Hämäläinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hämäläinen on Suomen kuudenneksi yleisin sukunimi.[1] Digi- ja väestötietoviraston tietojärjestelmässä oli 3. helmikuuta 2020 kaikkiaan 18 617 tämän nimistä henkilöä, joista 17 751 asui Suomessa.[2] Nimi tarkoittaa Hämeestä kotoisin olevaa tai hämäläiseksi itsensä tuntevaa henkilöä. Sukunimenä Hämäläinen ei kuitenkaan ole peräisin Hämeestä vaan enimmäkseen Itä-Suomesta, mikä selittyy sillä, että heimonimitys on lisänimenä luonnollinen vain vierasheimoisten keskuudessa. Sanaa hämäläinen on Itä-Suomessa usein käytetty henkilöistä, jotka ovat sinne muuttaneet Hämeestä. Muuttaneiden jälkeläisiäkin on sittemmin kutsuttu samalla nimellä ja näin heimonimitys on vakiintunut sukunimeksi, vaikka hämäläinen verenperintö on käynyt yhä ohuemmaksi. O. A. Kallio aikanaan laski, että vuonna 1890 Hämäläinen oli Savon yleisin sukunimi, mutta Matti Kuusi vertailussaan vuonna 1970 määritteli Hämäläisen enää vain osaksi savolaiseksi nimeksi.[3]

Sukunimi
Paikannimi

Sanomalehti

  • Hämäläinen, Hämeenlinnassa vuosina 1858–1901 ilmestynyt sanomalehti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yleisimmät sukunimet Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 4.2.2020.
  2. Sukunimitilasto Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 4.2.2020.
  3. Pirjo Mikkonen, Sirkka Paikkala: Sukunimet, uudistettu laitos vuodelta 2000, s. 143


Disambig.svg Tämä on täsmennyssivu, joka luettelee monimerkityksisen käsitteen eri merkitykset tai useita eri henkilöitä.
Kaikki artikkelisivut, joiden nimistä tai teksteistä löytyy ”Hämäläinen”, voi hakea sivunnimihaulla, laajalla sivunnimihaulla tai tekstihaulla.