Gromovin lentotekniikan tutkimusinstituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flight control tower (2013)

M. M. Gromovin lentotekniikan tutkimuslaitos, venäläisittäin lyhennettynä LII (ven. Лётно-исследовательский институт имени М.М. Громова, ЛИИ, Ljotno-issledovatelski institut imeni M.M. Gromova), on venäläinen koelentokeskus ja ilmailun tutkimuskeskus. Se on 40 kilometriä Moskovasta kaakkoon sijaitsevassa Žukovskin kaupungissa sijaitsevan Ramenskojen lentokentän alueella, joka on perustettu nimenomaan laitoksen koelentokentäksi. Kentällä on Euroopan pisin kiitotie (5 400 m).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutti perustettiin 8. maaliskuuta 1941. Sen ensimmäiseksi johtajaksi tuli koelentäjä Mihail Gromov, jonka mukaan instituutti myöhemmin nimettiin.

Instituutti joutui välittömästi perustamisen aikana sotavarustelun tueksi. Se arvioi ja testasi uusien lentokoneiden prototyyppejä. Se kehitti Neuvostoliiton ilmavoimille lentokoneiden huolto-ohjelmat ja osallistui lentokäsikirjojen tekoon. Se arvioi vihollisten ja liittolaisten lentokoneet.

Kylmän sodan aika työllisti laitosta raskaasti 1980-luvun loppuun asti. Laitos osallistui myös avaruuslentojen valmisteluun.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.