Gundishapurin akatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gundishapurin akatemia (myös Jondishapoor, Jondishapur, Jondishapour, Gondeshapur, Gondê Shâpûr) oli Sassanidien valtakunnan älyllinen keskus. Akatemia tarjosi koulutusta lääketieteen, filosofian, teologian ja luonnontieteiden alalla. Tiedekunta jatkoi paitsi zarathustralaisia ja persialaisia perinteitä, mutta myös antiikin Kreikan ja Intian perinteitä. Sassanidien dynastian hallitsija perusti akatemian vuonna 271.

Koulu oli muinaisen maailman (mukaan lukien Eurooppa, Välimeren alue ja Lähi-itä) merkittävin lääketieteen keskus 500- ja 600-luvuilla. Siellä toimi maailman vanhin opetussairaala, sekä suuri kirjasto ja yliopisto. Koulu sijaitsi nykyisessä Khūzestānissa, Lounais-Iranissa, lähellä Karun-jokea.

Koululla oli suuri merkitys antiikin Kreikan filosofisen perinnön säilyttämisessä sen jälkeen, kun Platonin akatemia oli lakkautettu ja filosofit oli ajettu maanpakoon. Koulun välityksellä kreikkalainen filosofia päätyi myöhemmin islamilaisen maailman haltuun Umaijadien ja Abbasidien kalifaatteihin näiden saatua Persian haltuunsa. Tämän seurauksena se vaikutti suuresti islamilaiseen filosofiaan, ja tätä kautta edelleen keskiajan eurooppalaiseen filosofiaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.