Guy Fawkesin naamari

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mielenosoittaja Turkissa Taksimin aukion mielenosoitusten aikaan vuonna 2013.

Guy Fawkes -naamari on Anonymous-aktivistiryhmän käyttämä naamari. V niin kuin verikosto -sarjakuva ja V niin kuin verikosto -elokuva tekivät naamarin laajalti tunnetuksi. Löyhän ryhmän muodostaneet aktivistit pukeutuvat naamariin ”yhtenä äänenä” ja samanhenkisenä kollektiivina.[1] Guy Fawkes -naamari yhdistettiin Anonymous-aktivisteihin ensimmäisen kerran Projekti Chanologian aikana, jossa arvosteltiin skientologiaa. Naamari itsessään esittää roomalaiskatolista aktivistia Guy Fawkesia.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guy Fawkes -naamarin juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Naamarin sanotaan muistuttavan niin sanottuun ruutisalaliittoon osallistuneen Guy Fawkesin kasvoja. Hän vastusti roomalaiskatolilaisten vainoja Englannissa. 1800-luvulla naamareita puettiin vielä Guy Fawkesin ja ruutisalaliiton muistoksi, erityisesti Guy Fawkesin yönä. 1900-luvulla Guy Fawkesin ja naamareiden yhteys oli haalistunut. Naamari oli suosittu Britanniassa ja V niin kuin verikosto -sarjakuvan ansiosta naamari tuli tunnetummaksi päähahmon ”V:n” pukeuduttua siihen totalitarismin vastaisessa taistelussa. V niin kuin verikosto -elokuvan ja projekti Chanologian ansiosta naamari tuli kansainvälisesti tunnetummaksi. Nykyisin naamari liitetään ennemmin V niin kuin verikosto -teoksen sankariin kuin Guy Fawkesiin.[2][3]

Naamarin tunnetuksi tuleminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projekti Chanologiassa skientologista kirkkoa kritisoineet aktivistit käyttivät naamareita salatakseen henkilöllisyytensä. Tapauksen jälkeen naamarista tuli aktivistien symboli, jota on käytetty erilaisissa mielenosoituksissa, joissa vastustetaan väärinkäytöksiä, diktatuuria, kapitalismia ja puolustetaan ihmisoikeuksia ja vapautta. Naamareita on käytetty esimerkiksi Occupy-mielenosoitusten ja arabikevään yhteydessä. Saudi-Arabia ja Bahrain ovat kieltäneet naamarien käytön.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reber, Dierdra: Coming to Our Senses: Affect and an Order of Things for Global Culture, s. 253. Columbia University Press, 2016. ISBN 9780231540902. Google Booksissa. (englanniksi)
  2. Ough, Tom: Anonymous: How the Guy Fawkes mask became an icon of the protest movement The Independent. 4.11.2015. Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)
  3. Nickelsburg, Monica: A brief history of the Guy Fawkes mask The Week. 3.7.2013. Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)
  4. Gibbs, Alexandra: The man behind the Anonymous mask CNBC. 29.12.2015. Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)
  5. Nickelsburg, Monica: A brief history of the Guy Fawkes mask The Week. 3.7.2013. Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)