Golden State Killer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joseph James DeAngelo
DeAngelon pidätyskuva huhtikuussa 2018.
DeAngelon pidätyskuva huhtikuussa 2018.
Henkilötiedot
Syntynyt 8. marraskuuta 1945 (ikä 74)
Bath, New York
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Muut tiedot
Muut nimet Original Night Stalker, East Area Rapist (EAR/OST), Diamond Knot Killer, Golden State Killer, Visalia Ransacker
Uhrit 13+
Vangittu 24. huhtikuuta 2018
Rangaistus oikeudenkäynti käynnissä

Golden State Killer on yhdysvaltalainen sarjamurhaaja ja sarjaraiskaaja, joka raiskasi yli 50 naista ja tappoi ainakin 13 ihmistä. Hän aloitti raiskaamisen 1970-luvun alussa, tappamisen 1978 ja lopetti 1986.[1] Golden State Stalker tunnetaan myös nimillä East Area Rapist eli EAR (itäisen alueen raiskaaja), Diamond Knot Killer (timanttisolmutappaja) ja Original Night Stalker. Vuoden 2001 DNA-testi yhdistää varmuudella raiskaukset ja murhat toisiinsa.

Huhtikuussa 2018 Sacramenton poliisi kertoi mahdollisesti ratkaisseensa tapauksen pidättämällä eläkkeellä olevan poliisin Joseph DeAngelon[1]. 74-vuotias DeAngelo myönsi kesäkuussa 2020 syyllisyytensä murhiin, raiskauksiin ja kidnappauksiin.[2]

Rikokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

East Area Rapist -raiskaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä vaiheessa Golden State Killeria kutsuttiin nimellä East Area Rapist eli EAR. Hän raiskasi yli 50 naista. Raiskaustapaukset pystyttiin helposti yhdistämään EARiin, koska rikollinen käytti tunnistettavaa modus operandia eli tekotapaa.

Kaikki tunnusmerkit viittasivat yhteen ja ainoaan motiiviin: EAR nautti uhriensa pelosta eikä seksuaalisesta tyydytyksestä. Hän toisti tekotapaansa, koska halusi olla tunnistettava. Komissario Richard Shelby sanoi EARista näin: "Sanotaan, että raiskaus johtuu vihasta eikä seksistä. Tuo kieroutunut kusipää todisti väitteen oikeaksi kerta toisensa jälkeen." Shelby oli oikeassa. EAR oli sadisti ja psykopaatti, jonka motiivi oli voima ja hallinta.lähde?

Modus Operandi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EARin modus operandi oli hyvin tunnistettava, jonka takia poliisit tiesivät kun hän oli ollut asialla. Hän varjosti uhrejaan viikkoja, jonka jälkeen murtautui heidän asuntoihinsa yöllä. EAR uhkaili uhrejaan aseella ja sitoi heidät selälleen, kädet selän taakse. Tämän jälkeen hän kävi heidän kimppuunsa seksuaalisesti; ensin EAR asetti peniksensä uhrin käsiin ja sanoi: "Leiki sillä". Sitten hän raiskasi uhrin.

Myöhemmin EAR alkoi hyökätä nimenomaan pariskuntien kimppuun. Hän halusi miehen katselevan tai kuuntelevan avuttomana, kun vaimoa raiskattiin. EAR saattoi myös "vahingossa" viillellä uhrejaan.

Tuntomerkit:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Hoikka ja atleettinen, 18-25 -vuotias (vuonna 1976)
 • Hyvä fyysinen kunto
 • Veriryhmä A
 • Keskimääräistä pienempi penis
 • Kengän koko 9-9,5
 • Kommandopipo ja nahkahanskat
 • Valkoihoinen, noin 175-178 cm pitkä mies
 • Uskotteli olevansa murtovaras
 • Viipyi talossa tunteja raiskauksen jälkeen
 • Sitoi uhrit timanttisolmuilla


Brian ja Katie Maggioren kaksoismurha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aviopari Brian ja Katie Maggiore kävelytti helmikuisena iltana vuonna 1978 koiraansa kotinsa lähistöllä, kun naamioitunut mies yhtäkkiä pysäytti heidät. Pariskunta yritti paeta, mutta mies tarttui pistooliinsa ja ampui molemmat – ensin miehen ja sitten naisen. Katieta ei kuitenkaan oltu raiskattu. Silminnäkijänä oli kymmenvuotias naapurinpoika. Hänkin joutui kasvotusten murhaajan kanssa mutta jäi henkiin todennäköisesti siksi, että mies oli jo tyhjentänyt lippaansa useilla laukauksilla Katien ruumiiseen. Pariskunta oli saanut surmaa edeltävinä viikkoina pelottavia puheluita. Tuntematon mies oli soittanut Katielle, kertonut raiskanneensa jo useita naisia ja ilmoittanut Katien ”olevan seuraava”.

Original Night Stalker -murhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Todistajanlausuntoihin perustuva piirros rikollisesta

Jo ennen ensimmäistä kaksoismurhaa, EAR oli aiheuttanut suurta pelkoa Kaliforniassa. Rikollisen psykopaattisia nautintoja ei kuitenkaan täyttänyt enää raiskaaminen vaan hänestä tuli sarjamurhaaja. Ensimmäisen kaksoismurhan oli uskottu olevan vahinko, joka sattui kun, aviomies hyökkäsi EARin kimppuun. Kuitenkin mies oli ammuttu kuoliaaksi ja nainen oli tapettu automaattisesti. Näin ei kuitenkaan ollut. Tämä vain osoitti EARille, että hän pystyi tappamaan.

Original Night Stalkerin murhasarjan toimintatapa ei eronnut paljon raiskauksista; hän väijyi uhrejaan viikkoja, jonka jälkeen hän murtautui yöllä uhrin kotiin. Sen jälkeen hän sitoi avioparin ja raiskasi naisen. Tässä kohtaa EAR olisi lähtenyt pois ja jättänyt avioparin henkiin, mutta sen sijaan hän painoi pistoolin heidän takaraivoonsa ja ampui.

Kauhistuttavat murhat jatkuivat. Original Night Stalker tappoi uhrinsa kylmäverisesti ja yhdellä laukauksella, koska pistoolista kuului kova pamahdus. Myöhemmin Original Night Stalker alkoi muuttua erittäin väkivaltaiseksi; sidottuaan pariskunnan ja raiskattuaan naisen, hän hakkasi heidät henkihieveriin.

1979[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Goletan pariskunta: Original Night Stalker tunkeutui pariskunnan kotiin yöllä ja sitoi pariskunnan ja sanoi: "Mä tapan teidät". Kun tekijä oli toisessa huoneessa nainen alkoi kirkua, mies pääsi pakenemaan pihalle ja hälytti naapurin (FBI agentti), joka lähti ajamaan Original Night Stalkeria takaa. Tekijä pääsi pakoon, mutta jätti jälkeensä kengänjälkiä ja narua, joitten avulla tapaus voitiin liittää Offerman-Manning murhaan.
 • Robert Offerman ja Debra Manning: Pariskunta Robert Offerman ja Debra Manning löydettiin 30. joulukuuta sidottuina ja ammuttuina kodistaan. Rikospaikalta löytyivät kaikki EARin tekojen tyypilliset piirteet. Uhrien kädet oli sidottu timanttisolmuilla, ja murhaaja oli syönyt jääkaapista joulukalkkunan tähteitä. EAR ei ollut kuitenkaan raiskannut Debra ­Manningia eikä viettänyt asunnossa tavalliseen tapaansa tuntikausia. Poliisi mietti, oliko EARin suunnitelma mennyt sillä kerralla pieleen. Robert ­Offerman oli ilmeisesti päässyt vapaaksi siteistä ja käynyt EARin kimppuun, kun tämä oli ollut sitomassa miehen jalkoja. Offerman ei kuitenkaan kyennyt taltuttamaan EARia, joka oli ampunut miestä neljästi. Sitten EAR oli kävellyt käsistään sidotun Debra Manningin luokse, painanut pistoolin hänen takaraivoonsa ja ampunut hänet.

1980[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Charlene ja Lyman Smith: Charlene ja Lyman Smith löydettiin kodistaan murhattuina. Heidät molemmat oli sidottu sängylle ja Charlene oli raiskattu.
 • Keith Eli Harrington ja Patrice Briscoe Harrington: Keith ja Patrice Harrington löydettiin kodistaan tapettuna ja sidottuna jälleen timanttisolmuilla. Heidät oli hakattu kuoliaaksi.

1981[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Manuela Witthuhn: Manuela Witthuhn löydettiin kotoaan tapettuna. Hänet oli raiskattu ja hakattu hengiltä. Hänen televisionsa oli kannettu pihalle, jotta tapahtuma näyttäisi kenties murtovarkaudelta.
 • Greg Sanchez ja Cheri Smith-Dominguez: Greg Sanchezista ja Cheri Smith-Dominguezista tuli EARin 10. ja 11. murhauhri 27. heinäkuuta 1981. Sanchez oli taistellut vastaan, häntä oli ammuttu poskeen sekä hakattu kuoliaaksi. Cheri oli sidottu, raiskattu ja hakattu hengiltä.

Tämän jälkeen murhissa tuli pitkä tauko. Lähes viiteen vuoteen ei sattunut yhtään rikosta, joka olisi voitu yhdistää Original Night Stalkeriin. Mies oli ehkä muuttanut pois Kaliforniasta ellei jopa Yhdysvalloista.

1986[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Janelle Cruz: Hän raiskasi ja hakkasi 18-vuotiaan Janelle Cruzin 4. toukokuuta 1986.

Puhelinsoitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1977 maaliskuun 18. päivä, poliisi sai kolme puhelua mieheltä, joka sanoi olevansa EAR. Kaksi ensimmäistä puhelua tulivat klo 16:15 ja klo 16:30. Kumpaakaan niistä ei saatu nauhoitettua. Mies nauroi ja sanoi: "Olen East Area Rapist." Kolmas ja viimeinen puhelu tuli klo 17:00. Tätäkään puhelua ei saatu nauhoitettua. "Olen East Area Rapist ja minulla on jo seuraava uhri kiikarissa ja te ette voi napata minua."

Joulukuun 2. päivänä 1977 Sacramenton poliisiasema sai puhelinsoiton mieheltä, joka väitti olevansa EAR. Puhelinsoitto saatiin kuin saatiinkin nauhoitettua. "Ette koskaan nappaa minua, East Area Rapistia, typerät runkkarit! Aion panna uudestaan tänä yönä. Olkaa varovaisia!"

Joulukuun 9. päivä vuonna 1977, EAR soitti aikaisemmalle uhrilleen "toivottaakseen" hyvää joulua. "Hyvää joulua, se olen minä taas!

Tammikuun 2. päivä 1978 EAR soitti eräälle naiselle muka väärään numeroon. Samana iltana EAR soitti naiselle uudelleen, tällä kertaa hyvin pahanenteisen puhelun. Puhelun tyyli kertoo siitä, että EAR alkoi lähestyä sarjamurhaaja-vaihetta. "Aion tappaa sinut... aion tappaa sinut... aion tappaa sinut... huora... huora... huora... huora... vitun lutka." Hän raiskasi naisen pari päivää myöhemmin. Nainen on ensimmäinen tunnettu EAR:n raiskauksen uhri.

Neuvonta-palvelu Contact Counseling Servicen vapaaehtoinen otti vastaan 6. tammikuuta 1978 puhelun, jonka soittaja sanoi olevansa East Area Rapist. Hän kertoi ongelmastaan, johon tarvitsee apua, koska ei halua enää tehdä samaa. Soittaja epäili puhelua jäljitettävän ja katkaisee lyhyen keskustelun jälkeen.

Myös vuonna 1982, 1991 ja 2001 EAR raiskaaja soitti aiemmille uhreilleen. Hän uhkasi mm. raiskata uudelleen tai muistutti uhria raiskauksesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Original Night Stalker