Guitarrón

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meksikolainen guitarrón.

Guitarrón (augmentatiivi espanjan kielen sanasta guitarra, kirjamellisesti "suuri kitara") on latinalaisessa Amerikassa käytetty kielisoitin. Eri maissa on erityyppisiä guitarróneja.

Argentiinalainen guitarrón[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argentiinalainen guitarrón on kitaraa suurempi soitin ja siinä käytetään erilaista viritystä kuin tavallisessa kitarassa.

Chileläinen guitarrón[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chileläinen guitarrón on kielisoitin, jossa kieliä on 25 tai enemmän.

Meksikolainen guitarrón[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meksikolainen guitarrón on kuusikielinen, suuri bassoinstrumentti. Se on luultavasti kehitetty Meksikossa 1800- ja 1900-luvuilla korvaamaan harppu, jota käytettiin vanhoina aikoina bassona, ja se pohjautuu espanjalaiseen 1500-luvun bajo de uñaan. Se muistuttaa muodoltaan kitaraa mutta on paljon suurempi, leveämpi ja sen otelauta on suhteellisen lyhyt. Siinä on kuusi kieltä, jotka ovat kitarasta poikkeavat, ja niitä soitetaan näppäilemällä kahta kerrallaan oktaavin intervallilla, jotta saataisiin lisää voimaa ääneen. Kielet viritetään A D G C E A, jossa ylä-A viritetään oktaavia ylemmäksi kuin ala-A.

Perinteinen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guitarrónia käytetään meksikolaisissa mariachiorkestereissa. Yleensä mariachiorkesterit koostuvat vähintään kahdesta viulusta, kahdesta trumpetista, yhdestä espanjalaisesta kitarasta, ja vihuelasta (korkeaääninen, viisikielinen kitara), ja näiden lisäksi guitarrónista. Guitarrónin etuna esimerkiksi kontrabassoon verrattuna on sen kannettavuus soittamisen aikana. Suuren koon ansiosta äänen voimakkuus riittää pienissä soitannoissa ilman sähköistä lisävahvistusta.

Ei-perinteinen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guitarróneja valmistetaan Meksikossa käsityönä. Eräs valmistuspaikoista on Michoacánin osavaltiossa sijaitseva Paracho.

Jatkokehitelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guitarrón oli inspiraationa Ernie Ballin vuonna 1972 kehittämään akustiseen bassokitaraan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.