Goljatlintuhämähäkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Theraphosa blondi
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Lahko: Hämähäkit Araneae
Osalahko: Mygalomorphae
Heimo: Lintuhämähäkit Theraphosidae
Suku: Theraphosa
Laji: blondi
Kaksiosainen nimi

Theraphosa blondi
(Latreille, 1804)

Katso myös

  Goljatlintuhämähäkki Wikispeciesissä
  Goljatlintuhämähäkki Commonsissa

Goljatlintuhämähäkki (Theraphosa blondi, aikaisempi nimi T. leblondi) on Etelä-Amerikan pohjoisosissa esiintyvä lintuhämähäkkilaji. Sitä pidetään Venezuelassa elävän sukulaislajinsa Theraphosa apophysisin ohella maailman kookkaimpana hämähäkkinä.

Theraphosa blondi on kookas, ruskea ja karvainen hämähäkki. Aikuisen yksilön raajojen kärkiväli voi olla 30 senttimetriä ja se voi painaa yli 70 grammaa. Naaraspuolinen T. blondi aikuistuu 2,5–3 vuoden iässä ja elää 15–25 vuotta, kun koiraat kuolevat jo 3–6 vuoden iässä. Ravinnokseen hämähäkki käyttää selkärangattomia sekä pieniä selkärankaisia, kuten sammakoita, käärmeitä, linnunpoikasia ja hiiriä, jotka se saalistaa väijymällä. Yöaktiivisen hämähäkin näköaisti on huono ja saaliin paikantaminen tapahtuu pääasiassa maanpinnan tuntumaan viritettyjen ansalankojen avulla.

Laji on aggressiivinen. Uhattuna eläin tuottaa jalkojensa nivelillä ääntä ja heittää teräviä ja voimakkaasti ihoa ärsyttäviä karvoja uhkaajaa kohti. Aikuisen hämähäkin myrkkyleuat voivat olla yli kahden senttimetrin pituiset, mutta puremassa myrkky aiheuttaa ihmiselle korkeintaan lieviä oireita.

Theraphosa blondia pidetään myös terraarioeläimenä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]