Gustav Albert Petrelius

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gustav Albert Petrelius (18361910) oli suomalainen kunnallisneuvos, teollisuusmies ja hyväntekeväisyyden harrastaja.

Petrelius syntyi porilaisen kultasepän poikana. Hän perusti Turkuun lukuisia yrityksiä: vähittäiskaupan, paitatehtaan ja sateen- ja päivänvarjoja valmistavan yrityksen. Vuonna 1888 Petrelius ja Carl Fredrik Junnelius hankkivat Barkerin puuvillakehräämön, jonka pääjohtajana Petrelius toimi. Hän oli myös mukana perustamassa höyrylaivayhtiötä, kylpylaitoksia ja tulitikkutehdasta Turkuun.

Petrelius harjoitti hyväntekeväisyystoimintaa jo elinaikanaan. Hän muun muassa lahjoitti varat ruotsinkielisen lastenkodin perustamiseen. Lapsettomana kuollut Petrelius testamenttasi koko omaisuutensa Turun kaupungille. Testamenttivaroista muodostettu G. A. Petreliuksen lahjoitusrahasto teki kaupungille useita taidehankintoja. Rahaston arvo laski ensimmäisen maailmansodan jälkeisen laman seurauksena, ja sen toiminta lopetettiin vuonna 1972. Jäljellä olleet varat siirrettiin Turun kaupungin kaunistamisrahastoon, josta niitä käytetään edelleen kaupunkikuvan kaunistamiseen.

G. A. Petreliuksen muistomerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistomerkki Turun Samppalinnanpuistossa, takana näkymä Turun keskustaan.

Kunnallisneuvos G. A. Petreliuksen muistoksi pysytettiin vuonna 1915 Turun Samppalinnanpuistoon muistomerkki. Graniittiveistoksen on suunnitellut Felix Nylund, ja se esittää naista ja lasta. Veistoksen yhteydessä on 11 metriä leveä näköalatasanteena toimiva kiviterassi. Veistoksen aihe viittaa Petreliuksen hyväntekeväisyystyöhön, etenkin ruotsinkielisen lastenkodin perustamiseen.

Lahjoituskohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]