Grumman F7F Tigercat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grumman F7F Tigercat
Merijalkaväen F7F-3P Tigercat
Merijalkaväen F7F-3P Tigercat
Tyyppi hävittäjälentokone
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Valmistaja Grumman
Esitelty 1944[1]
Valmistusmäärä 365

Grumman F7F Tigercat on kaksimoottorinen raskas yhdysvaltalainen tukialuksilta käytettävä potkuri-hävittäjälentokone. Tigercat on kuuluisan ”kissa-sarjan” jatkaja, Grummanin valmistamat laivaston hävittäjäkoneet olivat cat-päätteisiä. Koneen kehitystyötä edelsivät Grummanin kokeelliset kaksimoottori-tyyppiset koekoneet, jotka olivat XP-50 ja XF5F-1.

Tigercat oli Yhdysvaltain laivaston ensimmäinen nykyaikaista eli nokkapyörällistä laskeutumistelinettä käyttänyt konetyyppi. Prototyyppi lensi ensilentonsa joulukuussa 1943. Konetyyppi ei ehtinyt toiseen maailmansotaan, mutta sitä käytettiin Korean sodassa. Sodan syttyessä nämä koneet olivat tukeutuneita Japaniin.[2]

Kaksi turboahdettua Pratt & Whitney -ruiskutuksella varustettua mäntämoottoria tuottivat kukin 2 100 hevosvoiman tehon. Huippunopeus oli kutakuinkin sama, kuin P-51 Mustangin tai P-47 Thunderboltin : 700 km/h.[2] Siis se oli F6F Hellcatia huomattavasti nopeampi, jonka huippunopeus oli 595 km/h (Humblen mukaan) taikka 605 km/h (Chantin mukaan). Siivet olivat trapetsista muotoa: etusiipi tasan suora, mutta jättöreuna kapeni rungosta siiven kärkeen päin.

Grumman F7F-3N 3D-kaaviokuvina.

"Kissojen sarjassa" tätä tyyppiä seurasi Grumman F8F Bearcat.

Aseistuksena koneella oli neljä 20 mm tykkiä siipien tyvissä ja neljä 12,7 mm konekivääriä eturungossa. Kaikki tuliaseet ampuivat suoraan eteenpäin. Rungon alle sekä siipiripustuksiin voitiin liittää lisäpolttoainesäiliöitä, pommeja, rakettiaseistusta tai torpedo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Crosby, Francis: Modern Fighter Aircraft – an illustrated history of war planes from 1945 to the present day, s. 62. Lontoo, Englanti: Southwater/Anness Publishing, 2004. ISBN 1-84215-991-7. (englanniksi)
  • Monogram models Inc. U.S.A., Kit no. 6813, 1966 (muovisen rakennussarjan esittelytiedot)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.