Gustav Albert Petrelius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gustav Albert Petrelius (1. tammikuuta 1836 Pori13. kesäkuuta 1910 Turku) oli suomalainen liikemies, kunnallisneuvos ja hyväntekeväisyyden harrastaja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistomerkki Turun Samppalinnanpuistossa, takana näkymä Turun keskustaan.

Petrelius syntyi porilaisen kultasepän Johan Henrik Petreliuksen perheeseen. 14-vuotiaana hän muutti Turkuun myymäläapulaiseksi ja perusti myöhemmin kaupunkiin vähittäiskaupan, paitatehtaan sekä sateen- ja päivänvarjoja valmistavan yrityksen. Vuonna 1888 Petrelius ja C. F. Junnelius hankkivat Barkerin puuvillakehräämön, jonka pääjohtajana Petrelius toimi. Hän oli myös mukana perustamassa höyrylaivayhtiötä, kylpylaitoksia ja tulitikkutehdasta Turkuun.

Petrelius harjoitti hyväntekeväisyystoimintaa jo elinaikanaan. Hän muun muassa lahjoitti varat ruotsinkielisen lastenkodin perustamiseen. Lapsettomana kuollut Petrelius testamenttasi koko omaisuutensa Turun kaupungille. Testamenttivaroista muodostettu G. A. Petreliuksen lahjoitusrahasto teki kaupungille useita taidehankintoja. Rahaston arvo laski ensimmäisen maailmansodan jälkeisen laman seurauksena, ja sen toiminta lopetettiin vuonna 1972. Jäljellä olleet varat siirrettiin Turun kaupungin kaunistamisrahastoon, josta niitä käytetään edelleen kaupunkikuvan kaunistamiseen.

G. A. Petreliuksen muistomerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnallisneuvos G. A. Petreliuksen muistoksi pysytettiin vuonna 1915 Turun Samppalinnanpuistoon muistomerkki. Graniittiveistoksen on suunnitellut Felix Nylund, ja se esittää naista ja lasta. Veistoksen yhteydessä on 11 metriä leveä näköalatasanteena toimiva kiviterassi. Veistoksen aihe viittaa Petreliuksen hyväntekeväisyystyöhön, etenkin ruotsinkielisen lastenkodin perustamiseen.

Lahjoituskohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]