HX-hävittäjähanke

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomen ilmavoimien F/A-18C Hornet Rissalan kentällä

HX-hävittäjähankkeen tavoitteena on korvata Suomen ilmavoimien käytöstä 2025–2030 poistuvan Hornet-kaluston suorituskyky monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla.

Suomen puolustuksen tavoite on luoda ennaltaehkäisevä kynnys sotilaallisen voiman käytölle sekä kyky tarvittaessa torjua hyökkäykset. Hävittäjäkaluston suorituskyky on tärkeä osa Puolustusvoimien tulenkäyttöä maalla, merellä ja ilmassa.[1] Hornet-kaluston suunniteltu elinkaari päättyy noin vuonna 2030, koska koneiden suhteellinen suorituskyky heikkenee, rakenteet väsyvät ja tarvittavien järjestelmien tuotetuki saattaa loppua kokonaan. Kaluston elinkaaren jatkaminen ei ole kustannustehokas eikä puolustuskyvyn kannalta riittävä ratkaisu.[2]

Suomen toimintaympäristön kehitys ja ennaltaehkäisevän puolustuskyvyn ylläpitäminen edellyttävät Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamista monitoimihävittäjään perustuvalla järjestelmällä 2020-luvun loppuun mennessä.[2]

Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaaminen ei ole mahdollista tavanomaisen puolustusbudjettitason puitteissa, vaan tarvitaan erillisrahoitus, josta päättää eduskunta.[2] Valtioneuvoston vuoden 2017 puolustusselonteon mukaan hankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa[3]. Tähän lukuun ei ole laskettu koneen elinkaaren aikana kertyviä ylläpito- ja kehityskustannuksia[4].

HX on lyhenne, jollaista on tapana käyttää ilmavoimien lentokaluston korvaamishankkeissa[5]. Ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta (H niin kuin Hornet) ja kirjainta X käytetään seuraajaehdokkaan tunnuksena[5].

HX-hankkeen ohjelmajohtajana toimii Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen.[6]

Hankeaikataulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 2015 käynnistetty HX-hävittäjähanke on noin 10 vuoden projekti, joka perustuu puolustusministeri Carl Haglundin 2014 käynnistämään esiselvitykseen Hornetien suorituskyvyn korvaamisesta.[7] Huhtikuussa 2016 lähetettyyn tietopyyntöön vastattiin loppuvuonna 2016 seuraavien hävittäjien osalta: F/A-18, F-35, JAS Gripen, Rafale ja Eurofighter Typhoon.[8] Viralliset tarjouspyynnöt tullaan lähettämään kaikille hävittäjäkandidaateille keväällä 2018 ja hävittäjävaihtoehtojen olosuhdetestaus on tarkoitus aloittaa 2019. Varsinainen valintapäätös aiotaan tehdä 2021.[9][10]

Hinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtioneuvoston vuoden 2017 puolustusselonteossa lentokonehankinnan hinnaksi arvioidaan 7–10 miljardia euroa[3]. Tähän lukuun ei ole laskettu koneen elinkaaren aikana kertyviä ylläpito- ja kehityskustannuksia[4]. Puolustusalalla oletetaan, että hävittäjäkoneen hankintahinta on vain 30 prosenttia koneen elinkaaren kokonaiskustannuksista[11]. Esimerkiksi Norja maksaa tilaamistaan F35-koneista noin 142 miljoonaa euroa per kone, ja arvioi, että ostohinnan päälle tuleva 30-vuotinen elinkaarikustannus on lähes 400 miljoonaa euroa per kone[12]. Yhdysvalloissa F35:n käyttö- ja huoltokuluiksi elinkaaren aikana on laskettu 365 miljoonaa euroa per kone[11]. Jos Suomi onnistuisi korvaamaan nykyiset Hornet-hävittäjänsä F-35-koneilla samaan hintaan, jonka Norja maksoi F-35-koneistaan, hankinta maksaisi 9,088 miljardia euroa, mutta ostoksen jälkeiset elinkaarikustannukset seuraavien 30 vuoden ajan suunnilleen 25,6 miljardia euroa[13]. Suomen valtion puolustusmenot vuonna 2016 olivat 2,7 miljardia euroa[14].

Aseet ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulevan hävittäjän aseistus ja varustus hankitaan erillisin sopimuksin, mutta osana lentokonehankintapäätöstä. Lokakuussa 2017 lähetettiin tietopyyntö seitsemään maahan, joiden teollisuuden arvioidaan kykenevän toimittamaan tarvittavat asejärjestelmät ja varusteet: Iso-Britannia, Israel, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Yhdysvallat. Näiden maiden hallitukset välittävät tietopyynnöt maassaan toimiville nimetyille yrityksille.[10]

Aseiden ja varusteiden tarjouspyynnöt lähetetään keväällä 2018. Hankintapäätökset tehdään osana lentokonetyypin valintapäätöstä, jotta konekokonaisuudet voidaan hallita. Jotkin järjestelmät ovat yhteensopivia usean hävittäjävaihtoehdon kanssa, mikä huomioidaan sopimusten valmistelussa. Hankintasopimukset on suunniteltu allekirjoitettaviksi keväällä 2021. Ase- ja sensorihankinnat sisältyvät HX-hankkeen arvioituun kokonaishintaan.[10]

Hävittäjävaihtoehdot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankkeen alussa uskottiin, että tuleva hävittäjä olisi yksi tai useampi kaikkiaan seitsemästä vaihtoehdosta: joko yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Rafale, ruotsalainen Jas 39 Gripen NG, tai amerikkalaisten valmistajien Boeing F-15 Eagle, Boeing F-18 Super Hornet, Lockheed Martin F-16 tai Lockheed Martin F-35[15]. Nämä kaikki valmistajat saivat puolustusvoimien tietopyynnön[16]. Vastaus tietopyyntöön saatiin viidestä eri lentokoneesta[17]. Yhdysvalloista lähetettiin vain kaksi vastausta[18].

Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F/A-18E/F Super Hornet

F-18 Super Hornet

IHS Jane's arvioi Super Hornetin lentokustannuksiksi USD 11 000 – 24 000 per tunti, varustuksesta riippuen[19].

Dassault Rafale (Ranska)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dassault Rafale

Dassault Rafale on kaksimoottorinen suihkuhävittäjä, joka on suunniteltu toimimaan useissa erilaisissa taistelurooleissa, kuten viholliskohteiden tiedustelua, ilmaherruuden saavuttamista tai maamaalien kimppuun iskemistä vaativissa tehtävissä. Monipuolisuutensa ansiosta Dassault Rafalesta on valmistettu useita malleja, jotka ovat palvelukäytöstä poistettu perusmalli Rafale A, kaksipaikkainen Rafale B, Rafale A:n korvaajaksi suunniteltu Rafale C, Ranskan laivaston palvelukäyttöön tarkoitettu ja kehittyneemmällä avioniikalla varustettu Rafale M ja puutteellisen rahoituksen takia peruutettu Rafale N.

Dassault Rafalen avioniikkajärjestelmään lukeutuvat heijastusnäyttö, nykyaikainen sensorilaitteisto, lennonohjausjärjestelmä. RBE2-mallinen tutka ja elektro-optinen OSF-maalinhakujärjestelmä. Dassault Rafalessa on myös konetyyppiä varten suunniteltu elektroninen omasuojalaitteisto Thales SPECTRA, johon kuuluvat ohjusvaroitusjärjestelmä, viestintäyhteyksien häirintäjärjestelmä sekä soihtujen ja silpun laukaisujärjestelmä vihollisen laukaisemien ilmatorjuntaohjusten harhauttamiseksi. Rafalen hyvä kiihtyvyys ja ohjautuvuus ovat peräisin kahdesta SNECMA M88 -mallin jälkipolttavasta ohitusvirtasuihkumoottorista, jotka on suunniteltu helposti huollettaviksi ja polttoainetta vähäkuluttaviksi. Ranskan ilmavoimat on myös suunnitellut asentavansa koneisiin uuden DAMOCLES-lasermittauslaitteiston.

Dassault Rafalen asejärjestelmä on suunniteltu siten, että hävittäjän siipien ja rungon alle voidaan asentaa monipuolisesti eri mallisia ilmasta-ilmaan-ohjuksia ja ilmasta-maahan-ohjuksia. Hävittäjä on yleensä aseistettu MBDA-puolustustarvikeyrityksen valmistamilla MBDA Apache-, MBDA MICA - ja MBDA Meteor - ja Exocet-ohjuksilla, mutta Rafale voidaan aseistaa myös Matran valmistamilla R550 Magic -ohjuksilla tai yhdysvaltalaisilla AIM-9 Sidewinder -, AIM-120 AMRAAM - ja AIM-132 ASRAAM -ohjuksilla. Dassault Rafale kykenee myös kantamaan SCALP EG -risteilyohjuksia ja ASMP-ydinohjuksia. Ranskan ilmavoimien suunnitelmien mukaan koneita voidaan lähiaikoina aseistaa myös AASM-täsmäpommeilla. Rafalen aseistukseen kuuluu erilaisten ohjusten ja pommien ohella myös 30 millin GIAT 30/719B -mallin konetykki, jonka tulinopeus on noin 2 500 laukausta minuutissa.

IHS Jane's arvioi Rafalen lentokustannuksiksi USD 16 500 lentotuntia kohden[19].

Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luftwaffen Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon on kaksimoottorinen monikäyttöinen hävittäjälentokone, jonka on suunnitellut ja rakentanut Eurofighter GmbH, joka muodostuu ryhmästä eurooppalaisia lentokonevalmistajia. Tämän yhteistyön tarkoitus oli tuottaa merkittäviä kustannussäästöjä. Todellisuudessa lukuisat päällekkäisyydet kuten neljä testikeskusta ja neljä tuotantolinjaa eivät ole ajaneet tätä asiaa.

Useiden viivästymisten jälkeen sarjatuotanto on käynnissä. Typhoon-lentokone on otettu palvelukäyttöön Italian, Saksan, Espanjan ja Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimissa ja viimeisimpänä Itävallan ilmavoimat, jolle ensimmäinen kone toimitettiin 12. heinäkuuta 2007.

Typhoonin suunnittelussa on keskitytty erityisesti ketteryyteen yliäänennopeuksilla lennetäessä; aiemmat hävittäjälentokoneet ovat kyllä pystyneet suuriin yliäänennopeuksiin, mutta vain hetkellisesti ja koneiden liikehtimiskyky on ollut rajoitettu yliääninopeuksissa.

Suomessa Typhoon oli ensimmäisen kerran esillä Rissalan lentonäytöksessä kesällä 2007.

IHS Jane's arvioi Typhoonin lentokustannuksiksi polttoaine, tarvikkeet ja huoltotyöt mukaanluettuna 18 000 dollaria per tunti[19].

Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F-35

F-35 Lightning II on Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian yhdessä suunnittelema viidennen sukupolven suihkuhävittäjälentokone, jonka on tarkoitus tulla palveluskäyttöön 2010-luvun lopulla. Koneen nimi vahvistettiin 7. heinäkuuta 2006. Sitä ennen se tunnettiin nimellä Joint Strike Fighter (JSF). Konetta aiotaan valmistaa vuoteen 2035 saakka.

Kevyeksi ja edulliseksi hävittäjäksi suunniteltu F-35 on lisäksi tarkoitettu sekä rynnäkköhävittäjäksi lähi-ilmatukeen että taktisiin pommituksiin. Yhdysvaltain asevoimat aikoo hankkia koneita noin 1 700 kappaletta eri malleja. Sen on tarkoitus korvata etupäässä Yhdysvaltain ilmavoimien F-16 Fighting Falcon, Yhdysvaltain merijalkaväen ja Britannian laivaston Harrier II:t (AV-8 ja GR7/9 Sea Harrier) VTOL-koneet, Yhdysvaltain ilmavoimien panssarintorjuntaan erikoistunut maataistelukone A-10 Thunderbolt II ja Yhdysvaltain laivaston ja merijalkaväen käytössä olevat F/A-18 Hornet-koneet lukuun ottamatta uudempia F/A-18E ”Super Hornet” -malleja. Konetta markkinoidaan korvaamaan Euroopan maiden F-16-koneet ja vanhemmat hävittäjät, kuten esimerkiksi F-4 Phantom ja Panavia Tornado.

Lockheed Martinin mukaan F-35 korvaa kolmella tyypillään 13 lentokonetyyppiä 11 valtiossa. Vuonna 2016 ilmoitettiin, että F-35 ei korvaa A-10 koneita kuten alun perin oli suunniteltu.

Yhdysvaltain raskaaksi ilmaherruushävittäjäksi ja F-15 Eaglen korvaajaksi on taas tarkoitettu jo käyttöön otettu F-22 Raptor, jonka valmistus on lopetettu.

Norjan puolustusministeriö on arvioinut, että 52:en F-35-hävittäjän hankinta 30 vuoden elinkaarikustannuksineen maksaisi noin 28,6 miljardia euroa[4].

IHS Jane's lainaa Australian ilmavoimien arviota, jonka mukaan F-35 A:n lentokustannukset ovat USD 21 000 per lentotunti, ja Yhdysvaltain laivaston arviota, jonka mukaan F-35:n B- ja C-versioiden lentojen hinnaksi tulee USD 31 000 per lentotunti, mutta Jane's huomauttaa, että luotettavan kustannusarvion tekemiseen tarvittavaa tietoa puuttuu vielä[19].

Saab Gripen (Ruotsi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jas 39 Gripen NG

Saab JAS 39 Gripen NG on Saab AB:n valmistama hävittäjälentokone, joka korvasi Ruotsin ilmavoimien Saab J 35 Draken- ja Saab J37 Viggen -hävittäjät. Lyhenne JAS tulee sanoista jakt-, attack- och spaningsplan (hävittäjä-, rynnäkkö- ja tiedustelukone). Ensilentonsa joulukuussa 1988 lentänyt JAS on IG JAS:n, Saab AB Ericsson Microwave Systemsin, Ericsson Saab Avionicsin, Volvo Aero Corp.:n ja FFV Aviotechin yhteishanke, jonka markkinointia on tukenut vuodesta 1995 British Aerospace Saab-BAe Gripen AB:n kautta.

Flygvapnetille toimitettiin vuoteen 2007 mennessä 204 JAS 39 Gripeniä.

Gripen sai alkuunsa epävarman maineen, koska kaksi Gripeniä putosi ennen niiden varsinaista käyttöönottoa (vuosina 1989 ja 1993), jälkimmäinen Tukholman keskustaan Långholmenille Vesifestivaalien aikaan. Molemmissa onnettomuuksissa lentäjänä oli Lars Rådeström. Lisäksi kolmessa tapauksessa (vuosina 1999, 2005 ja 2007) kone on pudonnut palveluskäytössä. Kaikissa tapauksissa vakavilta henkilövahingoilta on kuitenkin vältytty, eikä ongelmamäärä ole sinällään saman kaltaisilla koneilla mitenkään poikkeava.

Aseteollisuuteen keskittyvän IHS Jane's -julkaisun mukaan polttoaine-, huolto-, korjaus- ja henkilöstökulut mukaanluettuna Saab Gripen on HX-hankkeseen osallistuvista koneista halvin lentotuntia kohden: 4 700 dollaria per tunti (2012 USD)[19]. Saabin edustajan mukaan Suomen Hornet-hävittäjien korvaaminen Gripen E/F -hävittäjillä maksaisi noin 10 miljardia euroa uuden koneen 30-vuotisen elinkaaren aikana[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Valtioneuvoston puolustusselonteko (pdf) (mm. s. 22–23) 2017. Helsinki: Valtioneuvoston kanslia. Viitattu 24.11.2017.
 2. a b c Esiselvitys Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamisesta (pdf) 8.6.2015. Puolustusministeriö. Viitattu 29.5.2017.
 3. a b https://defmin.fi/files/3683/J05_2017_VN_puolustusselonteko_Su_PLM.pdf
 4. a b c d Saab paljasti hävittäjiensä Suomi-hinnan – lupaus aivan eri luokkaa kuin Eurooppaa valloittavalla F-35:llä Uusi Suomi. Viitattu 17.2.2018.
 5. a b Mikä on HX-hävittäjähanke? Puolustusministeriö. Viitattu 17.2.2018.
 6. Yhteystiedot medialle 2017. Puolustusministeriö. Viitattu 24.11.2017.
 7. Puranen, Lauri: Ohjelmajohtaja Puranen: Haastava Hornetin seuraajahanke (HX-hanke) on käynnissä 4.6.2017. Puolustusministeriö. Viitattu 24.11.2017.
 8. Puolustusvoimien logistiikkalaitos sai vastaukset Hornetin seuraajahankkeen tietopyyntöihin Puolustusministeriö. Viitattu 3.3.2017.
 9. Hornetin seuraajahankkeen tarjouspyyntö lähetetään kaikille hävittäjäkandidaateille 24.4.2017. Puolustusministeriö. Viitattu 24.11.2017.
 10. a b c Hornetin seuraajahankkeen asejärjestelmiä ja varusteita koskeva tietopyyntö on lähetetty 3.10.2017. Puolustusministeriö. Viitattu 24.11.2017.
 11. a b Ilmavoimien tuleva hävittäjähankinta nielee kymmeniä miljardeja euroja – "Ei tässä mitään vastuuttomia päätöksiä tehdä" Yle Uutiset. Viitattu 19.2.2018.
 12. Ilmavoimien tuleva hävittäjähankinta nielee kymmeniä miljardeja euroja – "Ei tässä mitään vastuuttomia päätöksiä tehdä" Yle Uutiset. Viitattu 19.2.2018.
 13. Näin paljon uudet hävittäjät saattavat maksaa Yle Uutiset. Viitattu 19.2.2018.
 14. Suomen Puolustusministeriö - Puolustusmenojen jakautuminen www.defmin.fi. Viitattu 19.2.2018.
 15. Hornetille seuraaja | Suomen Sotilas www.suomensotilas.fi. Viitattu 19.2.2018.
 16. Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti Hornetin korvaajahankinnan tietopyynnön neljän maan hallitukselle Viitattu 19.2.2018.
 17. Puolustusvoimien logistiikkalaitos sai vastaukset Hornetin seuraajahankkeen tietopyyntöihin Viitattu 19.2.2018.
 18. Yhdysvallat ilmoitti vastaavansa hävittäjähankkeen tietopyyntöön F-18 ja F-35 -konetyyppien osalta Viitattu 19.2.2018.
 19. a b c d e Gripen operational cost lowest of all western fighters: Jane’s StratPost. 4.7.2012. Viitattu 17.2.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]