Guillaume Farel

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Guillaume Farel

Guillaume Farel (14891565) oli ranskalainen evankelista ja reformoidun kirkon perustaja Neuchâtelin, Bernin ja Geneven kantoneissa Sveitsissä.

Hänet muistetaan useimmiten siitä, että hän taivutteli Jean Calvinin jäämään Geneveen 1536 ja palaamaan sinne 1541 heidän karkotuksensa jälkeen 1538. Farel työskenteli yhdessä Calvinin kanssa kouluttaen lähetyssaarnaajia, jotka levittivät protestanttisuutta muihin maihin, erityisesti Ranskaan.

Farel oli tulinen saarnaaja ja katolisen kirkon tarmokas arvostelija. Uskonpuhdistuksen varhaisvuosina hän oli Jacques Lefevre d'Etaplesin, uskonpuhdistusta kannattavan katolisen papin oppilaana. Työskennellessään Lefevren kanssa Meauxissa Farel sai vaikutteita luterilaisuudesta ja hänestä tuli niiden innokas edistäjä. Hänen täytyi paeta Sveitsiin kuvien käyttöä jumalanpalveluksessa käsittelevien kirjoitustensa nostattamien erimielisyyksien takia.

On kiintoisaa huomata, että Calvinin ystävänä Farel oli nuoruudessaan luterilaisten ajausten edustaja. Nykyään kalvinismi ja luterilaisuus ovat kaksi täysin erillistä kirkkokuntaa, mutta Farelin yhteys kumpaankin näyttäisi osoittavan, että niillä oli tuolloin enemmän yhteistä kuin nykyään.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Guillaume Farel.