Gustaf Dalén (majakka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gustaf Dalén
Gustaf Dalen.jpg
Sijainti Suomen lippu Kihti
Kunta Sottunga
Koordinaatit 60°05′07.1″N, 20°59′00.6″E
Valmistumisvuosi 1947[1]
Automatisoitu 1947
Valon korkeus 11,7 m
Valon kanto 12 km (6,5 mpk)
Haus LennartHell.svg
Lisää majakka-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Gustaf Dalén on Suomen rannikolla Kihdin selällä sijaitseva pohjamajakka. Se on rakennettu vuonna 1947, ja on Suomen ensimmäinen kiinteä pohjamajakka.[1] Majakka on nimetty valolaitteensa keksijän Gustaf Dalénin mukaan.

Majakasta saatujen kokemuksien perusteella rakennettiin useita muita pohjamajakoita korvaamaan majakkalaivoja.

Majakan rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majakkatorni on sijoitettu merenpohjassa lepäävän pohjaosan eli kasuunin päälle. Pohjaosa on ontto betoninen rakennelma, joka on täytetty hiekalla ja soralla. Kasuuniosasta vain pieni osa on merenpinnan yläpuolella.

Majakkatorni on pyöreä betoninen noin 6 metrin korkuinen rakennelma. Valolaite sijaitsee neljän pilarin kannattelemana 11,7 metriä merenpinnan yläpuolella. Loistolaite on sijoitettu pilarien varaan, etteivät suuret aallot murtuisi majakan yläosaa vasten vaan pääsisivät lyömään pilareiden välistä. Täten muodostuneen tasanteen yläreunassa on majakan nimi puoli metriä korkein valkoisin metallikirjaimin. Tasanteella oli 1990-luvulle asti automaattinen sumukello, joka poistettiin sähköistämisen yhteydessä ja siirrettiin muistomerkiksi Maarianhaminan merimuseoon.

1990-luvulla alun perin kaasukäyttöinen majakka muutettiin toimimaan aurinkopaneelien voimalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Laurell, Seppo: Suomen majakat, s. 176-177. Kustannusosakeyhtiö Nemo ja Merenkulkulaitos, 2001. ISBN 952-5180-21-2.