Graf Zeppelin (laiva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee laivaa. Artikkeli ilmalaivasta, katso Graf Zeppelin
Graf Zeppelin rakenteilla telakalla. Kuva vuodelta 1941.
Alus telakalla vuonna 1943.
Alus telakalla.
Aluksen runko vesillelaskun jälkeen ilman komentosillan rakenteita.
Kuva Yhdysvaltain laivaston alusten tunnistamisen helpottamiseksi laaditussa käsikirjassa.

Graf Zeppelin oli Saksan laivaston keskeneräiseksi jäänyt lentotukialus toisessa maailmansodassa, jolloin saksalaisilla ei ollut käytössään yhtään lentotukialusta.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan laivaston ensimmäinen 262 metriä pitkä lentotukialus tilattiin 16. marraskuuta 1935 Kielin telakalta[1]. Sen köli laskettiin 28. joulukuuta 1936 ja alus laskettiin vesille 8. joulukuuta 1938. Aluksen varustaminen keskeytyi useaan otteeseen.

Toinenkin lentotukialus oli rakenteilla, mutta se ei ehtinyt valmistua vesillelaskuun. Aluksen nimi olisi ollut mahdollisesti Peter Strasser.

Suunnitellut lentokonetyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksella oli tarkoitus käyttää kolmea lentokonetyyppiä eri tyyppisten tehtävien mukaisesti[2]:

Sekä amerikkalaiset että japanilaiset käyttivät eri konetyyppejä samanlaisen tehtäväjaon mukaisesti 1930-luvulta toisen maailmansodan loppuun asti. Saksalaisalukseen lentokoneita olisi kuitenkin mahtunut vain puolet siitä mitä yhdysvaltalaisiin lentotukialuksiin. Graf Zeppelinissä oli sen sijaan raskaampi aseistus.[3]

Kohtalo sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalaiset upottivat keskeneräisen aluksen nykyisen Puolan Szczecinin lähelle 25. huhtikuuta 1945 puna-armeijan lähestyessä kaupunkia. Neuvostoliittolaiset kuitenkin korjasivat matalaan veteen upotetun aluksen kelluvaksi maaliskuussa 1946.

Aluksen kohtalo oli hämärä vuosikymmeniä sodan jälkeen. Liittoutuneiden sopimuksen mukaan alus olisi pitänyt tuhota tai upottaa syvälle 15. elokuuta 1946 mennessä. Itäblokin ulkopuolella viimeinen tieto aluksesta oli 7. huhtikuuta 1947 otettu kuva, jossa alus oli lähdössä Świnoujścien satamasta lastattuna erilaisilla tavaroilla. Joidenkin tietojen mukaan venäläiset olisivat lastanneet aluksen sotasaaliskalustolla, muun muassa panssarivaunuilla, ja se olisi aiottu hinata Leningradiin mutta olisi Rügenin ulkopuolella osunut ajomiinaan ja uponnut.[4]lähde tarkemmin?

Neuvostoliiton arkistot avautuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksen kohtalo selvisi vasta Neuvostoliiton arkistojen avauduttua 1990-luvulla. Tietojen mukaan alus hinattiin vuonna 1947 Leningradiin jossa se aiottiin korjata toimintakuntoiseksi. Korjaamista ei kuitenkin lopulta pidetty järkevänä ja alus hinattiin harjoitusmaaliksi takaisin Puolan rannikolle.[2][1]

16. elokuuta 1947 alus oli Neuvostoliiton ilmavoimien ja merivoimien kohteena harjoituksessa, jonka tarkoituksena oli hankkia tietoa lentotukialuksen upottamisesta. Alukseen kohdistettiin 24 pommia ja tykinammusta, mutta se upposi vasta kun siihen oli ammuttu kaksi torpedoa. Alus oli mahdollisesti lastattu lentopommeilla taistelutilanteessa olevan lentotukialuksen aseistuksen simuloimiseksi.[2][1]

Kokemukset lentotukialuksen upottamisesta olivat arvokasta tietoa vuonna 1947, jolloin Kylmä sota oli jo alkanut. Neuvostoliittolaiset olivat hyvin tietoisia Yhdysvaltojen suuresta lentotukialusten määrästä ja alusten strategisesta merkityksestä mahdollisen sodan aikana.

Aluksen hylky löydettiin vuonna 2006 läheltä Łeban satamaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Roger Boyes: Divers find Hitler's aircraft carrier, TimesOnline 27.7.2006, Times Newspapers Ltd. luettu 31.12.2008
  2. a b c KMS Graf Zeppelin, Arsenal of Dictatorship, Ricky Law (yksityinen sivusto).
  3. Natsi-Saksan ainoa lentotukialus löytyi Itämeren pohjasta 28.7.2006. Helsingin Sanomat. Viitattu 31.12.2008.
  4. Kurt von Tippelskirch: Toisen maailmansodan historia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Graf Zeppelin (laiva).