Gunnar Ahlblad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gunnar Gustaf Ahlblad (9. tammikuuta 1888 Helsinki13. maaliskuuta 1918 Terijoki) oli suomalainen uimahyppääjä, uimari, sotilas ja poliisi, joka toimi Suomen sisällissodan aikana Viipurin suojeluskunnan päällikkönä.

Ahlblad suoritti kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 1907 ruotsalaisesta normaalilyseosta. Hän edusti uimarina Helsingfors Simsällskap -seuraa, jossa hän pelasi myös vesipalloa ja toimi seuran uimakoulun opettajana.

Ahlblad läksi Venäjälle sotakouluun 1914 ja saavutti maailmansodassa esikuntakapteenin arvon. Hän palasi Suomeen sairastuttuaan keväällä 1917. Viipurin läänin vt. kuvernöörinä olleen Walfrid Suhosen aloitteesta kenraalikuvernööri anoi lokakuussa 1917 Ahlbladin vapauttamista Venäjän armeijasta ja nimittämistä Terijoen poliisimestariksi, mikä toteutuikin. Suhonen myös kehotti Ahlbladia ryhtymään Viipurin suojeluskunnan johtoon. Kun Viipurin alkuperäinen suojeluskunta oli vetäytynyt ja jättänyt kaupungin punaisille, tuli Ahlblad sisällissodan puhjettua Viipuriin helmikuun 1918 alussa perustetun uuden maanalaisen suojeluskunnan päälliköksi. Hän piileskeli punaisilta kuutisen viikkoa, kunnes hänet vangittiin 5. maaliskuuta ja vietiin Terijoelle, jossa punaisten päällikkö Heikki Kaljunen kertoi ampuneensa hänet 13. maaliskuuta.

Ahlbladin ruumis löydettiin vasta lähes kaksi kuukautta myöhemmin ja haudattiin 9. toukokuuta Viipurin vanhan kirkon viereen. Ahlblad oli naimaton.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.