Green Care

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Green Care on luonnossa ja maaseutuympäristössä tehtävää ammatillista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua[1].

Green Care eri maissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iso-Britannia ja Ruotsissa on etupäässä keskittynyt sosiaaliseen ja terapeuttiseen puutarhanhoitoon ja puutarhaterapiaan. Suomessa, Norjassa ja osin Saksassa ja Itävallassa eläinavusteiset palvelut ovat yleisimpiä. Alankomaissa, Belgiassa Tanskassa hoivamaatalous ovat yleisiä.[2]

Green Care Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Green Care -toiminta Suomessa on suhteellisen nuori toimiala. Tästä syystä alalla on paljon tutkimus- ja hanketoimintaa, jolla pyritään kehittämään ja luomaan Suomessa toimivia toimintamalleja. Green Care -palvelut jaetaan Suomessa kahteen luokkaan Luontohoivan ja Luontovoiman palveluihin.[3]

Luontohoiva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luontohoiva-palvelut ovat sosiaali- ja terveysalan lakeja ja säädöksiä noudattavia palveluja, joissa hyödynnetään esimerkiksi luonto- tai eläinavusteisia menetelmiä. Palveluntuottajalta vaaditaan sosiaali- ja terveysalan tutkintoa tai yhteistyötä kyseisen tutkinnon omaavan kanssa[4].

Luontovoima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luontovoima-palvelut ovat ennalta ehkäiseviä ja terveyttä ylläpitäviä tavoitteellisia luontoperustaisia palveluja. Luontovoiman palveluihin kuuluvat esimerkiksi virkistys ja hyvinvointipalvelut, harrastus-, kasvatus- ja opetuspalvelut sekä luontomatkailupalvelut[5].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://gcfinland.fi/green-care-/
  2. Tuohimetsä, Saara; Rantanen, Marja: Puutarhan iloa ja voimaa – Green Care puutarhassa, s. 7. Luke, 2018. Julkaisusarja: Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus. ISBN 978-952-326-556-1. Teoksen verkkoversio (PDF).
  3. Green Care -koordinaatiohanke, Luonnonvarakeskus.: Suomalainen Green Care -tietosivu 1 gcfinland.fi.
  4. http://gcfinland.fi/green-care-/luontohoiva---luontovoima/
  5. http://gcfinland.fi/green-care-/luontohoiva---luontovoima/