Grimselsee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grimselsee
Grimselsee patorakennelmineen.
Grimselsee patorakennelmineen.
Sijainti Guttannen, Bernin kantoni
Valtio Sveitsi
Koordinaatit 46°33′54″N, 8°17′53″E
Pinnankorkeus maks. 1 909 m
Pinta-ala 2,72 km²
Pituus 5,3 km
Rantaviiva 16 km
Suurin syvyys 100 m
Tilavuus 101 km³ ,
vaihteluväli94
Valuma-alue 96,4 km² [1]
Laskujoki Aare
Järvinumero CH0091140000
Grimselsee

Grimselsee on tekojärvi Keski-Sveitsissä, Guttannenin kunnassa, Bernin Alpeilla. Järven pinnankorkeus on korkeimmillaan 1 909 metriä mpy. Järvi on Aarejoen lähtöpaikka.

Tekojärvellä on kaksi tarkoitusta. Siihen kerätään yläpuolisten jäätiköiden (Unteraargletscher, Oberaargletscher, Finsteraargletscher, Lauteraargletscher) ja lähivuorten sulamisvedet kesän ja syksyn aikana. Toisaalta sitä käytetään välialtaana Kraftwerke Oberhasli AG:n (KWO) voimalaitosten sähköntuotannossa ja vedenvarastoinnissa Grimselseen, Oberaarseen, Gelmerseen ja Räterichsbodenseen välillä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. National map: swisstopo - Thema BAFU - Wasser - Referenzdaten und Grundlagen - Einzugsgebiete - Teileinzugsgebiete 2km2 (Valuma-aluetietoja Sveitsin valtion karttapalvelussa) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 25.2.2017. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)
  2. Anlageschema der Kraftwerke Oberhasli AG (pdf) (KWO:n voimalaitokset ja vedenkulkukaavio) grimselstrom.ch. Viitattu 25.2.2017. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.