Gudbrandsdalen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gudbrandsdalen
Näkymä Dovressa, Gudbrandsdalenin pohjoisosassa.
Näkymä Dovressa, Gudbrandsdalenin pohjoisosassa.
Sijainti Oppland, Norja
Vuoristo Skandit
Laakson ominaisuudet
Pituus 230 km
Pituussuunta luode−kaakko
Geologia ja hydrologia
Joet Gudbrandsdalslågen (myös Lågen)
Järvet Losna, Mjøsa

Gudbrandsdalen on Opplandin läänissä, Norjassa sijaitseva suuri laakso. Sen alueella sijaitsee myös samanniminen Norjan piiri.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laakso jaetaan kolmeen osaan. Norddalen sijaitsee Lesjan, Dovren, Skjåkin, Lomin, Vågan ja Selin kuntien alueella. Keskiosa, Midtdalen, puolestaan jakautuu Nord-Fronin, Sør-Fronin and Ringebun kuntiin. Eteläisin osa, Sørdalen, kuuluu Øyerin, Gausdalin ja Lillehammerin kuntiin.

Yhdessä Glomma-joen ja Østerdalen-laakson kanssa, Lågen-joki ja Gudbrandsdalen muodostavat Norjan suurimman joki/laakso-systeemin. Laakson lähellä sijaitsevia korkeimpia vuoristoalueita ovat Dovre, Jotunheimen ja Rondane.

Laakson vesi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laakson pohjalla virtaa Gudbrandsdalslågen-joki, josta käytetään myös lyhyempää nimitystä, Lågen. Vesi laskee kohti Oslonvuonoa. Matkalla etelään joen vesi käy laakson varrella sijaitsevissa Losna- ja Mjøsa-järvissä.[1]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gudbrandsdalenia pitkin kulkee Dovrebanen-junareitti ja E6-valtatie. Laakso onkin pääkulkuväylä Oslon, keskisen itä-Norjan alankojen ja Trondheimin sekä Møren ja Romsdalin läänin väliselle maaliikenteelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Karttadata: Norkart: Virtuaalinen Norjan kartta Finn.no. Viitattu 6.7.2015. (norjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]