Golovin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Golovin
AKMap-doton-Golovin.PNG

Koordinaatit: 64°32′41″N, 163°1′39″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alaska
Piirikunta Nome
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 9,7 km²
 – Sisävesi 0 km² (0 %)
Väkiluku 144
 – Tiheys 14,9 as./km²
Aikavyöhyke UTC-9
 

Golovin on kaupunki Sewardin niemimaalla Länsi-Alaskassa. Se sijaitsee pienessä niemenkärjessä Golovnin Lagoonin ja Golovnin Bayn välissä noin 105 kilometriä Nomesta itään. Vuoden 2000[1] väestönlaskennassa kaupungin asukasluku oli 144. Asukkaista 84,03 prosenttia edusti etnisesti Amerikan alkuperäiskansoja.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golovin oli alun perin inupiattikylä nimeltä Chinik. Kaupunki on nimetty Venäjän laivaston kapteenin Vasili Golovninin mukaan. Golovnin vieraili Alaskassa maailmanympärimatkoillaan tarkastamassa Venäläis-amerikkalaisen kauppakomppanian töitä Diana-laivalla 1807–1809 ja Kamchatka-laivalla 1817–1819. Vuonna 1842 Golovinin kylä raportoitiin Ikalikguigmyut-nimisenä. Kaupungin nimi on kirjoitettu väärin, ilman n-kirjainta, mutta läheinen lahti on Golovnin Bay.

Vuonna 1867 Mission Covenant of Sweden perusti kirkon ja koulun nyky-Golovinista etelään. Vuoden 1890 tienoilla John Dexter perusti kauppa-aseman, josta tuli koko Sewardin niemimaan tärkein tietojenvaihtopaikka. Councilista löydettiin kultaa vuonna 1898 ja Golovinista tuli kultakaivosten huoltotukikohta. Tarvikkeet purettiin laivoista Golovinissa ja vietiin sitten pienemmillä aluksilla Golovnin Lagoonin poikki Fish- ja Niuklukjokia pitkin Counciliin.

Kun nykyisen Nomen alueelta löydettiin kultaa, suurin osa kaivos- ja satamatoiminnasta siirtyi sinne ja Golovinin asukasluku väheni. Poronhoito alueella alkoi noin vuoden 1900 tienoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American FactFinder (Community facts -haulla kaupungin nimi, piirikunta) US Census Bureau. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]