Greta Bösel

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Greta Bösel (lähteestä riippuen myös Boesel, Böse, Böseln tai Bösen) (9. toukokuuta 19083. toukokuuta 1947) oli koulutettu sairaanhoitajaksi, mutta ryhtyi toisen maailmansodan aikana SS-naiseksi ja keskitysleirivartijaksi. Bösel tuomittiin sotarikoksista kuolemaan.

Bösel oli syntynyt Wuppertal-Elberfeldissä, Saksassa. Hänestä tuli leirivartija Ravensbrückiin vuosien 1939 ja 1943 välillä. Hänen arvonsa oli Arbeitseinsatzführerin ("työryhmänjohtaja"). Marraskuussa 1944 Böselin otaksutaan kuuluneen siihen ryhmään, joka valitsi vankeja kaasukammioihin tai siirrettäviksi Uckermarkin keskitysleiriin.

Lähestyvän puna-armeija pelossa Ravensbrück evakuoitiin kuolemanmarssilla, jonka jälkeen Bösel aviomiehineen pakeni leiristä. Brittijoukot pidättivät hänet myöhemmin. Bösel joutui oikeuteen leirin muiden SS-naisten, kuten Margarete Mewesin ja Dorothea Binzin, kanssa. Ravensbrück-oikeudenkäynnit käytiin joulukuun 1946 ja helmikuun 1947 välisenä aikana Hampurissa. Oikeus totesi Böselin syylliseksi vankien huonoon kohteluun, murhiin ja valitsemisiin kaasukammioihin. Hänet tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin yhdessä Elisabeth Marschallin kanssa kello 9:55 3. toukokuuta 1947.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.