Hämeenmaa-luokan miinalaiva

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämeenmaa
Luokkaan kuuluva Uusimaa Helsingin Eteläsatamassa
Luokkaan kuuluva Uusimaa Helsingin Eteläsatamassa
Military Flag of Finland.svg
Tekniset tiedot
Uppouma 1 450 t
Pituus 77,8 m
Leveys 11,5 m
Syväys 3 m
Koneteho 2 x 2 600 kW
Nopeus 20 solmua
Miehistöä 60
Aseistus
Meritorjunta 1 x Bofors 57 mm/70 SAK Mk1
4 x miinakiskot
100-120 miinaa
2 x kranaattikonekivääri H&K
2 x RBU-1200-syvyysraketinheitin
2 x syvyyspomminpudotin
Ilmatorjunta 8 x ItO 2004 Umkhonto-IR
2 x 12,7 mm Itkk

Hämeenmaa-luokan muodostavat Suomen merivoimien miinalaivat Hämeenmaa ja Uusimaa, jotka palvelevat Rannikkolaivaston 6. pintatorjuntalaivueessa (Uusimaa) Turussa ja 7. pintatorjuntalaivueessa (Hämeenmaa) Kirkkonummella.

Miinalaiva Uusimaan 57 mm Bofors keulatykki

Vuosina 19901992 valmistuneet miinalaivat modernisoitiin vuosina 20062008, jolloin niiden taistelunjohto-, valvonta- ja asejärjestelmät uusittiin. Perusparannustyön myötä parani myös alusten käyttömahdollisuudet kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä.[1] Modernisointityön suoritti alusten alkuperäinen rakentaja Aker Finnyards, silloiselta nimeltään Hollming Oy.

Alusten pääasiallinen tehtävä kriisitilanteessa oli miinoitteiden laskeminen, mutta modernisoinnin myötä alusten tehtäväkenttä laajeni. Merimiinoittamisen lisäksi alukset kykenevät ilmavalvontaan ja -torjuntaan. Lisäksi peruskorjauksen myötä alusten kyky toimia kansainvälisissä operaatioissa parani. Alukset toimivat myös vuorotellen merivoimien koululaivana, suorittaen vuosittain koulutuspurjehduksen ja osallistuen Pohjoismaisille merikadettipäiville. Aluksia rakennettaessa on käytetty häiveteknologiaa vaikeuttamaan alusten havaitsemista esimerkiksi tutkan avulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]