Gynekomastia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gynekomastia

Gynekomastia (kreik. γυνή 'nainen' + μαστός 'naisen rinta') on tila, jossa miehen rinnat ovat kasvaneet normaalia suuremmiksi. Gynekomastiaa voi esiintyä vastasyntyneillä ja murrosikäisillä pojilla. Jos tila ei johdu ylipainoisuudesta, se häviää yleensä parissa vuodessa.

Gynekomastiaa voi esiintyä myös vanhoilla miehillä. Kaikissa tapauksissa on usein kysymys sukupuolihormonitasapainon vaihtelusta.[1] Joskus gynekomastia johtuu Klinefelterin oireyhtymästä.

Rinnat voivat olla suurentuneet myös rasvakudosylimäärän vuoksi, jolloin hormonitoiminnalla ei ole samaa merkitystä. Jos gynekomastia on rasvakudoksen ylimäärää, se saattaa kadota myös laihduttamalla. Jos rasvakudosta on paljon, rinnat saatetaan leikata.

Myös hormonien tai alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa gynekomastiaa.

Noin 4–10 prosenttia gynekomastiatapauksista johtuu lääkkeistä. Spironolaktoni aiheuttaa erittäin tavallisesti gynekomastiaa, jopa 17 prosentille käyttäjistä. Sekä digoksiinin että furosemidin tiedetään aiheuttavan gynekomastiaa. Jotkin opioidit, eritoten metadoni, vaikuttavat testosteroni- ja prolaktiinitasoihin aiheuttaen gynekomastiaa. Myös eräät psyykenlääkkeet, neuroleptit, esimerkiksi perfenatsiini, voivat pitkäaikaisesti käytettynä aiheuttaa sivuvaikutuksena rintojen kasvua miespotilaille.

Gynekomastia voidaan parantaa leikkauksella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Miehelle kasvaa rinnat? Hyvä Terveys. 9.9.2014. Viitattu 18.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gynekomastia.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.