Gordon B. Hinckley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon presidenttiä. yhdysvaltalaisesta radiopersoonasta kertoo Gordon Hinkley.
Hinckley lokakuussa 2007.

Gordon Bitner Hinckley (23. kesäkuuta 191027. tammikuuta 2008) toimi Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon presidenttinä 12. maaliskuuta 1995 alkaen aina kuolemaansa 27. tammikuuta 2008. Hinckleystä tuli vanhin MAP-kirkkoa johtanut presidentti 6. marraskuuta 2006, kun hän ohitti David O. McKayn siihenastisen ennätyksen.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hinckley syntyi Salt Lake Cityssä, Utahin osavaltiossa, ja valmistui siellä high schoolista 1928. Hinckley ryhtyi lähetyssaarnaajaksi ja palasi Yhdysvaltoihin vuonna 1935.

Hinckley seurasi kirkon presidenttinä Howard W. Hunteria vuonna 1995. Häntä seurasi virassa Thomas S. Monson. 23. kesäkuuta 2004 George W. Bush myönsi Presidential Medal of Freedomin Hinckleylle.

Gordon B. Hinckleyn aikakautta kirkon johdossa leimasi ennen muuta intensiivinen temppelien rakennusohjelma. Hinckleyn astuessa virkaansa kirkolla oli toiminnassa 47 temppeliä; hänen kuollessaan niiden määrä oli kasvanut 124:ään, joten presidentti Hinckley vihki virkakautensa aikana käyttöön yli kaksi kolmasosaa kirkon temppeleistä. Viimeinen hänen vihkimänsä temppeli oli Espoon Karakalliossa sijaitseva Helsingin temppeli.

Samalla temppelien teologinen ja käytännöllinen merkitys muuttui jossain määrin. Aikaisemmin katsottiin temppelien pyhyyden edellyttävän, että niiden lukumäärä ei kasva liian suureksi. Temppeleiden tuli olla kirkon jäsenille vaikeasti tavoitettavissa, jotta matka sinne olisi todellinen pyhiinvaellus ja elämän kohokohta. Hinckleyn kaudella alettiin korostaa temppelien merkitystä toistuvan hengellisen uudistumisen ja virvoittumisen lähteenä. Tämän johdosta katsotaan, että kirkon jäsenellä tulee, mikäli suinkin mahdollista, olla mahdollisuus päästä temppeliin usein ja vähällä vaivalla. Nykyistä vaihetta onkin kutsuttu mormonismin "temppelöitymiseksi". Tähän kehitykseen liittyy myös se, että temppeleitä ja erityisesti ennen temppelin vihkimistä järjestettäviä "avoimien ovien päiviä" käytetään pontimena kirkon lähetystyössä.

Gordon B. Hinckleyn aikana suoritettiin muitakin isoja rakennusprojekteja. Salt Lake Cityyn rakennettiin kirkkoa varten suuri Konferenssikeskus, johon mahtuu 21 000 ihmistä. Tabernaakkeli on peruskorjattu.

Teologisesti Gordon B. Hinckleyn kaudelle oli tunnusomaista konservatismi. Kirkko profiloitui esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parien oikeuksien vastustajana. Hinckleyn kauden tärkein julkaistu teologinen dokumentti lienee 23. syyskuuta 1995 julkaistu Perhejulistus, jossa kirkko tunnustautuu perinteisten perhearvojen vaalijaksi ja puolestapuhujaksi.

Toisaalta Gordon B. Hinckley näki vaivaa tehdäkseen kirkostaan tunnetun ja poistaakseen kirkkoa kohtaan tunnettuja epäluuloja. Hän pyrki mahdollisuuksien mukaan luomaan yhteyksiä erilaisiin järjestöihin ja myös ekumeenisia yhteyksiä eri uskonnollisiin yhteisöihin. Hän lisäsi MAP-kirkon näkyvyyttä esimerkiksi ottamalla osaa erilaisiin talk showhin ja ajankohtaisohjelmiin. Puheissaan hän varoitteli kirkkonsa jäseniä liiasta sisäänpäinlämpiävyydestä ja kehotti heitä tutustumaan ennakkoluulottomasti ympäröivään yhteiskuntaan ja myös toisiin kirkkoihin ja niiden jäseniin.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hinckleylle tehtiin syöpäleikkaus 24. tammikuuta 2006. Hän menehtyi 27. tammikuuta 2008 kotonaan perheensä ympäröimänä, virallisesti "korkeasta iästä johtuvista syistä".

Edeltäjä:
Howard W. Hunter
Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon presidentti
19952008
Seuraaja:
Thomas S. Monson