Gyula Madarász

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gyula Madarász, Linnut (1931).

Gyula Madarász (1858 Pest – 29. joulukuuta 1931 Budapest) oli unkarilainen lintutieteilijä ja taidemaalari. Hänen nimensä kirjoitettiin myös muodossa Julius von Madarász.

Madarász väitteli filosofian tohtoriksi Budapestin yliopistossa vuonna 1880. Hän työskenteli Unkarin kansallismuseon eläinkokoelmien parissa ja pääsi museon lintukokoelmien johtajaksi. Hänen tieteelliset tutkimuksensa koskivat ensisijaisesti lintuja. Tutkimuksiensa vuoksi hän matkusti paljon, niin kotimaassaan Unkarissa kuin Länsi-Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Amerikoissa. Vuosina 1896–1897 hän tutki ja keräsi lintuja Intiassa ja Ceylonilla. Hän johti tutkimusmatkoja Egyptiin, Nubiaan ja Sudaniin 1911–1912. Hän havainnoi lintujen muuttoa lähellä Fertőjärveä Unkarissa.

Madarászin havaintoja ja tutkimustuloksia julkaistiin lintutieteellisissä aikakauslehdissä Unkarissa ja ulkomailla. Hänen taideopintojaan ohjasi Antal Ligeti. Hänen maisema- ja lintumaalauksiaan oli esillä näyttelyissä Budapestin taidegalleriassa (Art Gallery of Budapest) ja Kansallisessa salongissa (National Salon).

Madarász nimesi ja kuvaili noin 150 eläinlajia,[1] muun muassa metsälumipyyn (Tetraophasis szechenyii) 1885.[2] Hänen kunniakseen on nimetty viherraitakaija (Psittacella madaraszi).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gipuzkoakultura (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Zoonomen
  3. BirdLife Suomi (Arkistoitu – Internet Archive)