Grumman F7F Tigercat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Grumman F7F Tigercat on kaksimoottorinen raskas yhdysvaltalainen tukialuksilta käytettävä hävittäjälentokone. Tigercat on kuuluisan ”kissa-sarjan” jatkaja, Grummanin valmistamat laivaston hävittäjäkoneet olivat cat-päätteisiä.

Merijalkaväen F7F-3P Tigercat

Koneen kehitystyötä edelsivät Grummanin kokeelliset kaksimoottori-tyyppiset koekoneet, jotka olivat XP-50 ja XF5F-1.

Tigercat oli Yhdysvaltain laivaston ensimmäinen nykyaikaista laskeutumistelinettä käyttänyt konetyyppi. Prototyyppi lensi ensilentonsa joulukuussa 1943. Konetyyppi ei ehtinyt toiseen maailmansotaan, mutta sitä käytettiin Korean sodassa. Sodan syttyessä nämä koneet olivat tukeutuneita Japaniin.[1]

Kaksi turboahdettua Pratt & Whitney -ruiskutusmäntämoottoria tuottivat kukin 2 100 hevosvoiman tehon. Huippunopeus oli jokseenkin sama kuin P-51 Mustangin, 700 km/h.[1] Siis se F6F Hellcatia huomattavasti nopeampi, jonka enin nopeus oli 595 km/h (Humblen mukaan). Siivet olivat trapetsista muotoa: etusiipi tasan suora, mutta jättöreuna kapeni rungosta siiven kärkeen päin.

Grumman F7F-3N 3D-kaaviokuvina.

Aseistuksena koneella oli neljä 20 mm tykkiä siipien tyvissä ja neljä 12,7 mm konekivääriä eturungossa. Kaikki tuliaseet ampuivat eteenpäin. Rungon alle sekä siipiripustuksiin voitiin liittää lisäpolttoainesäiliöitä, pommeja, rakettiaseistusta tai torpedo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Crosby, Francis: Modern Fighter Aircraft: An Illustrated History of War Planes from 1945 to the Present Day (s. 62). Lontoo: Southwater Books/Anness Publishing, 2004. ISBN 1-84215-991-7. (englanniksi)
  • Monogram models Inc. U.S.A., Kit no. 6813, 1966 (muovisen rakennussarjan esittelytiedot)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Crosby: s. 62

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.