Graça Machel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Graça Machel
Graça Machel (vasemmalla)

Graça Machel (o.s. Simbine) (s. 23. lokakuuta 1946) on mosambikilainen poliitikko ja aktivisti, joka on taistellut erityisesti naisten oikeuksien puolesta. Machel on toiminut mm. Mosambikin opetus- ja kulttuuriministerinä.

Graça Machel on myös Mosambikin entisen presidentin Samora Machelin ja Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan leski.

Simbine syntyi Mosambikin maaseudulla ja aloitti opintonsa kotimaassaan. Myöhemmin hän pääsi Lissabonin yliopistoon ja oppi puhumaan sujuvasti englantia, portugalia, espanjaa, italiaa ja ranskaa.

Simbine palasi Mosambikiin vuonna 1973 ja liittyi FRELIMO-puolueeseen. Hän toimi koulun opettajana. Mosambikin itsenäistyttyä vuonna 1975 hänestä tuli maan opetus- ja kulttuuriministeri. Hän meni samana vuonna naimisiin Samora Machelin kanssa.

Graça Machel jäi leskeksi 19. lokakuuta 1986 Samora Machelin kuoltua lento-onnettomuudessa Etelä-Afrikan ilmatilassa paluumatkalla Sambiasta. Hänelle myönnettiin vuonna 1995 YK:n Nansen-palkinto hänen humanitaarisesta työstään varsinkin pakolaislasten parissa.

Machel meni naimisiin Nelson Mandelan kanssa tämän 80-vuotispäivänä heinäkuussa 1998.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.