Großer Plöner See

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Großer Plöner See
Maisemaa järven rannalla
Maisemaa järven rannalla
Valtiot  Saksa
Koordinaatit 54°07′49″N, 10°24′51″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Schwentine
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 21 m
Pituus 7,75 km
Leveys 7,0 kmView and modify data on Wikidata
Rantaviiva 49,6 km
Pinta-ala 29,97 km²
Tilavuus 0,373 km³
Keskisyvyys 13,54 m
Suurin syvyys 58 m
Valuma-alue 382 km2View and modify data on Wikidata
Kartta
Großer Plöner See

Großer Plöner See on järvi Schleswig-Holsteinin osavaltiossa Pohjois-Saksassa. Se on pinta-alaltaan noin 30 neliökilometriä ja kooltaan osavaltion suurin. Schwentine on tärkein järven läpi virtaava joki.

Järven pinta-ala on 29,97 neliökilometriä ja maksimisyvyys noin 58 metriä. Se on Schleswig-Holsteinin osavaltion suurin järvi. Järven keskisyvyys on 13,54 metriä, ja se sijaitsee kokonaisuudessaan Holsteinische Schweizin luonnonpuiston alueella. Järven vedenpinta oli holoseenikauden alussa noin 15–18 metriä nykyistä korkeammalla, ja se peitti lähialueiden järvet joiden läpi Schentine-joki virtaa nykyään.

Järven pohjoisrannalla sijaitsee hieman alle 13 000 asukkaan Plön. Muita järven rannalla sijaitsevia asutuskeskuksia ovat Ascheberg, Bosau, Dersau ja Nehmten.

Järvessä on yhteensä noin 20 saarta. Järvi ja sitä ympäröivä alue ovat suosittua loma-aluetta läheisten metropolialueiden asukkaiden keskuudessa, ja sen rannoilla sijaitsee useita kylpylöitä sekä leirintäalueita.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.