissä ja tappavat hänet.
  • Ant-Manissa Darren Cross aikoo myydä Keltatakki-teknologiansa sekä Muurahaismies-puvun kopiot Mitchell Carsonin johtamalle Hydran joukolle. Muurahaismies kukistaa agentit, mutta Carson pakenee mukanaan pieni säiliö Crossin kutistushiukkasia.
  • Captain America: Civil Warissa Brock Rumlow oli eronnut Hydrasta ja ryhtynyt Kalloksi. Lisäksi elokuvassa kerrotaan kuinka Hydra oli käyttänyt Talvisotilasta varastaakseen jäljellä olevat näytteet supersotilasseerumista sekä tappaakseen Howard Starkin ja Maria Starkin. Vasily Karpov oli käyttänyt seerumeita luodakseen Siperiassa sijaitsevassa tukikohdassaan lisää Talvisotilaita. Nykyhetkessä Helmut Zemo kuulustelee Karpovia tästä ja hukuttaa hänet saadakseen käsiinsä kirjan, jolla tuoda Buckyn Talvisotilas-persoonallisuus jälleen esiin ja manipuloida tätä. Zemo matkusti myös Siperiaan ja tappoi kryostaasissa olevat viisi muuta Talvisotilasta.
  • Avengers: Endgamessä saadakseen haltuunsa Lokin valtikan ja Mielikiven vaihtoehtoisesta menneisyydestä pian New Yorkin taistelun jälkeen, todellisesta aikajatkumosta tullut Kapteeni Amerikka huijaa Hydra-soluttautujiin kuuluvat Jasper Sitwellin ja Brock Rumlow’n luovuttamaan ne heille kuiskaamalla heille ”Hail Hydra.”

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hydra esiintyy X-Men: Evolution -animaatiosarjassa, jossa ryhmä on vastuussa X-23:n kloonaamisesta Wolverinen DNA:sta. Punaomega esitetään sarjassa yhtenä Hydran agenteista.
  • Marvel Cinematic Universeen sijoittuvassa sarjassa S.H.I.E.L.D. Agentit Hydran soluttautumista S.H.I.E.L.D.:iin käsitellään jaksosta ”Tuuli kääntyy” alkaen. Hydran paljastumisen myötä koko S.H.I.E.L.D. oli julistettu terroristijärjestöksi.
    • Ensimmäisen tuotantokauden lopussa Phil Coulsonin tiimi onnistuu tappamaan Projekti Tuhatjalkaista johtavan John Garrettin.
    • Toisen tuotantokaudella ”Muodonmuutos” Coulson tiimeineen tappoi Hydran amerikkalaisjohtaja Daniel Whitehallin / Werner Reinhardtin ja käyttivät tätä eduksi tappaakseen myös Octavian Bloomin sekä kolme muuta Hydran johtajaa. Kauden aikana Coulson onnistuu myös saamaan selville paroni Wolfgang von Struckerin ja tohtori Listin olinpaikan ja välittää sen Maria Hillin kautta Kostajien tietoon. Kauden lopussa Coulsonin tiimin entinen soluttautuja ja väliaikaisesti näiden puolella rehellisesti ollut Grant Ward päättää Hydran tunnettujen johtajien kukistumisesta kuultuaan myötä ryhtyä itse Hydran uudeksi johtajaksi.
    • Kolmannella tuotantokaudella Ward värvää mukaan myös Werner von Struckerin, paroni Wolfgangin pojan. Maailman turvallisuusneuvostoon ennen soluttautuneena ollut ja Hydran aiempien johtajien ainoa selviytyjä Gideon Malick kertoo, että Hydra oli todellisuudessa perustettu vuosituhansia sitten palvomaan erästä epäinhimillistä. Tämä epäinhimillinen oli niin voimakas, että sen viholliset olivat karkottaneet sen portaalina käytettävän erikoisen kiven avulla toiselle planeetalle, jota S.H.I.E.L.D. kutsui nimellä Maveth. Koska S.H.I.E.L.D. oli onnistunut tuomaan mustan kiven kautta Mavethille kuukausia aiemmin päätyneen Jemma Simmonsin takaisin, Malick pyrki itse tuomaan sinne vangitun epäinhimillisen takaisin, samalla kun rakensi ATCU:n keräämistä epäinhimillisistä Hydralle uutta armeijaa. Jaksossa ”Maveth” tämä muinainen epäinhimillinen, jota myöhemmin kutsuttiin nimellä Hive, onnistui palaamaan Maahan riivaamalla Wardin kuolleen ruumiin. Hiven tapettua Malickin tyttären Stephanien, Malick paljastaa kenraali Glenn Talbotille jäljellä olevien Hydran tukikohtiewn sijainnit ennen kuin Hiven aivopesemä Daisy Johnson tappaa hänet. Hive käyttää Malickin ja Hydran jäljellä olevia resursseja osana suunnitelmaansa muuttaa kaikki maailman ihmiset epäinhimillisiksi, kunnes S.H.I.E.L.D. tuhoaa hänet.
    • Neljännellä tuotantokaudella pahaksi kääntynyt LMD-robotti nimeltä Aida on luonut keinotekoiseen virtuaalitodellisuus Viitekehykseen oman versionsa Hydrasta, jossa osa S.H.I.E.L.D.:n jäsenistä on sen seuraajia. Aida itse johti tätä versiota Hydrasta nimellä Madame Hydra.
    • Viidennellä tuotantokaudella paljastui, että yksi Hydran jäsenistä, kenraali Hale, oli välttynyt pidätykseltä ja pyrki yhteistyöhön S.H.I.E.L.D.:n kanssa selvittääkseen Hydran kanssa kommunikoivan ja useiden avaruusoliorotujen muodostaman Konfederaation todellisen suunnitelman Maan varalle, Konfederaation itse väittäessä haluavansa vain puolustaa Maata Thanokselta. Koeputkilapsena synnyttämänsä tyttären Rubyn lisäksi Halella oli apureinaan Carl Creel, Werner von Strucker sekä Watchdogsin entinen johtaja Anton Ivanov. Kauden aikana jokainen Hydran viimeisistä jäsenistä saa lopulta surmansa joko S.H.I.E.L.D.:n tai Konfederaation toimien seurauksena.
    • Seitsemännellä tuotantokaudella, luodakseen uuden aikajatkumon, jossa S.H.I.E.L.D.:iä ei olisi, jossa menneisyyteen matkustaneet chronicom-metsästäjät estämällä Hydran soluttautumisen S.H.I.E.L.D.:iin, mutta lopulta liittoutuivatkin Wilfred Malickin, Gideonin isän, kanssa, jakaen tälle teknologiaansa sekä tietoa todellisen aikajatkumon tapahtumista. Tämän seurauksena Wilfred sekä hänen toinen poikansa Nathaniel Malick, joka todellisessa aikajatkumossa oli lähetetty mustan kiven kautta uhriksi Hivelle vuonna 1970, olivat yhä elossa vuonna 1976 ja Näkemys-projektin toteutus S.H.I.E.L.D.:in kautta aikaistettu. S.H.I.E.L.D.-tiimi onnistui tappamaan Wilfredin ja tuhoamaan chronicom-metsästäjien kehot, mutta Nathaniel ja chronicomien muistikovalevyt selvisivät selvisivät. Nathaniel oli Hydran ideologioiden sijaan kiinnostunut puhtaasta kaaoksesta ja anarkiasta, kopioiden itselleen Daisy Johnsonin järistysvoimat, värväten avukseen chronicom-näkijä Sibylin ja useita alkuperäisessä aikajatkumossa kuolleita palkkasotureita, mukaan lukien nuoren John Garrettin, sekä valloittaen vuonna 1983 epäinhimillisten turvapaikan, Tuonpuoleisen, kopioidakseen myös sen asukkaiden kyvyt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Strange Tales #150 (1966). Marvel Comics.
  2. Strange Tales #141 (1966). Marvel Comics.
  3. Captain America #110 (1969). Marvel Comics.
  4. Captain America #145 (1972). Marvel Comics.
  5. Captain America #147 (1972). Marvel Comics.
  6. Incredible Hulk #154 (1972). Marvel Comics.
  7. Daredevil #120 (1975). Marvel Comics.
  8. Avengers #106 (1972). Marvel Comics.
  9. Ihmesarja #9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]