Grumman F7F Tigercat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grumman F7F Tigercat
Merijalkaväen F7F-3P Tigercat
Merijalkaväen F7F-3P Tigercat
Tyyppi hävittäjälentokone
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Valmistaja Grumman
Esitelty 1944[1]
Valmistusmäärä 365

Grumman F7F Tigercat on yhdysvaltalainen kaksimoottorinen raskas tukialuksilta käytettävä potkuri-hävittäjälentokone. Tigercat on kuuluisan ”kissa-sarjan” jatkaja, Grummanin valmistamat laivaston hävittäjäkoneet olivat nimeltään "cat" (engl. "kissa") -päätteisiä. Koneen kehitystyötä edelsivät Grummanin kokeelliset kaksimoottoriset koekoneet XP-50 ja XF5F-1.

Tigercat oli Yhdysvaltain laivaston ensimmäinen nykyaikaista eli nokkapyörällistä laskutelinettä käyttänyt konetyyppi. Prototyyppi lensi ensilentonsa joulukuussa 1943. Konetyyppi ei ehtinyt toiseen maailmansotaan, mutta sitä käytettiin Korean sodassa. Sodan syttyessä nämä koneet olivat tukeutuneita Japaniin.[2]

Kaksi turboahdettua, polttoaineen ruiskutuksella varustettua Pratt & Whitney -mäntämoottoria tuottivat kumpikin 2 100 hevosvoiman tehon. Huippunopeus oli kutakuinkin sama kuin P-51 Mustangin tai P-47 Thunderboltin: 700 km/h.[2] Se oli siis huomattavasti nopeampi kuin F6F Hellcat, jonka huippunopeus oli 595 km/h (Humblen mukaan) tai 605 km/h (Chantin mukaan). Siivet olivat trapetsista muotoa: johtoreuna oli runkoon nähden suorassa kulmassa, mutta jättöreuna vino niin että siipi kapeni rungosta kärkeen päin.

Grumman F7F-3N 3D-kaaviokuvina.

"Kissojen sarjassa" tätä tyyppiä seurasi Grumman F8F Bearcat.

Aseistuksena koneella oli neljä 20 mm tykkiä siipien tyvissä ja neljä 12,7 mm konekivääriä eturungossa, jotka kaikki ampuivat suoraan eteenpäin. Rungon alle sekä siipiripustuksiin voitiin liittää lisäpolttoainesäiliöitä, pommeja, rakettiaseistusta tai torpedo.

  • Crosby, Francis: Modern Fighter Aircraft – an illustrated history of war planes from 1945 to the present day, s. 62. Lontoo, Englanti: Southwater/Anness Publishing, 2004. ISBN 1-84215-991-7. (englanniksi)
  • Monogram models Inc. U.S.A., Kit no. 6813, 1966 (muovisen rakennussarjan esittelytiedot)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.