Hävitys (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hävitys
Annihilation
Annihilation 2018 dvd cover.jpg
Ohjaaja Alex Garland
Käsikirjoittaja Alex Garland
Perustuu Jeff VanderMeerin romaaniin Hävitys
Tuottaja
  • Andrew Macdonald
  • Allon Reich
Säveltäjä
  • Geoff Barrow
  • Ben Salisbury
Kuvaaja Rob Hardy
Leikkaaja Barney Pilling
Erikoistehosteet
  • Double Negative
  • Milk VFX
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
  • Skydance Media
  • DNA Films
  • Scott Rudin Productions
Levittäjä
Ensi-ilta
Kesto 115 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40–55 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb

Hävitys (engl. Annihilation) on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut brittiläis-yhdysvaltalainen science fiction -jännityselokuva, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Alex Garland. Se perustuu Jeff VanderMeerin samannimiseen romaaniin vuodelta 2014. Elokuvan pääosissa ovat Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson, Tuva Novotny ja Oscar Isaac.

Hävitys sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 23. helmikuuta 2018,[1] ja muualla maailmassa 12. maaliskuuta 2018 Netflixin levittämänä.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kertoo biologista ja entisestä Yhdysvaltain asevoimien sotilaasta Lenasta (Natalie Portman), joka opettaa Johns Hopkinsin yliopistossa solun rakennetta ja toimintaa. Elokuva vaihtelee Lenan kuulustelusta Lomaxin (Benedict Wong) toimesta nykyaikaan. Eräänä päivänä, hänen aiemmin edesmenneeksi luultu aviomies Kane (Oscar Isaac) palaa takaisin kotiin. Hän ei pysty muistamaan edellisestä tehtävästään mitään, sillä oli vuosi aiemmin ilmoittautunut salaiseksi luokiteltuun operaatioon. Kane alkaa tuntemaan itsensä pahoinvointiseksi ja oksentelemaan verta, joten hänet viedään sairaalaan. Kesken matkan, aseistetut miehet pysäyttävät ambulanssin, nukuttavat Lenan ja vievät hänet sekä Kanen salaiselle tutkimuslaitokselle.

Lenan herättyä, häntä kuulustelee psykologi Ventress (Jennifer Jason Leigh). Lena saa tietää, että Blackwaterin kansallispuistoon Marylandissa on iskenyt meteoriitti. Se on aiheuttanut puistoon ilmiön, joka tunnetaan nimellä "Hohto". Hohdon sisälle on suoritettu useita retkiä, joiden jäsenistä kukaan lukuun ottamatta Kane ei ole palannut takaisin. Lena päättää auttaa Kanea liittymällä Ventressin johtamaan retkiryhmään, johon liittyvät Anya Thorensen (Gina Rodriguez) ensihoitaja, Cassie "Cass" Sheppard (Tula Novotny) maanmittaaja ja geologi sekä Josie Radek (Tessa Thompson), fyysikko. Lena vaikenee Kanesta, uskoen tiedon aiheuttavan vain ongelmia retkiryhmässä.

Päästyään Hohdon sisälle, kaikki retkiryhmän jäsenet menettävät muistinsa. He ovat olleet Hohdon sisällä todennäköisesti kolme päivää, ruokavarastoja laskien. Kaikki radiot ja navigointilaitteet lakkavat toimimasta; retkiryhmä turvautuu Cassin menetelmään suuntaamalla etelään. Retkiryhmä löytää soutuveneitä, joilla taittaa matka suon läpi, mutta Josien kimppuun hyökkää alligaattori. Lena onnistuu tappamaan alligaattorin, jonka jälkeen hän kerää siitä näytteitä. Alligaattori paljastuu radikaalisti mutatuoituneeksi, aivan kuten lähistöllä kasvavat eriväriset kukat.

Souturetkellä Cass paljastaa retkiryhmien jäsenten kaunat: Anya on toipuva alkoholisti, Josie itsetuhoinen, Ventress kokonaan yksinäinen ja Cass vailla kuollutta tytärtään. Retkiryhmä löytää tukikohdan, joka oli edellisen retkiryhmän käytössä. Ruokailusalista löytyvällä videolla Kane leikkaa auki sotilaan vatsan, paljastaen kiemurtelevia suolia. Retkiryhmä otaksuu edellisen ryhmän menneen sekaisin ja tappaneen toisensa. Videolla nähty sotilas löytyy uima-altaasta, joskin hänen ruumiinsa on muuttunut jäkälien kasvupaikaksi.

Yöllä Ventressin ja Lenan keskustellessa, tukikohdan aidan läpi tunkeutuu karhu ja sieppaa Cassin. Retkiryhmä lähtee etsimään häntä ja Lena löytääkin Cassin puun juurelta kurkku auki. Retkiryhmä päättää majoittautua hylätyssä kylässä, jossa seisoo ihmisiä muistuttavat kasvit. Josie antaa kaikelle tapahtuneelle selityksen: Hohto toimii särmiönä, "taittaen" kaiken DNA:ta, joka joutuu sen sisälle eikä vain ainoastaan radiosignaaleja- ja aaltoja.

Lenan unesta selviää syy Kanen lähtö Hohtoon; Lena petti Kanea hänen yliopisto-kolleegansa kanssa. Anya paranoian vallassa (nähtyään sormenjälkiensä liikkuvan) herättää retkiryhmän, sitoo heidät tuoleihin ja paljastaa Lenan olevan huijari, joka ei maininnut Kanen ollen tämän aviomies. Ennen kuin Anya ehtii leikata Ventressin vatsan auki, Cassin avunhuuto kuuluu talon ulkopuolelta. Anya katoaa ulos ja sisälle astuu Cassin tappanut karhu. Karhun karjaisu on korvattu Cassin viimeisillä avunhuudoilla. Anya hyökkää karhun kimppuun, mutta kuolee tämän raadellessä hänen kaulansa ja leukansa irti. Ennen kuin karhu ehtii tappaa Lenan, Josie vapauttaa itsensä ja tyhjentää rynnäkkökiväärin lippaan sen kalloon, tappaen karhun.

Ventress kiirehtii kohti majakkaa, tahtoen lopettaa retken ennemmin kuin se lopettaa hänet. Josie uskoo, että Cassin mieli taittui karhuun hänen kuollessaan, joka selittää karhun huudot Cassin äänellä. Josie ei tahdo kärsiä, vaan antautuu Hohdolle; hänen viilloistaan alkaa kasvamaan kukkia, muuttuen yhdeksi kylässä olevista ihmiskasveiksi. Lena päättää seurata Ventressiä majakkaan, johon meteoriitti alun perin iskeytyi.

Majakan sisällä Lena löytää videon, jossa Kane tappaa itsensä fosforikranaatilla hänen kopionsa tarkkaillen tapahtumaa. Majakassa on myös kolo, joka vie pimeään luolaan. Luolan sisällä Ventress mumisee itsekseen ja Lenan tullessa luolaan paljastaa, että "se" on vaikeasti kuvailtavissa ja on epäselvää mitä se tahtoo. Ventress hajoaa kolmiuloitteiseksi Mandelbrotin fraktaaliksi, joka paljastuu Hohteen lähteeksi. Lenan verestä fraktaali muodostaa kopion hänestä, joka osoittautuu luodinkestäväksi. Lena pakenee luolasta, mutta kopio teleportoituu majakkaan. Lenan kopio matkii Lenan liikkeitä, eikä päästä häntä menemään. Lena kuitenkin onnistuu antamaan fosforikranaatin kopiolleen, joka mallintaa itsensä Lenan näköiseksi. Kranaatti syttyy ja polttaa Hohteen lähteen.

Elokuva loppuu, kun Lena vierailee Kanen luona, joka toipui heti Hohteen tuhouduttua. Kane paljastaa olevansa videolla näkyvä kopio ja halaa Lenaa. Molempien värikalvot hohtavat ja vaihtavat väriä heidän halatessa.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Natalie Portman  Lena, biologi  
 Jennifer Jason Leigh  tri Ventress, psykologi  
 Gina Rodriguez  Anya Thorensen, ensihoitaja  
 Tessa Thompson  Josie Radek, fyysikko  
 Tuva Novotny  Cass Sheppard, maanmittaaja ja geologi  
 Oscar Isaac  Kane, Lenan aviomies  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hävitys sai ilmestyessään pääosin myönteisen vastaanoton. Helsingin Sanomien kriitikko Juho Typpö antoi elokuvalle neljä tähteä viidestä; hänen mukaansa "on ilo katsoa elokuvaa, joka ei aliarvioi yleisöä tippaakaan". Typpö kehui "tavallisesta tieteiskauhufilmien kuvastosta" rohkeasti poikkeavia eläin- ja kasvimutaatioita sekä etenkin Natalie Portmanin ja Jennifer Jason Leighin näyttelijäsuorituksia.[3] Elokuvalehti Episodin mukaan Hävitys puolestaan "aliarvioi yleisöään ja yrittää peittää omat elokuvalliset ongelmansa näennäistieteellisellä oksennuksella". Lehden kriitikko Jani Svensk antoi elokuvalle yhden tähden viidestä.[4]

Rotten Tomatoes -elokuvasivustolla 88 prosenttia kriitikoista on antanut Hävitykselle positiivisen arvion. Sivuston yleisen mielipiteen mukaan elokuvan upea kuvasto ja kunnianhimoinen haastavien teemojen käsittely antavat katsojalle paljon pohdittavaa vielä elokuvan loputtuakin.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hävitys Internet Movie Databasessa (englanniksi)