Gurli (troolari)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gurli oli helsinkiläinen yksityiseksi huvialukseksi muutettu troolari, joka upposi 9. tammikuuta 1965. Alus oli 16-metrinen tammipuinen tanskalaisvalmisteinen avomeritroolari. Se oli kuuden hengen miehistöineen matkalla kohti Kööpenhaminaa, jossa sen oli määrä mennä talvitelakalle ja jatkaa sieltä edelleen matkaa Kanariansaarille.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alus oli lähtenyt Helsingin Pohjoisrannasta. Viimeinen ulkopuolisen havainto aluksesta oli, kun se läpäisi Stor Träskön ja Sommarön välisen salmen. Noin puolen tunnin kuluttua tästä Mäkiluodon linnakkeelta havaittiin useita hätäraketteja, mikä käynnisti hälytyksen. Etsimään lähti ensimmäisenä yhteysalus Purha (pursimies Pekka Kurki). Porkkalanselkää peitti jo paikoitellen vahva jääpeite, joka esti kevyempien alusten liikennöinnin. Vain jäänmurtokuntoinen yhteysalus ja myöhemmin merivartioston kelirikkovene saattoivat toimia noissa oloissa. Yksi aluksen kuudesta miehestä löytyi laivan varustukseen kuuluneesta jollasta pahoin paleltuneena mutta hengissä. Loput miehistä katosivat. Jostain syystä hätään joutuneet eivät käyttäneet alukseen samana syksynä asennettuja radiolaitteita.

Kadonnut alus löytyi kuukauden kuluttua. Se oli pystyssä kölinsä varassa paikassa, josta on 0,7 meripeninkulmaa Snöbådaniin, 1,5 meripeninkulmaa Storresköhön ja 0,7 meripeninkulmaa Mäkiluotoon.[1] Laivaston sukeltajat laskeutuivat hylylle ja totesivat, että aluksen kyljet olivat leikkaantuneet auki.

Haverissa sai surmansa viisi miehistön jäsentä, joista ainoastaan kahden ruumiit löytyivät myöhemmin keväällä jäiden sulettua.

Myöhemmin Purha hinasi paikalle Valmetin uivan nosturin, joka nosti hylyn. Nosturin vaijereissa hylky matkasi Katajanokan telakalle, jossa se nostettiin maihin ja tutkittiin. Virallinen tutkimus osoitti, että Porkkalanselän ohut jääpeite oli leikannut aluksen kyljet auki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gurlin hylky löydettiin pohjasta öljyläiskän alta (50 vuotta sitten) Helsingin Sanomat. 10.2.2015. Arkistoitu 11.2.2015. Viitattu 10.2.2015.