Gremersdorf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Schleswig-Holsteinin Gremersdorfista. Etu-Pommerin Gremersdorf-Buchholzista on eri artikkeli.
Gremersdorf
vaakuna
vaakuna

Gremersdorf

Koordinaatit: 54°20′N, 10°56′E

Valtio Saksa
Osavaltio Schleswig-Holstein
Piirikunta Ostholstein
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 45,8 km²
Korkeus 19 m
Väkiluku 1 487[1]

Gremersdorfin sijainti Ostholsteinin piirikunnassa. Pienessä kuvassa Ostholsteinin sijainti Schleswig-Holsteinin osavaltiossa.

Gremersdorf on kunta Pohjois-Saksassa Schleswig-Holsteinin osavaltion itäosassa. Pohjoisessa Gremersdorfin alue rajoittuu Heiligenhafenin kaupunkiin, idässä Neukirchenin kuntaan, etelässä Oldenburg in Holsteinin kaupunkiin ja luoteessa Itämereen. Kunnan alueella sijaitsee kolmetoista kylää ja neljä kartanoa. Gremersdorfin nykyinen hallinnollinen alue perustettiin vuonna 1968. Dazendorf, Neuratjensdorf, Sulsdorf ja Teschendorf sijaitsevat kunnan alueella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi "Gremersdorf" juontuu sanasta Gremerstorpe, jonka merkitys on Dorf des Grimhari, Grimheri, Grimher, Grimer (Grimharien kylä). Von Siggenin suvun kuusi veljestä ostivat Gremersdorfin 1377 Kielin kaupunginraadille Heiligengeist- ja St. Jürgensairaalan käyttöön.

Seegalendorfin kartano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seegalendorfin kartano (Gut Seegalendorf) perustettiin 1500-luvun lopulla. Se kuului Rantzaun aatelissuvulle, kuten Putlosin kartanokin (Gut Putlos), johon Seegalendorf myöhemmin liitettiin. 1700-luvun puolivälissä kartano siirtyi von Rumohrin suvun omistukseen. Kartanon alkuperäinen päärakennus oli yksikerroksinen ristikkotalo, johon kuului kaksi punatiilistä siipirakennusta. Ristikkotalon paikalle rakennettiin myöhäisklassistinen uudisrakennus 1839, siipirakennukset ovat edelleen paikoillaan. Nykyisin Seegalendorf on maatalouskäytössä. Tilalla kasvatetaan shetlanninponeja.

Talouselämä ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gremersdorfin talouselämä perustuu maatalouteen, erityisesti rapsin- ja viljanviljelyyn. Kunnan alueella on kaksi tuulipuistoa. Gremersdorf sijaitsee Bundesautobahn 1:n varrella niin kutsulla Vogelfluglinie-reitillä. Kylän koillispuolella reitti kulkee Fehmarnsundin sillan kautta Fehmarnin saarelle ja sen halki Puttgardenin lauttasatamaan (Fährhafen Puttgarden). Satama sijaitsee noin 28 kilometriä Gremersdorfista koilliseen ja sen kautta on meriyhteys Tanskan Rødbyhyn.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Statistikamt Nord – Bevölkerung der Gemeinden in Schleswig-Holstein 4. Quartal 2016 (XLSX) Statistisches Amt für Hamburg und Schleswig-Holstein. Viitattu 23.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]