Granit (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo entisestä suomalaisyrityksestä. Ruotsalaisesta Granit-sisustusketjusta katso Bergendahls.
Ab Granit Oy:n toimipiste Helsingissä (1929)

Ab Granit Oy oli vuonna 1886 perustettu suomalainen kivialan yritys, joka oli 1900-luvun alkupuolella suurin alallaan Suomessa.

Yhtiön perusti 1886 Anton von Alfthan [1]. Hangossa toiminut yritys valmisti aluksi katukiviä, ja sillä oli kivilouhimot Hangon Kuningatarvuorella (Drottningberget) ja Märaskärillä. Kiviä käytettiin Helsingin rakennustöissä, ja niitä vietiin myös Venäjälle. Yritys alkoi pian valmistaa graniitista myös rakennusten kivijulkisivuja (Helsingin rautatieasema, Sokos-tavaratalo, Vakuutusyhtiö Kalevan talo, Vakuutusyhtiö Suomen talo, Helsingin pörssitalo), sokkeli- ja porraskiviä, myllynkiviä, valsseja paperitehtaisiin sekä hautakiviä ja kivisiä muistomerkkejä (Aleksanteri II:n patsas). Granit vei myös harmaata ja punaista graniittia ulkomaille ja se urakoi ensimmäisen maailmansodan aikana linnoitustöitä Suomenlahden rannikolla ja 1920-luvulla Karjalan kannaksella. Yhtiöllä oli parhaimmillaan useita kymmeniä kivilouhimoita ympäri Suomea. 1900-luvun alussa yhtiöllä oli haarakonttorit Helsingissä, Pietarissa ja Moskovassa. Arkkitehti Ilmari Wirkkala toimi yhtiön taiteellisena johtajana vuodesta 1911 alkaen.

Talvisodan jälkeen Hanko joutui venäläisten vuokra-alueeksi, ja Granit siirsi päätoimipaikkansa Saloon. Yritys myytiin 1965 Oy Kullgrens Enka Granit Ab:lle, ja vähitellen sen toiminta hiipui niin, että yhtiö poistettiin lopulta kaupparekisteristä 1980 sen jälkeen kun sen ruotsalainen emoyhtiö oli tehnyt konkurssin 1977. Kullgrenin suomalainen tytäryhtiö siirtyi 1981 ruotsalaiselle AKF Granit Ab:lle, ja se toimi AKF Granit Oy Ab nimellä aina vuonna 1995 tapahtuneeseen konkurssiin saakka.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Leo Karsten : Osakeyhtiö Granit 1886–1936. Helsinki 1936
  1. Ab Granit Oy - Historia porssitieto.fi. Viitattu 7.7.2020.