Grand Canyon – elämää kaupungissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grand Canyon – elämää kaupungissa
Grand Canyon
Ohjaaja Lawrence Kasdan
Käsikirjoittaja Lawrence Kasdan
Meg Kasdan
Tuottaja Lawrence Kasdan
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Owen Roizman
Leikkaaja Carol Littleton
Pääosat Danny Glover
Steve Martin
Kevin Kline
Mary McDonnell
Mary-Louise Parker
Alfre Woodard
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Studios
Levittäjä 20th Century Studios
Netflix
Ensi-ilta 1991
Kesto 130 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Grand Canyon – elämää kaupungissa (Grand Canyon) on Lawrence Kasdanin ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1991. Kasdan myös tuotti elokuvan ja kirjoitti käsikirjoituksen yhdessä vaimonsa Megin kanssa. Elokuvan ensemble-tyyliseen roolitukseen kuuluu monia huippunäyttelijöitä tasa-arvoisissa päärooleissa, ja elokuva koostuu useista rotueroja ja yhteiskuntaluokkien eroja pohtivista tarinoista, jotka risteävät toistensa kanssa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirtolaislakimiehenä toimiva Mack (Kevin Kline) on palaamassa myöhään illalla Los Angeles Lakersin koripallo-ottelusta (NBA), kun hänen autonsa rikkoutuu mustien slummialueella. Hän välttyy väkivaltaiselta ryöstöltä hinausautonkuljettaja Simonin (Danny Glover) oikea-aikaisen saapumisen ansiosta.

Samaan aikaan Mackin vaimo Claire (Mary McDonnell) löytää juoksulenkillään pensaikosta hylätyn vauvan ja saa idean adoptoida tämän. Clairen ja Mackin hyvä ystävä, toimintaelokuvien tuottaja Davis (Steve Martin) alkaa laittaa elämänarvojaan uuteen järjestykseen tultuaan ryöstetyksi ja ammutuksi jalkaan. Hän lupaa omistaa loppuelämänsä väkivallan poistamiseen Hollywood-elokuvista.

Elokuva kertoo miten näiden ihmisten kokemukset ja ratkaisut vaikuttavat heidän ja heidän läheistensä ja työtoveriensa elämään. Elokuvan lopussa päähenkilöt matkustavat yhdessä katsomaan Grand Canyonia ja ymmärtävät yksittäisten ihmisten elämän pienuuden suurten ja pysyvien asioiden rinnalla.

Elokuvan toistuvana avainkuvana käytetään Los Angelesin taivaalla risteileviä poliisihelikoptereita, jotka muistuttavat Vietnamin sodasta tehdyissä elokuvissa nähtyjä taistelukoptereita.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kevin Kline  Mack  
 Danny Glover  Simon  
 Mary McDonnell  Claire  
 Steve Martin  Davis  
 Mary-Louise Parker  Dee  
 Alfre Woodard  Jane  
 Jeremy Sisto  Roberto  
 Tina Lifford  Deborah  
 Patrick Malone  Otis  
 Shaun Baker  rocktähti  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand Canyon sai pääosin erittäin kiittäviä arvosteluja muun muassa yhteiskunnallisesta ajankohtaisuudestaan. Elokuva voitti Berliinin elokuvajuhlien parhaan elokuvan palkinnon.[1] Elokuva oli ehdolla Golden Globe- ja Writers Guild of America -palkintojen saajaksi, ja sen käsikirjoitus oli ehdolla parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-palkintoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Berlinale: 1992 Prize Winners (Arkistoitu – Internet Archive).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Grand Canyon (1991 film)