Graduate Institute of International and Development Studies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Graduate Institute (engl.)
Institut de hautes études internationales et du développement (ransk.)
Graduate Institute of International and Development Studies
Perustettu 1927 (IUHEI),
2008 (IHEID)
Tyyppi puolijulkinen, puoliyksityinen
Rahoitus liittovaltio 45 %,
Geneven kantoni 17 %,
oma toiminta 37 %
Budjetti 87 milj. Sfr.
Sijainti Geneve, Sveitsi
Osoite Chemin Eugène-Rigot 2A,
1202 Genève
Kampus Campus de la paix
Sivusto graduateinstitute.ch

Graduate Institute of International and Development Studies (tai lyhyemmin engl. Graduate Institute, ransk. Institut de hautes études internationales et du développement, IHEID, saks. Hochschulinstitut für internationale Studien und Entwicklung) on sveitsiläinen, Genevessä toimiva kansainvälisten taloussuhteiden ja kehityksen instituutti. Se on yliopisto ja tutkimusinstituutti, jonka toiminta on Geneven kantonin ja liittovaltion vastuulla. Instituutin toiminta tapahtuu ranskan ja englannin kielillä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykymuotoinen instituutti aloitti toimintansa vuonna 2008, kun vuonna 1927 perustettu Institut universitaire de hautes études internationales (IUHEI) ja Institut universitaire d’études du développement (IUED) yhdistettiin.[1]

Taloustietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2018 IHEIDin kulut olivat 87 milj. Sfr. Toiminnan rahoittajat olivat liittovaltio (37 milj. Sfr, 45 %), Geneven kantoni (15 milj. Sfr., 17 %) ja muut kantonit (1,5 milj. Sfr., 2 %). Runsas kolmasosa tuloista (32 milj. Sfr., 37 %) tuli muualta, esimerkiksi tilaustöistä ja palvelumyynnistä.[2]

Tunnettuja opiskelijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moni valtionpäämies, kansainvälinen poliitikko, diplomaatti ja tutkija on opiskellut Graduate Institutessa tai sen edeltäjäinstituuteissa. Valtionpäämiehiä ovat muun muassa Luxemburgin suurherttua Henri, Malin presidentti Alpha Oumar Konaré ja Sveitsin liittopresidentti Micheline Calmy-Rey. IHEIDiläisiä ovat myös Nobel-palkitut YK:n pääsihteeri Kofi Annan, Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtaja Mohamed ElBaradei ja yhdysvaltalainen taloustieteen professori Leonid Hurwicz.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IHEID: Bundesrat und Genfer Kantonsregierung stellen das neue Kompetenzzentrum für den Hochschulschwerpunkt im Bereich internationale Studien vor (Sveitsin sisäministeriön ja Geneven kantonin tiedote 2.6.2006) Eidgenössisches Departement des Innern / Erziehungsdirektion des Kantons Genf. Viitattu 27.7.2020. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi)
  2. Finanzen und Kosten der Hochschulen (Excel) (Sveitsin tilastokeskuksen yhteenveto yliopistojen taloudesta vuonna 2018, taulukko T2b) bfs.admin.ch. 26.11.2019. Viitattu 28.7.2020. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]