Großer Plöner See

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Großer Plöner See
Maisemaa järven rannalla
Maisemaa järven rannalla
Valtio Saksan lippu Saksa
Koordinaatit 54°07′48″N, 10°24′50″E
Pinnankorkeus 21 m
Pinta-ala 29,97 km²
Pituus 7,75 km
Leveys 7,0 kmView and modify data on Wikidata
Rantaviiva 49,6 km
Suurin syvyys 58 m
Keskisyvyys 13,54 m
Tilavuus 0,373 km³
Valuma-alue 382 km2View and modify data on Wikidata
Laskujoki Schwentine
Großer Plöner See

Großer Plöner See on järvi Schleswig-Holsteinin osavaltiossa Pohjois-Saksassa. Se on pinta-alaltaan noin 30 neliökilometriä ja kooltaan osavaltion suurin. Schwentine on tärkein järven läpi virtaava joki.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven pinta-ala on 29,97 neliökilometriä ja maksimisyvyys noin 58 metriä. Se on Schleswig-Holsteinin osavaltion suurin järvi. Järven keskisyvyys on 13,54 metriä, ja se sijaitsee kokonaisuudessaan Holsteinische Schweizin luonnonpuiston alueella. Järven vedenpinta oli holoseenikauden alussa noin 15–18 metriä nykyistä korkeammalla, ja se peitti lähialueiden järvet joiden läpi Schentine-joki virtaa nykyään.

Järven pohjoisrannalla sijaitsee hieman alle 13 000 asukkaan Plön. Muita järven rannalla sijaitsevia asutuskeskuksia ovat Ascheberg, Bosau, Dersau ja Nehmten.

Järvessä on yhteensä noin 20 saarta. Järvi ja sitä ympäröivä alue ovat suosittua loma-aluetta läheisten metropolialueiden asukkaiden keskuudessa, ja sen rannoilla sijaitsee useita kylpylöitä sekä leirintäalueita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.