Granada (Nicaragua)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Granada
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Granadan sijainti
Granadan sijainti

Granada

Koordinaatit: 11°56′N, 85°57′W

Valtio Nicaragua
Lääni Granada
Väkiluku (2012) 123 697 [1]

Granada on kaupunki Nicaraguassa Keski-Amerikassa. Se on yksi Amerikkojen vanhimmista kaupungeista ja Nicaraguan tärkeimmistä. Kaupungissa asuu noin 120 000 ihmistä. Granada sijaitsee Nicaraguajärven rannalla, ja on samannimisen maakunnan pääkaupunki. Sen perusti Francisco Hernández de Córdoba vuonna 1524. Kaupungista käytetään usein lempinimeä Gran Sultana del Gran Lago, ’suuren järven suuri sulttaani’.

Nicaraguan historiassa Granada kilpaili pitkään pääkaupungin asemasta Leónin kanssa, ennen kuin Managuasta tuli pysyvä pääkaupunki vuonna 1858. Granada oli vallasta taistelevien konservatiivien tukialue, kun taas León liberaalien.

Vaikka kaupunki sijaitsee lähellä Tyynenmeren rannikkoa, sieltä on vesireitti Atlantille San Juan -jokea pitkin.

Kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat saaristo, Isletas de Granada Nicaraguajärvellä, keskuspuisto (Parque Central), katedraali, Mercedin kirkko ja Polvoran linnoitus. Kaupungin lähellä on myös Mombacho-tulivuoren luonnonpuisto.

Granadan merkittävin vuosittainen kulttuuritapahtuma on Festival de Poesía, kansainvälinen runofestivaali tammi–helmikuussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Población Total, estimada al 30 de Junio del año 2012 (PDF) Gobierno de Reconciliación y Unidad Nacional. Arkistoitu 2.5.2013. Viitattu 24.8.2016. (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]